Най - вълнуващия въпрос зимно време.
speka_rs - майстор
Всичко си зависи от изпълнителя. Проекта казва колко кръга, колко да е тръбата във всеки кръг и какви топлозагуби могат да се догонят със тази конфигурация, а вече точното разполагане е въпрос на изпълнителя. Според мен един проект дали ще е сухо изпълнен и мокро с замаска до 3-4 см върху тръбите не е от значение. По-важно е някой да е сметнал кадърно топлозагубите и да се знае при какви температури ( отвън, вътре и на водата) какво се очаква.

п.с. Това с проекта е да не се стига до теми: имам стая 15 м2 с един кръг със стъпка 15 см и 100 м тръба, ама е студено в стаята.
шоп - майстор
съб фев 26, 2022 10:44 pmVirtex написа:
тези снимки лични ли са и как подреждаш тръбите ?
Да, мои са.
Дали водното е по сух способ или класически няма голямо значение как полагаш тръбата.

Основно има 3 начина : улитка, змейка и двойна змейка. Това са руските термини. На български не съм много сигурен как е най-правилно. Може би спирала и меандър... :?

За мен при относително квадратно помещение най-доброто е улитка, защото най-равномерно подгрява и има най-малко хидравлично съпротивление. При завой на 180 гр много се вдигат загубите
[/quote]

Прикачен файл

дффхгфдгхфдх.jpg

Прикачен файл

IMG_20211230_041508_resized_20220227_060412943.jpg

Прикачен файл

20.jpg
20.jpg (37.88 KиБ) Видяна 866 пъти
шоп - майстор
За да няма НИКАКВА зебра дори когато върху пластините директно се слага ламинат аз съм надградил систелата

1 Върху ламелите слагам един слой ал. ламарина. Печатарските плаки са евтини и отлично разпределят топлината

2 Понеже въздуха е най-лошият проводник на топлината-малките празнини между тръбата и ламелата запълвам с най-евтиният акрилен силикон от 2 лв тубата.

За да няма шумове от триене и топлинни деформации между листовете оставям 0,5-1 см луфтове.

Прикачен файл

14.jpg

Прикачен файл

13.jpg

Прикачен файл

12.jpg
Здравейте , с мой приятел се захванахме да правим подово в банята му . Но стигнехме до момента със свързването на подовото към съществуващата система/ котел. И тук възникна спорът . По-долу е схемата по която е планирано да се свърже,но ме притесняват следните неща .

1. Не трябва ли да има след трипътника циркулационна помпа , защото трипътника ограничава притока от колектора .
2. Какво става като водата от колектора се върне на по висока температура от заложената , спира циркулирането на водата на цялата система.?
3.Не трябва ли преди преди трипътника да се добави някакъв вид байпас за да може водата да циркулира когато трипътника е ограничил притока.

Честит ден на Освобождението!

Прикачен файл

подово.png
подово.png (35.41 KиБ) Видяна 726 пъти
feikot - специалист
Ще му запали табаните в банята, ако инсталацията му е с радиатори и работят на 60 градуса. За да работят двутемпературни системи включващи подово и радиатори примерно, трябва да има смесителна група с допълнителна помпа и термоглава, която да ограничава притока на по-гореща вода в подовото. Този трипътник евентуално ще върши тази работа, но трябва да има помпа след него,защото като затвори ще спре да циркулира водата в подовото.
Ако обаче отоплителната му инсталация е нискотемпературна (конвектори или преоразмерени радиатори) и работи на 35-40 градуса, може да се жертва да го върже директно на колектора и да пробва да ограничи дебита с кранчето
благодаря за бързият отговор .
Има термостатичен трипътник смесител , на схемата обаче не се чете . :)
stoyanstoyan - специалист
Здравейте
Бих искал да направя подово отопление върху съществуваща замазка без повдигане на нивото.
Един от вариантите който ме интересува е да се фрезоват улеи в замазката, която е около 5см дебела с 4 см фибран под нея и да се положат тръбите. Този вариант удачен ли е ,моля за обосновка.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет мар 03, 2022 11:10 pmstoyanstoyan написа:
Здравейте
Бих искал да направя подово отопление върху съществуваща замазка без повдигане на нивото.
Един от вариантите който ме интересува е да се фрезоват улеи в замазката, която е около 5см дебела с 4 см фибран под нея и да се положат тръбите. Този вариант удачен ли е ,моля за обосновка.
Теоретично няма никакви проблеми, ни практически как ще го изпълниш това фрезоване в циментова замазка и закрепване на тръбата - само ти си знаеш :cool:
Lutchezar - майстор
чет мар 03, 2022 11:10 pmstoyanstoyan написа:
Здравейте
За мен е безумие. Електрическо подово оформено на пътеки и винил отгоре изглежда по-смислено.
LazarGanev - "Велик майстор"
Рехау имат технология за водно подово точно като за този случай - повдигането е само 2 санта и половина (25мм)

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: