Най - вълнуващия въпрос зимно време.
joroY - напреднал
andy_forresite .... аз имам 45квадрата (хол+кухня) южно изложение и те имат 10 квадрата прозорци ...... еми топли си зимата ,стига да има слънце :finga:
Така на въпроса ти за лято и зима , погледни къде се намира слънцето през лятото и къде зимата и ще си отговориш сам .... лятото имам по голям проблем с западното си изложение , а не с южното ......... но всички проблеми се решават с ролетни щори
andy_forresite .... а аз мислих че ще се хванеш за това дали са съвместими двете неща в едно изречение ........
Настроена с с газов анализатор на модулация до трета степен, но силно окастрени, дори с нестабилна работа на горелката на моменти
нали вие сте майстори вие ще кажете но това според мен не е правилно ...... ако греша ...моля да ме извините :-D
joroY написа:
andy_forresite .... аз имам 45квадрата (хол+кухня) южно изложение и те имат 10 квадрата прозорци ...... еми топли си зимата ,стига да има слънце :finga:
Така на въпроса ти за лято и зима , погледни къде се намира слънцето през лятото и къде зимата и ще си отговориш сам .... лятото имам по голям проблем с западното си изложение , а не с южното ......... но всички проблеми се решават с ролетни щори
andy_forresite .... а аз мислих че ще се хванеш за това дали са съвместими двете неща в едно изречение ........
Настроена с с газов анализатор на модулация до трета степен, но силно окастрени, дори с нестабилна работа на горелката на моменти
нали вие сте майстори вие ще кажете но това според мен не е правилно ...... ако греша ...моля да ме извините :-D
Извинен си.
Принципно си прав, ма дефакто йок.
Ако четеш внимателно, в случай, че ти иде отръки, щеше да си наясно защо има такъв компромис.
andy_forresite - майстор
Жоре, преди да поръчаш котела не беше доволен от липсата на каквото и да е информация за него от притежателите му. Какво ще кажеш да отделиш 5 минути да напишеш мнението ти за продукта в едноименната тема? Скъпо съоръжение е и навярно на много хора им е важно да знаят повече за него.
joroY - напреднал
andy_forresite , естественно че ще пиша там но ми е малко рано след само 6 дни експлоатация
Но в темата "разход "мога да споделя че за тези 6 дни съм изгорил 4 човалчета пелети ,като е подържана температура през деня от 05:00 до 22:00 в хола 26 градуса а в другите 2 стаи 23 и 24 градуса ,от 22:00 до 05:00 котела не работи а температурите падат във всяко помещение с по 3 градуса, не отоплям боилер . Котела за сега работи само на 1 степен
Малко инфо за инсталацията и апартамента:
Отоплявам с котел Nordika Extraflame HP15 93кв. апартамент с относително добра вътрешна изолация (гипсо картон +вата на външните стени +таваните) строителството е с тухли единички (плътни) външен апартамент ,ПВЦ дограма относително добра , ориентация -юг ,запад , север , апартамента под мен е обитаем използва се само една от стаите, апартамента над мен е обитаем и се използват всички стаи.
Котела се намира в коридора , радиаторите са със следното разположение
1 . хол +кухня 45 кв. изложение юг , прозорци 10кв. радиатор 500 / 2400 + 500 / 2000
2 . детска 16 кв. изложение север , остъклена тераса 600 / 1600
3 . спалня 16кв. изложение запад , прозорци 5,5 кв 500 / 2000
4 . баня + тоалетна 5.5 кв. 5бр. алуминиеви глидери на 600мм.
