• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 39
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
feikot - специалист
Да ама не,има 6 градуса разлика от тази температура в гилзата и тази на изходящата тръба в полза на гилзата.Оставих го там и преместих в другия отвор аварийното реле.Само че карък... водата почти няма налягане,пред спиране е и не мога да напълня системата....на под 0.5 атмосфери е...
tokbatak - специалист
Щом са били техници, трябваше да искаш да ти я настроят както трябва. На мен ми я доставиха само - беше фирма но никога не бяха слагали такава горелка - инсталират другите две марки горелки, но са познати и минах по тънко пък и ми завериха гаранцията. Така аз се оправях от самото начало. Нямах друг вариянт - нямах достатъчно пари за да си платя за фирмен монтаж.
Но те са длъжни да ти настроят горелката спрямо твойте пелети, пък и знаят какво да гледат - това е мн важно.

Да, луксомера трябва да е над 90, но при пускане на новата доза винаги падат луксовете докато се разпалят падналите пелети - това исках да кажа по горе.

Според мен при тази ниска мощност, трябва да си с по малка пауза пелети, но ти си знаеш най добре щото е пред теб горелката пък и пелетите са различни.

Поне казаха ли ти как се влиза в сервизното меню. Там има още настройки. При мен първоначалната доза беше много голяма а времето за изгаряне малко и в началото се заваксваха мн пелети, но това не е кой знае какъв проблем. Там се задава и минимума на горелката - при мен беше 6kW по дефолт. Наистина киловатите на горелката не са описани много правилно и тук търпят много критика. Тези 10% не дават правилна информация - При теб както си задал 14kW - 10% трябва да са 1,4kW, но тогава горелката ще изгасне щото е невъзможно да се поддържа горенето на тая мощност, така че според мен минимума е този който се задава в Сервизното меню. Ако е зададено 4kW за минимум то модулацията е между 14 и 4kW, като 14 е 100%, а 4-10%. Поне аз така си го обяснявам, инак тези проценти нямат логика.

P.S. Ако ти работи добре дори да е 6 киловата минимума не го пипай.
feikot - специалист
Горе долу взех да схващам.Не съм барал сервизните настройки,влиза се като се задържи нагоре и надолу,погледнах ги,но не ми говорят нищо и не съм ги барал.В момента играя само с паузата,въздуха и температурата.Сега съм направил 14 киловата,време изгаряне 22 сек,35 вентилатор на 100% и 15 на 10%,а минималната мисля,че беше 4 в сервиза,ако не се лъжа.Сега я направих да се изключи в 1 и да се запали в 5 и пак да се изключи в 9 (ако има пелети).3 чувалчета си ги гризна за тия три дена :) ама като гледам долу в тавичката има поне 2 кг. Струва ми се,че ако някой,който разбира отдели малко внимание и ми помогне за сервизното меню с настройките,разхода ми ще падне още. Сега на 48 градуса на котела,термоглавите на 3 в спалнята и хола,на 5 във всекидневната (тоя радиатор май е малък,а този в хола е огромен...)и другата спалня на 3 и си е доста жегаво :)

Относно хола и всекидневната...Хола е 63 кубика без изолация с 15 глидера,всекидневната е 52 кубика с тераса (вътрешна стена) и половината с изолация и е с 16 глидера и не може да се стопли...в хола не се стои на 3 като е пуснат,а всекидневната на 5 не може да се усети,че работи.Май да и бодна още 5 глидера,няма да сбъркам....
plastkomfort - специалист
Я снимай пелетите да ги видм колко са големи.
Ако са дребни тм е проблема.
tokbatak - специалист
plastkomfort, пробвал ли си с по едри или по тежки пелети. Сигурно ли е че не прескачат.
tokbatak - специалист
feikot написа:
Струва ми се,че ако някой,който разбира отдели малко внимание и ми помогне за сервизното меню с настройките,разхода ми ще падне още.
Едва ли точно от това меню ще падне разхода. Тук се настройва минимума, запалването и продухването при стоп.
feikot написа:
Относно хола и всекидневната...Хола е 63 кубика без изолация с 15 глидера,всекидневната е 52 кубика с тераса (вътрешна стена) и половината с изолация и е с 16 глидера и не може да се стопли...в хола не се стои на 3 като е пуснат,а всекидневната на 5 не може да се усети,че работи.Май да и бодна още 5 глидера,няма да сбъркам....
От данните които даваш възможно е причината да не е в големината на радиатора. Виж си термоглавата, провели и да няма въздух в радиатора - дали работят добре и всички глидери.
feikot - специалист
Той радиатора си е топъл колкото другите,само в най-далечния край долу е хладен,ама на 48 градуса,предполагам е нормално. Обезвъздушавах ги много пъти и преди да запаля,докато само си стояха с обикновена вода под налягане,се чуваше от вътре все едно са пълни с газирана вода и като стоят примерно 2-3 дена и ги обезвъздуша излиза доста въздух.Сега след като се сгряха един път,няма такова нещо вече и ги проверявах за въздух,но не,няма. То пък се падна там най-голям и най-далечен радиатор...
Ето една снимка на пелетките,мисля,че са си стандартен размер

Изображение
tokbatak - специалист
feikot написа:
Той радиатора си е топъл колкото другите,само в най-далечния край долу е хладен,ама на 48 градуса,предполагам е нормално. То пък се падна там най-голям и най-далечен радиатор...
Не е нормално да е хладен. Но ти сам може би даваш отговор на проблема - " То пък се падна там най-голям и най-далечен радиатор" - Някъде бях видял по снимките че си с колектор. Щом радиатора е по далече може от по големите хидравлични загуби водата през този радиатор да се движи по бавно за сметка на другите радиатори през които минава целия поток. Това се получава ако не е настроена системата. Настройвал ли си системата със секретните вентили? Но дори да не е от настройката, проблема със сигурност е слаба циркулация през този радиатор.

Пелетите изглеждат едри - plastkomfort да каже!
naskov - майстор
tokbatak написа:
Пелетите изглеждат едри - plastkomfort да каже!
Пелетите изглеждат точно като по стандарт :wink:
plastkomfort - специалист
tokbatak написа:
plastkomfort, пробвал ли си с по едри или по тежки пелети. Сигурно ли е че не прескачат.
Пробвал съм и сега съм с едри.
И на мен ми се виждат нормални.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 39

Тема "Мнение и съвет за котел + горелка (пелети)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: