• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 46
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Най правилно е,когато вентила ще се ползва като антикондензен-то той да бъде поставен долу до входа на котела и датчика да мери водата на входа на котела .Монтиран като разпределителен вентил по скоро за др цели например да разпределя приоритет между бойлер и радиатори и др.
andy_forresite - майстор
Нищо не съм пипал. Вчера сглобявахме ДВГ на една R6. Остава да се вдигне главата и един капак и вдигаме на рамката... След работа ще се задействам, ако не изникне пак нещо.
Не искам да споря с теб. Само ще кажа какво не ми харесва в това подвързване, при все че ти благодаря за отделеното внимание и рисунката! Линията срещу вентила (наляво на рисунката) ще е затворена до ... слагам ги 50°. От 51 ще се отвори колкото върха на химикалка, водата ще тръгне по другите два изхода на вентила - едната към радиаторите, другата към входа на котела. На 55° да кажем ще се включва помпата. Отначало тя ще се бори с това да прибута горещата вече вода през иглени уши (входа наляво, там ще е тесничко). На 60 и нагоре градуси вече водата ще минава отвсякъде, но според мен проблемът ще е че в котела ще се влива вода каквато се получи от идващата от радиаторите и бойлера смесена с линията надолу от вентила... Както и да е.
Моята идея е да свържа горещата от котела отгоре по рисунката. Отдолу ще е към входа на котела. Наляво ще е към радиатори. Ама вече да ги захранва, не да чака да се върне нещо от там. Резултат: водата в малкия кръг се загрява до 50°, от 51 започва да пуска към радиаторите, от 60 и нагоре вече циркулацията ще я има нормална и в котела ще се вливат 50 градуса. Сега нито ми се дават 150-60 лева за истински антикондензен, нито ми се преправя повече. Ако не ме бъркаха парите да съм изградил всичко до колекторите от мед и въобще да не съм разбунвал духове ... Просто трябва да се справям с наличното. Това е.
Анди, погледни си вентилът внимателно!
Двете страни, които имат стрелки, до заданието винаги са ти отворени.
След заданието отваря към тъпата чертичка.
Вентилът ти е разпределителен.
Добавих стрелкичка и на първата схема.
Е ти ги заедно и която си избереш.

Ако не вярваш, че двете страни със стрелкичките са винаги отворени, до заданието, като го събориш, тъпия вентил, седни на масата и ползвай метода на Филма- духваш му отсякъде и ще разбереш кои са отворени.
После, нали си пушач, драскаш една запалка на капилярката и дано имаш още дробове да духаш, че белким сгрее до задание!
Може да го намалиш, колкото позволява Херцът.
То ко има да спорим, аз вече искам да та набия. Само стрелките да гледаш, пак ще ти стане ясно.
Стига си споделял грешните си разсъждения! Просто нямаш право, при такива грешки в една проста инсталация, дето си ги сътворил.

Те а и помпата и вентилът, в момента.
https://photos.app.goo.gl/So9Yx7fzFKpNfsP8A
Как може при мен да върти през 5 радиатора и лира, а при тебе не?!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон окт 19, 2020 1:01 pm, променено общо 1 път.
andy_forresite - майстор
Заеби колко радиатора имам. Един съфорумник има 30 радиатора, ама са по 5 глидера. Моите са по 20 че и по повече ... Ко излиза? Той има 150 глидера, а аз "само 100". Обаче като кажеш 30 радиатора :shock: :shock: и аз имам 5 радиатора - ооо, тоя нищо няма, ко са оплаква, тоталка. Ама сгрешил и какво като съм сгрешил?! Нека се радват някои Ора.
Освен това едни радиатори може да са с по няколко метра тръба, а моите са на центъра. Отделно 25/60 е 2 пъти по-мощна от 25/40.
Обещавам да обмисля твоя вариант.
Ае пак теории. Топля 90-100 квадрата с преоразмерени радиатори. Дали са с по 5 глидера моат да са препират шестокласници.
Не съм злорад и не се радвам, че не ти е читаво. Яд ме е, че не слушаш, се ти си прав, а резултатите са отрицателни.

Анди, сещам се, че Филма писа капилярката да е долу, на входа и си мисля, че е прав. Теб те интересува в котела да постъпва гореща вода.
Подвеждам се по това, че е разпределителен.
Бе опитай така, опитай иначе, докато си пушиш кафенцето!
Оффф, с тоя твой разпределителен вентил, постоянно ми е в главата и се бъркам със работата на смесителният.
Правилно си захранил- От котелът влиза отгоре на вентила.
В Ляво обаче трябва да вържеш тръбата към входът на котела, а Отдолу да оди към радиатори, а не връщащата от радиаторите. Нея я караш на тетката преди помпата, където се събира с оная тръба къде иде от ляво на вентила.
Изтрих ония рисунки.

https://photos.app.goo.gl/UdCM6ShtkE8cVwno7

Предполагам това повтаря до голяма степен положението в котелното.

.
filmatoplo - майстор
Така май пак става .
Последна промяна от filmatoplo на вт окт 20, 2020 8:41 am, променено общо 1 път.
пон окт 19, 2020 1:44 pmfilmatoplo написа:
Така май пак става .
Точно, то е същото. Твоята е принципна схема.
Нарисувах му го както си представям, че му е тръболяка, че да не се бърка, да върти листи.
Филме, Гошо е дал неправилен линк на вентилът си. Разпределителен е , а помня, че беше качвал снимка на неговият си, който е смесителен, по спомен.
morfei1 - специалист
Не знам що са мъчите да чертаете, като ората са го направили нагледно с картинки и обяснение.

https://www.caleffi.com/sites/default/f ... 223_bg.pdf
пон окт 19, 2020 2:45 pmmorfei1 написа:
Не знам що са мъчите да чертаете, като ората са го направили нагледно с картинки и обяснение.

https://www.caleffi.com/sites/default/f ... 223_bg.pdf
За да покажеш картинното, дето и Анди е гледал такова, с вентила си има картинчица, ма са появихме ние, та сглупихме.
Поне да беше намерил точно за неговият Херц!
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 46

Тема "Избор на термостатичен трипътен вентил за котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: