Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) Какво има толкова да направиш качествен котел , да не мислите че в Костревата и Дефро има нещо вътре-пълен т....к , трябва само да се копира топлообменника доказал се като на -Херц , КВБ и Понаст , добавяме малко електроника и воала . :wink: За Торча -ще гори колкото е необходимо -за да извади 5 клв мощност ще изгори 1 кило пелети , ако може да извади 5 клв мощност с 500 грама пелети тогава е уникален :wink: .Имам 1 комшия с Дефро , питам го колко ти гори за сезон за 150 квм -горял 6 тона -аре честито -защо тогава го купи за 7000лв .Топлообменника на Торча ми прилича на ОПОП и на Бош -който е триходова риза .
fbr - майстор
filmatoplo написа:
:) защо тогава го купи за 7000лв .
Имаше една приказка за луд, зелник, и т.н.
krasen1 - специалист
filmatoplo. забелязах че подпали гумите.Разгледал си топлообменника, но това е друга бира ще я пием друг път.Разгледай управлението там е истината, широкият диапазон при работа на горелката, плавното изменение на мощността от 3—20 кв, през 500 вата мисля че на това му се казва модулация.Срещу скромните три степени на грейко.Ниската минимална мощност на котела, три години гаранция, две години на грейко.При смяна на пелетите няма дози, грамове и т н.само измерване капацитет на шнека. :cool: свали ги пречат ти да видиш истината.И най важното, че котела работи за теб, не си огняр а управлението за джоба на собственика.Това го прави идеалния котел произведен в българия.Стига толкова предимства че грейко остана много назад.Сега нямам време по късно ще се опитам да ти обясня как работи котела.
Забравих да ти кажа за новия софтуер със минимална мощност 2 кв.
fox_vt - майстор
filmatoplo написа:
Абсолютно нищо космическо в торча , ето става видно как работи на висока мощност в началото , след това си намаля мощността , работи със средна мощност 7,5 клв за апартамент 75-80 квадратни метра , кое е по различното и икономичното от Грейко :? :wink:
Разликата е точно като разликата между конвенционалните и инверторните климатици, нали не трябва да ти обяснявам в какво се изразява тряя :-D И защо вече всички уреди минават на инверторни двигатели.Грейко спрямо торч по управление изглежда като печка ЛЪЧ :lol:
filmatoplo - майстор
:) Ясни ми са нещата , самия котел като топлообменник на Тотча не е нищо особено , важна му е горелката и управлението + 2-3 сензора които ходят да мерят температури и димни газове .Ако се разграничат цените на котел и горелката съм съгласен за торча , нека горелката с тези си функции да се обяви за 2500 -3000 лв , котела не трябва да вдига цена , айде макс 1500-1800 лв за 20 клв .Друго питам -ако 2 еднакви сгради с еднакви топлозагуби сложат различни котли Грейко или Торч , ще ползват едни и същи пелети -кой котел ще е по икономичен , там по малко пепел ще прави и каквото се сетите .Е това разбирам честен двубой -който победи -за него съм :wink: .
Последна промяна от filmatoplo на чет окт 16, 2014 11:31 am, променено общо 1 път.
nnikbg - специалист
fox_vt написа:

Разликата е точно като разликата между конвенционалните и инверторните климатици, нали не трябва да ти обяснявам в какво се изразява тряя :-D И защо вече всички уреди минават на инверторни двигатели.Грейко спрямо торч по управление изглежда като печка ЛЪЧ :lol:
Моя пелетерм от преди 3 години сигурно сега изглежда като печка ЧУДО. :-D
Каквато и електроника и управление да сложите на теория е едно на практика съвсем друго. Не забравяйте че КПДто на системата не се определя от КПДто на котела. Ако не се лъжа по спомени КПД на котела е около 20 % от КПД на цялата инсталация.
filmatoplo - майстор
Друго питам -ако 2 еднакви сгради с еднакви топлозагуби сложат различни котли Грейко или Торч , ще ползват едни и същи пелети -кой котел ще е по икономичен , там по малко пепел ще прави и каквото се сетите .Е това разбирам честен двубой -който победи -за него съм :wink: .Ако бях 1 от големите производители на котли в страната , и разполагах с техните бази и средства бих направил този тест с известните марки котли и горелки на пазара - Грейко,Торч,Пелетерм ,Даконера и др.Един път за винаги да се знае кой е лидера и другите да се стремят да го стигнат , така ние клиентите ще имаме по добър продукт.
vrangelov - специалист
filmatoplo написа:
...Ако бях 1 от големите производители на котли в страната , и разполагах с техните бази и средства бих направил този тест с известните марки котли и горелки на пазара - Грейко,Торч,Пелетерм ,Даконера и др...

Виждам, че вече сме на едно мнение, но както вече писах, те са си го мерили котела.

Предполагам, че на най-ниската от трите степени КПД е под 70% и затова не искат да споделят резултати от замерванията. Това го предполагам, защото в компютъра си имам замерване проведено от Ерато, най-вероятно в лабораторни условия, в което тяхната горелка GP20+ в комбинация с котел Dakon(Junkers, Bosch) на мощност от 7kW има КПД 71-75%(3.4-3.6kW от килограм пелети). С което се хвалят. В домашни условия би следвало да е по-малко, но не би трябвало да има съществени отклонения.
Ако не се лъжа, таблицата я взех от този форум, но не я намерих(в интернет), за да я споделя отново тук.

Поздрави!
syncho - майстор
Хора осъзнайте се малко всички модели, които изброихте до тук са просто обикновени котли С горелки към тях. Вие ги изкарахте космически станции. Просто приемете, че това е едно посредствено бюджетно решение и огромна разлика няма м/у тях. Единия е с тънка ламарина, другия не модулира, третия няма самопочистване, четвъртия нямал достатъчно топлообмен.... и т.н. и т.н. Истината е една и тя е, че няма евтин качествен котел на пелети, пък бил той и български. Когато някой български производител изкара сертификат в Австрия аз ще съм един от първите на опашката да го предлагам. До тогава не ми ги хвалете, а просто посъветвайте хората да избират по-малкото зло според необходимостта им.
filmatoplo - майстор
Така е , но почти всеки пелетен котел се състои от котел топлообменник с внедрена в него 15-20 см горелка , било странично или отдолу :wink: .След това качеството се различава по вид , дебелина и качество на метала,конструкцията на топлообменника -риза или димогарни тръби (със или без турболатори ) .Горелката също варира конструктивно -скара, реторт, самопочистваща или не .Електрониката контролираща режима и където го има-въздуха за горенето :wink: .Всеки може да си избира с това или онова , или според бюджета да прави компромис .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: