Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosso666 - специалист
мощността на грейко си я нагласяш САМ(или поне можеш да променяш заводските параметри),както бях писам по-нагоре.
И разликата между 3-те отделни степени на работа може да е и под 1кв. или повече зависи от потребноститеи настройките.ЛОшото е че тези настройки се праят "ръчно"не е като торча автоматично.При положение че тези настройки на грейкото ти се правят от монтажника с газ анализатор в началото не виждам какъв е проблема.
НАистина електрониката е малко по-първобитна от на торча,но има време за развитие.
alex_serviz - специалист
rosso666 написа:
да говоря за електрониката на грейкото.Незнам за трите вида съспенд .При моята има съспенд-степен (води се 0) която може да се гласи до 3 часа...
Понеже все още е топло и не съм ги тествал, говоря само имайки в предвид инструкцията:
6.4.1. Избор на режим за поддържане на огъня – Suspend Mode – от това меню се настройва дали да е активиран режимът за поддържане на огъня и как да функционира. Възможните опции за избор са:
Disabled – деактивиране на режима за поддържане на огъня. Вместо работа в режим на поддържане на огъня, горелката ще се гаси.
 BMG - при тази опция режимът за поддържане на огъня има същите настройки като останалите степени на мощност, но времето на работа в този режим е ограничено
Retort - при тази опция, когато горелката е в режим на поддържане на огъня, може да работи само вентилатора, без да се зареждат пелети. Времето на работа в този режим е ограничено.
High Power - при тази опция режимът за поддържане на огъня се състои от две фази. Първата фаза на изчакване е с фиксирана, зададена от инсталатора продължителност, и в нея може да работи само вентилатора, без да се зареждат пелети. След като изтече зададеното време, горелката минава във втора фаза на разгаряне като зарежда една порция пелети като за максимална мощност и включва вентилатора с настройката за максимална мощност на горене. Горелката остава в това състояние, докато фото-датчикът не отчете пламък над нивото, настроено за запалване, но не повече от времето на три цикъла на зареждане при максимална мощност. Ако не се отчете пламък, горелката се гаси, иначе минава отново във фаза на изчакване. При тази опция времето на работа в режим на поддържане на огъня не е ограничено.
стр. 37
filmatoplo - майстор
Този режим с пускането на пелети в Суспенд съм го тествал на подобен вид горелка със същото управление -работи си перфектно -през доста голям интервал от време пуща по 5 пелета колкото да не угасне , времето и дозата се регулира естествено , котела 100 клв а горелката 70 клв , нали се сещате че такова чудовище не трябва да гасне :wink: оти за да запали отново отидоха 2 кила пелети за старт :wink: .С една дума който иска в зависимост от нещо може да си ползва и този режим :yawinkle: .
alex_serviz - специалист
fox_vt написа:
LazarGanev написа:
krasen1 написа:
За каква модулация през 0.5кВт говорим, като пелетите се пускат на порции, които са различни, колкото и да не ни се иска. Един път пада една шепа, друг път 2 пелета, никога не са еднакви порциите. Това не е газ.
Интересни твърдения :) Я обясни какво искаш да кажеш с това
Един път пада една шепа, друг път 2 пелета, никога не са еднакви порциите.
не са ли ви еднакви порциите на горелката при еднаква мощност...
Зададените порции пелети зависят от времето, през което шнека ги подава и то за една и съща степен, разбира се, че е еднакво. Вече шнека колко пелети ще успее да загребе и пусне в горелката е божа работа.
За да са еднакви порциите би трябвало да се отмерват като тегло ( или обем ), но не знам дали накоя горелка го прави така?
filmatoplo - майстор
Абе не се вързвайте на данните на Торча , този дисплей е като дисплея на Една Борса -малко послъгва , действителността на парче е друга , на дисплея на Торча дават осреднени данни , ако на горелката Грейко се закачи това ЕКГ ще покаже такива осреднени данни -независимо през какви степени минава -то е ясно че горелката не държи мощност под права линия , нито на температура , нито на подаване на пелети .Разгледано внимателно -не съм прос -виждам известно заиграване с вентилатора на торча което е предимство (признавам си ) но при Грейко също го има само че строго определено при всяка фиксирана степен .И в крайна сметка ако се направи един тест на равни условия , може би горелките ще са равни или с мн близки данни -но само и единствено теста ще покаже .Феновете на Грейко да съберем 4000 лв за котел и 1 тон пелети , феновете на торч също да дадат котел и ги борим :supz: .Който падне остава котела на другия .
rosso666 - специалист
Ми при торча е горе долу така .... шнека се пуска за определен периодд от време и получената маса пелети се въвежда в контролера и така той си пресмята за колко време колко грама се пускат от там си пресмята и киловатите,при предварително зададени зададени стойности на пелетите като калоричност.така е на теория на практика със сигурност не е толкова точно но все пак е по-добре отколкото да клечих да замерваш време и да претегляш и след това да променяш времената.
alex_serviz - специалист
Хубаво, задаваш му примерно на 20 сек., шнека да работи 5 сек. На всеки 20 сек. шнека ще работи по 5 сек., но колко пелети ще загребва/пуска в горелката е божа работа и никога не можеш да си сигурен, че всяка следваща подадена порция пелети е еднаква с предишната, като количество/грамаж!
fox_vt - майстор
rosso666 написа:
мощността на грейко си я нагласяш САМ(или поне можеш да променяш заводските параметри),както бях писам по-нагоре.
И разликата между 3-те отделни степени на работа може да е и под 1кв. или повече зависи от потребноститеи настройките.ЛОшото е че тези настройки се праят "ръчно"не е като торча автоматично.При положение че тези настройки на грейкото ти се правят от монтажника с газ анализатор в началото не виждам какъв е проблема.
НАистина електрониката е малко по-първобитна от на торча,но има време за развитие.
Понеже и филма спомена за това явно е вярно.Дааа уточним ако не съм разбрал— имаш три степени.Средното ти потребление е 10 кв примерно, значи втора степен я гласим на 10 първа на 8 трета на 12 кв със два киловата разлика.Дотук правилно ли съм разбрал? Ако да ти минимума става 8 кв а максимума 12 кв.Какво ще се получи когато времето се затопли и ти трябват п малко,а какво ако ти трябва пълна мощност? Имаш горелка 4—20 кв а я спъваш на 30—40% от капацитета и.Ако това е вярно то работата е трагична :| С купуването на грейко ставаш автоматично огняр, настройчик и абонат на емо чолаков.
plastkomfort - специалист
И аз съм на същото мнение :-D
filmatoplo - майстор
:) Нито съм производителя , нито адвокат на производителя :wink: има си там инженери да мислят , аз спирам спор и разискване по въпроса , горелките са добри и едната и другата :) .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: