• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Има проблем за помпата, тя не трябва да работи с концентрат
Andri01 - майстор
Що? Разликата е във вискозитета,но чак пък да и се отрази? :? Е,може да се пробва в края на краищата и ако не става-+50% вода и готово :)
шоп - майстор
tupalka написа:
Малко извън конкретната тема, но искам да попитам ще има ли проблем ако напълня системата си с концентрат пропилен гликол (без да го разреждам). Системата е затворена под налягане с турски алуминки, неръждаем бойлер и Pex-Al-pex тръби. Ще има ли проблем за помпата или друг елемент от системата? :partyman:
Чак проблеми не бих казал, но няма логика да се направи това. Минусите са

1 инвестиция
2 товари помпата

Плюсове-няма:-)

Моите соларни системи са без налягане и дори при пробив на серпентина флуида от соларната система не може да навлезе към питейната вода. Затова използвам най-евтината течност за чистачки:-)
Имаше една хубава промоция в Кауфланд. Течност за чистачки до -60 по 1.67лв/литъра.

Запасих едно пале да има. Кеф ти за колите, кеф ти за соларите, даже се замислям дали и в отоплителната инсталация да не вкарам 300 литра концентрат. Днес застудя и гледам промоцията вече я няма :-(

Прикачен файл

SAM_8616.JPG
lov - майстор
Щопе внимавай с тази течност за чистачки защото основната им съставка е бутилов и пропилов спирт. Освен това е набутана с разни фосфати като миещи вещества. Та освен след като се изпари спирта ще почнат едни ръждилаци да изкачат. Малко по скъпичко има и антифриз на същата цена та недей да правиш щуротии.
шоп - майстор
lov, ценя мнението ти. Засега само соларите са заредени. Там всичко е неръждавейка.

За парното отопление и аз не съм 100% сигурен, защото съм с 2.5" тръби и чугунени руски радиатори. Не ме е страх от ръжди, а от това някое клингеритово уплътнение между ребрата да не протече.
lov - майстор
За клингеритовите съединения не е страшно устойчиви са на доста химикали, но на скоро гледах че уплътнителите за резби на локтайт се плашат от спирта :? За другите марки лепила не знам но аз ползвам такива и с антифриза не съм имал дертове при условие че ги ползвам от много години.
То аз отложих за утре пълненето на парното с антифриз. Гледам че сега са го вдигнали а лятото купих 6 туби концентрат за под 10 лева туба от 5 литра на -60. Имаше и на -72 ма нещо не ми се върза сметката като цена.
Соларите са ми направо с концентрат но за парното повече от -5 няма смисъл да диря. Нямам никъде участъци с опасност да падне под тази температура дори и при спряна циркулация.
mgbagera - специалист
Течността за чистачки не е ли малко като верото (не прави ли пяна) ?
шоп - майстор
Прави докато го сипвах в бидоните. После пяна няма.
harley davidson - специалист
Много точно..!!! :rolleyes: При мен се получи със лека заигравка на кранчета. :rolleyes: .Ползвам една српентина за бойлер и саморъчно направен солар +котел. :supz: Ползвам едното или само другото.. :drinkers:
вт апр 09, 2019 7:03 pmharley davidson написа:
Много точно..!!! :rolleyes: При мен се получи със лека заигравка на кранчета. :rolleyes: .Ползвам една српентина за бойлер и саморъчно направен солар +котел. :supz: Ползвам едното или само другото.. :drinkers:
?
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: