Най - вълнуващия въпрос зимно време.
plastkomfort - специалист
filmatoplo написа:
:shock: Уааооо не знаех баце :? бях чувал че и Грейкото е с 2 ли 3 ли шнека :wink: .
Да обаче има само 3 степени на мощност а Torch е през 500 w
rosso666 - специалист
filmatoplo написа:
Една тъпа горелка Бисолид -си прави същото , като държи едно ниво .
биосолид (ако не с лъжа )е със същата електроника като на грейкото :razz: .
Досадното е на тази електроника че сам си настройваш времето за работата на шнека и паузата за да нагласиш нужните ти киловати :x .То е едно смятане едно претегляне на пелети :rolleyes: .А няма и памет за различни настройки :axe: .
Хубавото е че когато си със стаен термостат и той даде сигнал за достигната зададена температура електрониката не спира горелката а преминава във съспеенд режим който може да се нагласи до 3 часа =D> .
filmatoplo - майстор
:) Знам че така е обяснено , но дали така работи , за секундно минаване през мощността на екрана ли става дума :? :) .Това не става за 1 минута , 500 вата мощност се дават от 100 гр пелети за 1 час , кога шнековете подават по толкова и как вашия контролер го регистрира :? -предполагам на обща средна база за определен период .
rosso666 - специалист
Абе те нали и IVG с това ги рекламираха че преминавали плавни през 100 степени на модулация http://tulips.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0 ... y-s-40/.та при торча не е нещо иновативно
Някой колега дали няма ръководството за експлоатация за котела торч,ще ми е интересно да го прочета за да сравня двете управления
alex_serviz - специалист
rosso666 написа:
...Хубавото е че когато си със стаен термостат и той даде сигнал за достигната зададена температура електрониката не спира горелката а преминава във съспеенд режим който може да се нагласи до 3 часа =D> .
Ако имаш в предвид Грейко: съспенда може да бъде в три различни режима, един от които не е ограничен във времето. Практически може да я настроиш да не се гаси никога.
rosso666 - специалист
да говоря за електрониката на грейкото.Незнам за трите вида съспенд .При моята има съспенд-степен (води се 0) която може да се гласи до 3 часа.Ако има други вратички за донагласяне аз не ги знам .Мился че 3 часа са си напълно достатъчни.Незнам дали обаче е удачно да не се гаси горелката "никога"защото когато е в съспенд изходните газове на котела са мнооого ниски и по този начин няма ли да се образуват разни нежелани отлагания по котела.
Christo - майстор
Хубаво е да се мерят газовете непрекъснато и в зависимост от резултата, да се менят оборотите на вентилатора, така че газовете да са с оптимален състав. Защо западняците слагат смучещи вентилатори на пушека, а не духащи на горелката, не знам. Сигурно не е случайно. Само че кой ще ти прави термоустойчив вентилатор, като фабриките за мотори ги нарязахме на скрап. Като купят вентилатора и ламбда сондата от чужбина и още две три неща и цената ще хвръкне. Отделен е въпросът, че при определена скорост на пушека, трябва да има достатъчно път в котела, за да стане топло обменът, така че да не топлим Михаля. Всичките тези тънки сметки и баланси трябва да стават и при различни мощности. Софтуерът, горелката и котелът трябва да са правени заедно. Някаква горелка, сложена на някакъв си котел, с някаква електроника, ще гори някак си. И разбира се, че е хубаво горелката да гасне по-рядко. Едни 2-3 минути минават в продухване (и изстудяване) на котела, разход на ток за запалката, пушене(значи лошо горене), и т.н.
plastkomfort - специалист
rosso666 написа:
Абе те нали и IVG с това ги рекламираха че преминавали плавни през 100 степени на модулация http://tulips.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0 ... y-s-40/.та при торча не е нещо иновативно
Някой колега дали няма ръководството за експлоатация за котела торч,ще ми е интересно да го прочета за да сравня двете управления
При Torch контролера следи температурата и изчаква дали да вдигне или да смъкне киловатите.
При IVG сменя процентите през 15-20 или колкото е паузата която е зададена между отделните пускания.
fox_vt - майстор
LazarGanev написа:
krasen1 написа:
Като си видял загуби от 7,5 кв на графиката представи си че това е грейко, как ще работи при такива топло загуби.Ще минава от втора на първа степен и обратното, това не е ли преразход на гориво? Торча застава твърдо на 7,5 кв и поддържа топлозагубите,и по този начин се икономисва гориво и оттам стотинки за джоба.Дано вече си разбрал за какво става на въпрос.Остава да напишеш вълшебните думички :wink:
Човек се учи докато е жив.Наздраве :partyman:
Как става преразхода на гориво при преминаване от една степен на друга, може ли да обясниш? Старото управление на Пелетерм работи само на една степен, ръчно му се задава мощността, но в комбинация със стайния термостат върши абсолютно същата работа като новото шведско модулиращо. За каква модулация през 0.5кВт говорим, като пелетите се пускат на порции, които са различни, колкото и да не ни се иска. Един път пада една шепа, друг път 2 пелета, никога не са еднакви порциите. Това не е газ. Ако модулацията е плавна (на теория), то котелът ще поддържа постоянна температура - да речем 69*С, а ако е степенна просто температурата на котела варира в рамките на 3-4-5 градуса, да речем от 67 до 72*С. И какво от това? Това по никакъв начин не се отразява на разхода, защото средната температура е еднаква. Но дори и да е различна, това пак не се отразява на разхода. Разходът зависи в много по-голяма степен от други, съвсем различни фактори. Имаш ли замервания с газанализатор? Можеш ли да ми ги сканираш и да ги покажеш? Не че аз редовно правя газанализ, но мога да покажа на различни котли и горелки, които не са правени при идеални условия и доста от тях показват по-добра ефективност от тази, която е посочена за Торча. Не искам да се заяждам, просто зададох няколко въпроса, а не ми се отговори, ама аз си чакам отговор :wink:

Интересни твърдения :) Я обясни какво искаш да кажеш с това
Един път пада една шепа, друг път 2 пелета, никога не са еднакви порциите.
не са ли ви еднакви порциите на горелката при еднаква мощност.За модулацията да степенна е никой не е казал че е плавна,макар че спрямо трите на грейко си е направо плавна ама айде :wink: И температурата се мени точно в рамките на няколко градуса,все пак на графиката се вижда ивицата в която трябва да се държи линията.Да сме наясно всяка горелка ще си поддържа градусите командвана от стаен или друг термостат или контролер.КПД на котел горелка зависи от две неща-пепел и температура на изгорели газове.Ако ти остава много неизгорено гориво разхода скача,ако ти заминава много горещо през комина разхода скача няма значение че котела топли.И сега какво се получава при тези 7 кв грейко ще превключва от 1 на 2 степен,никой не каза втората степен колко е но ако е 12 кв да речем то горещите газове ще са много и загубите скачат .Факт е че на 12 кв пламъка е по голям от на 7 нали :wink: Вярно че и топлообменника зависи но относно пламъка си е така.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: