Най правилно е,когато вентила ще се ползва като антикондензен-то той да бъде поставен долу до входа на котела и датчика да мери водата на входа на котела .Монтиран като разпределителен вентил по скоро за др цели например да разпределя приоритет между бойлер и радиатори и др.
Нищо не съм пипал. Вчера сглобявахме ДВГ на една R6. Остава да се вдигне главата и един капак и вдигаме на рамката... След работа ще се задействам, ако не изникне пак нещо.
Не искам да споря с теб. Само ще кажа какво не ми харесва в това подвързване, при все че ти благодаря за отделеното внимание и рисунката! Линията срещу вентила (наляво на рисунката) ще е затворена до ... слагам ги 50°. От 51 ще се отвори колкото върха на химикалка, водата ще тръгне по другите два изхода на вентила - едната към радиаторите, другата към входа на котела. На 55° да кажем ще се включва помпата. Отначало тя ще се бори с това да прибута горещата вече вода през иглени уши (входа наляво, там ще е тесничко). На 60 и нагоре градуси вече водата ще минава отвсякъде, но според мен проблемът ще е че в котела ще се влива вода каквато се получи от идващата от радиаторите и бойлера смесена с линията надолу от вентила... Както и да е.
Моята идея е да свържа горещата от котела отгоре по рисунката. Отдолу ще е към входа на котела. Наляво ще е към радиатори. Ама вече да ги захранва, не да чака да се върне нещо от там. Резултат: водата в малкия кръг се загрява до 50°, от 51 започва да пуска към радиаторите, от 60 и нагоре вече циркулацията ще я има нормална и в котела ще се вливат 50 градуса. Сега нито ми се дават 150-60 лева за истински антикондензен, нито ми се преправя повече. Ако не ме бъркаха парите да съм изградил всичко до колекторите от мед и въобще да не съм разбунвал духове ... Просто трябва да се справям с наличното. Това е.