5 . коридор 10 кв. без радиатор
Всички радиатори са с програмеруеми термо глави без този в банята , за сега и радиатора в хола (500 / 2400) остана без глава (до петък) и температурата на няколко пъти се повиши до 28 градуса ..... дори и жената не издържа и го спряхме :-D :-D
D.Metodiev - напреднал
Имам въпрос:
Ако горелка Грейко РБ 20 работи 24 часа на минимална мощност, която е 5 кв. или иначе казано 1,2 кг пелети (средно) на час, подържа 22-23 градуса - възможно ли е да изгаря по-малко от 30кг. за денонощие? И ако -Да. Как? :?
filmatoplo - майстор
Ако имаш 4,5 киловата топлозагуби става.
В очакване съм. Благодаря.
doobref написа:
ivailodch написа:
filmatoplo написа:
Съвсем нормален разход ,но ние не знаем по колко часа работи през това времетраене 24 часа .На кутия е по добре .
В интерес на истината не знам колко часа в денонощието работи, тъй като съм го настроил от стайния термостат по градуси, а не от самата горелка по часове.
С две думи, сега за повече пари стоим на по студено... определено лоша комбинация виадрус + горелка.
П.С: Някой може ли да ме насочи в коя тема имаше схема за кутията и изобщо акъл как става повдигането. Мина доста време откато го гледах това из форума.

Здравей, мога да те насоча как да си повдигнеш котела на кутия. Аз съм със Солитекс 34 кв. и с горелка Грейко 20кв. В момента съм я закотвил на Р1 да работи в порядъка от 61-63 градуса и работи вече 4-ти ден, без да влиза в суспенд- изчакване. При сегашните 4 градуса в Пазарджик за 24 ч. - разход около "+ -" 2 чувалчета за 100кв.м и 2 бойлера общо 250литра. Ще направя снимки и ще ти пратя . Направил съм и прегради на котела и сега комина се държи с ръка. Вътре подържа 22-23 градуса от 6-30ч. до 23.00ч., след което е на 21 гр. от 23.00-6.30ч. Работи по термоглави, като съм изключил стайния термостат. До утре.
filmatoplo - майстор
Чети Виадрус на пелети там има мн снимки.
andy_forresite - майстор
D.Metodiev написа:
Имам въпрос:......
24 часа х 1,2 = 28,8 кг. До 30 кг имаме 1,2 кг разлика, която идва от:
1) шнека не пуска винаги еднакви грамове, понякога са повече, друг път по-малко. 1,2 кг/ч е само една настройка, добро пожелание, но на практика падат около тази стойност и малко отгоре.
2) точно 30 кг може и да не са; може да са 29,2. Не знаеш в чувала колко са били, нито си сигурен в количеството (начина на измерване/засичане).
D.Metodiev - напреднал
andy_forresite написа:
D.Metodiev написа:
Имам въпрос:......
24 часа х 1,2 = 28,8 кг. До 30 кг имаме 1,2 кг разлика, която идва от:
1) шнека не пуска винаги еднакви грамове, понякога са повече, друг път по-малко. 1,2 кг/ч е само една настройка, добро пожелание, но на практика падат около тази стойност и малко отгоре.
2) точно 30 кг може и да не са; може да са 29,2. Не знаеш в чувала колко са били, нито си сигурен в количеството (начина на измерване/засичане).
Анди, питам теоретично за да си обясня някои неща относно разхода.
Да кажем топлозагубите не са ми големи, горелката влиза в съспенд ( на P1 съспенда е макс 10-12 мин.) след това гасне за 2часа. По мои сметки слес запалването за да достигне отново зададената температура по термоглавите в стаите, изразходва повече пелети (първоначално зареждане, P3,P2,P1 ) от колкото ако си гори 2 часа на 1-ва степен. Т.е дали 24 часа ще ми подържа зададената температурa или ще работи на он-оф, не е възможно да падна под едни 26-28 кг.
Та, как е възможно хора с 200+ квадрата и същата горелка да горят 30 чувала за 30 дни непрекъснато горене? И не ми разправяйте за изолация, топлозагуби и извънземни. Как може да гори с по малко от 3кв. на час?
Забравих да уточня, нещо много важно. Говорим за външни температури около 0 градуса. При +15 е ясно.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: