Най - вълнуващия въпрос зимно време.
krasen1 - специалист
filmatoplo написа:
Абсолютно нищо космическо в торча , ето става видно как работи на висока мощност в началото , след това си намаля мощността , работи със средна мощност 7,5 клв за апартамент 75-80 квадратни метра , кое е по различното и икономичното от Грейко :? :wink:
Като си видял загуби от 7,5 кв на графиката представи си че това е грейко, как ще работи при такива топло загуби.Ще минава от втора на първа степен и обратното, това не е ли преразход на гориво? Торча застава твърдо на 7,5 кв и поддържа топлозагубите,и по този начин се икономисва гориво и оттам стотинки за джоба.Дано вече си разбрал за какво става на въпрос.Остава да напишеш вълшебните думички :wink:
Човек се учи докато е жив.Наздраве :partyman:
filmatoplo - майстор
:) Е стига де :) графиката ти не е права линия като при ЕКГ със 99 годишна баба :lol: , и при теб лавира нагоре надолу :) .Ако при Грейко реди степени , които мога да регулирам така че да са почти близки или да се променят с 1-2-3 киловата , при Торч какво се случва :? нали същото редиш ги от 3 до 7 клв постоянно . :wink:
fox_vt - майстор
Всъщност не е баш така,незнам при грейко степените на какви киловати отговарят но даже и да ги нагласиш да са близо то пак си остават три степени.При красен може да си цъка нагоре надолу но при искане от системата си разполага с целия диапазон 3-20кв.На тия графики дето е пуснал се вижда,че големите пикове са били преди обяд когато вероятно се е ползвало активно вода и са се отваряли и затваряли врати.Следобяд вече си прецъква от 3 до 6-7 кв само да поддържа загубите и то със стария софтуер до 3 кв минимална.Също не е за подценяване преходните сезони есен пролет когато се иска много по малка мощност и си е чиста загуба да се гори на по висока мощност,а не става да тичаш да регулираш степените на котела всеки сезон нали.Все пак както и красен е отбелязал котела трябва да работи за нас не ние за него :-D
filmatoplo - майстор
:) Само честен двубой при равни условия би показало истината , за сега оставаме на хората да си преценят :) .
шоп - майстор
filmatoplo написа:
:) Ясни ми са нещата , самия котел като топлообменник на Тотча не е нищо особено , важна му е горелката и управлението + 2-3 сензора които ходят да мерят температури и димни газове .Ако се разграничат цените на котел и горелката съм съгласен за торча , нека горелката с тези си функции да се обяви за 2500 -3000 лв , котела не трябва да вдига цена , айде макс 1500-1800 лв за 20 клв .Друго питам -ако 2 еднакви сгради с еднакви топлозагуби сложат различни котли Грейко или Торч , ще ползват едни и същи пелети -кой котел ще е по икономичен , там по малко пепел ще прави и каквото се сетите .Е това разбирам честен двубой -който победи -за него съм :wink: .

Нещата на практика за много по-лесни. Не е нужно да имаме две еднакви сгради

Топломер и кантар са достатъчни за да има двубой.

За човек с опит и усет един термометър следящ температурата на изходящите газове е достатъчен.
filmatoplo - майстор
Топломер и контрол по газове ще съпътства теста , но условията трябва да са еднакви до мм :wink: .
LazarGanev - "Велик майстор"
krasen1 написа:
Като си видял загуби от 7,5 кв на графиката представи си че това е грейко, как ще работи при такива топло загуби.Ще минава от втора на първа степен и обратното, това не е ли преразход на гориво? Торча застава твърдо на 7,5 кв и поддържа топлозагубите,и по този начин се икономисва гориво и оттам стотинки за джоба.Дано вече си разбрал за какво става на въпрос.Остава да напишеш вълшебните думички :wink:
Човек се учи докато е жив.Наздраве :partyman:
Как става преразхода на гориво при преминаване от една степен на друга, може ли да обясниш? Старото управление на Пелетерм работи само на една степен, ръчно му се задава мощността, но в комбинация със стайния термостат върши абсолютно същата работа като новото шведско модулиращо. За каква модулация през 0.5кВт говорим, като пелетите се пускат на порции, които са различни, колкото и да не ни се иска. Един път пада една шепа, друг път 2 пелета, никога не са еднакви порциите. Това не е газ. Ако модулацията е плавна (на теория), то котелът ще поддържа постоянна температура - да речем 69*С, а ако е степенна просто температурата на котела варира в рамките на 3-4-5 градуса, да речем от 67 до 72*С. И какво от това? Това по никакъв начин не се отразява на разхода, защото средната температура е еднаква. Но дори и да е различна, това пак не се отразява на разхода. Разходът зависи в много по-голяма степен от други, съвсем различни фактори. Имаш ли замервания с газанализатор? Можеш ли да ми ги сканираш и да ги покажеш? Не че аз редовно правя газанализ, но мога да покажа на различни котли и горелки, които не са правени при идеални условия и доста от тях показват по-добра ефективност от тази, която е посочена за Торча. Не искам да се заяждам, просто зададох няколко въпроса, а не ми се отговори, ама аз си чакам отговор :wink:
filmatoplo - майстор
Една тъпа горелка Бисолид -си прави същото , като държи едно ниво .
plastkomfort - специалист
Torch е с два шнека и от там по-точно се определят дозите.
filmatoplo - майстор
:shock: Уааооо не знаех баце :? бях чувал че и Грейкото е с 2 ли 3 ли шнека :wink: .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: