• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
EDI - майстор
В момента най-добрите модели на ХИТАЧИ, ТОШИБА и МИЦУБИШИ/ХЕВИ и ЕЛЕКТРИК/достигат КОП над 6,5.Грубо казано означава, че когато машината консумира 1 кв енергия топлоотдава еквивалента на 6,5 киловата /все едно имаш включена печка от 6,5 Кв/.това не е рекламен трик, а си е самата истина.
EmoZ - специалист
EDI написа:
В момента най-добрите модели на ХИТАЧИ, ТОШИБА и МИЦУБИШИ/ХЕВИ и ЕЛЕКТРИК/достигат КОП над 6,5.Грубо казано означава, че когато машината консумира 1 кв енергия топлоотдава еквивалента на 6,5 киловата /все едно имаш включена печка от 6,5 Кв/.това не е рекламен трик, а си е самата истина.

Мдааа, MHI имат машини с КОП над 7 - и това е абсолютна истина, само дето тоя КОП е за точно определен режим. Веднага възниква въпроса за един отоплителен сезон колко е средния КОП на работа на машината? Според теб колко 'ше е при тоя с номинален 6.5?

Успех.
EDI - майстор
КОП-а по стандарт се измерва и дава по смецификациите и сервизните ръководства при външна температура +7 градуса, вътрешна +20 гпрадуса.Моята ТОШИБА 10SAVP-E / един от най-добрите модели заЕвропа/ има минимално топлоотдаване 600 вата при КОП 5,1 и максимално 6100 вата при КОП 3,6.При понижаване на температурата спада и КОП-а.Няма среден КОП, всичко зависи от режимите на работа и условията при които работи."Марковите" машини имат при -15 градуса КОП над 2, както писах.Например моята ТОШИБА, при 100 % натоварване на компресора топлоотдава 3,2 Кв, при КОП 2,19.При 10% натоварване топлоотдава 300 вата, при КОП 3.Въпроса винаги зависи и от топлозагубите - колкото са по-ниски, толкова машината работи на по-ниска мощност и КОП-а е по-голям.
Машините за японския пазар и някои от тези за европейския се тестват и се определя средна годишна консумация при определени условия, които разбира се не са условни.
LazarGanev - "Велик майстор"
КОП 2 има и една обикновена акумулираща печка, но колеги - темата е за изгодата от отопление на газ и ще помоля споровете за климатици да се развиват в друга тема. Не, че няма интерес към тях, но нека този който се интересува от нещо да може да се ориентира по заглавието. Благодаря!
Master_Kenobi - V.I.P.
LazarGanev написа:
КОП 2 има и една обикновена акумулираща печка, но колеги - темата е за изгодата от отопление на газ и ще помоля споровете за климатици да се развиват в друга тема. Не, че няма интерес към тях, но нека този който се интересува от нещо да може да се ориентира по заглавието. Благодаря!
Мда, и аз така мисля... Само аз ли съм учуден, че дървата, пелети и климатик са по-изгодни от газа?
plmko - напреднал
Живея в къща която е газифицирана имам и френска камина с въздуховоди.С дърва и камината отоплението е доста по евтино отколкото газ.С газ се топлех първите няколко месеци за 160 кв плащах 250-300 лв месечно с дърва за целия сезон 700лв
ror - специалист
В така наречената "изгода", влиза не само цената на горивото, а комфорт, удобство, чистота на отопление, отделено време за обслужване (за някои времето е пари). И така, с тези фактори още ли ти е много по-изгодно, или не чак толкова? То е ясно на всички, че с дърва е най-евтино.
2v6 - майстор
pipbel написа:
Не е рекламен трик, а си е истина.
Вече има на пазара и инвентори с КПД 550% - 600% :-D
Да, така е - когато навън е 20, а вътре 15 градуса :-D
denuchi - специалист
EDI написа:
Зависи от машината.При НОРДИК моделите КОП-а при -15 градуса е над 2,3, но въпроса е и във възмоожностите на топлоотдаването на машината, не ксамо в КОП-а.
ей хора стига с този КОП. 6-7-8. при какви стойноси е даден а. а колкоо време работи при тези стойности. а като прибавим към този КОП 2.3 и времето кагато и ще е в режим размразяване колко ще стане средно 1.6 . и навън ако е -10 гр. добре ама ако си някои късметлия и хване 2-3 месеца мъгла. честито с копа 7.

стига с тези клими тук говорим за отопление с газ. с поред мен си е танто за кукуриго. като сметнем поставените инвестици цената на газта която никой не знае на каква цена ще е утре, все пак си е почти жива бомба у дома. незнам аз лично несъм фен поне на този етап.
LazarGanev - "Велик майстор"
Много ми е смешно някой като каже, че цената на газта щяла да се вдига. Ами естествено, че ще се вдига. Откакто е открита и се ползва, тя все се вдига, но това важи и за нефта, и за въглищата, и за дървата. Аз не съм видял някоя енергия да поевтинява. Като се вдигнат енергоизточниците, тока да не би да поевтинява? Всичко е един синджир и с това трябва да се примирим. Пък на това, че в къщи имало бомба ще отговоря, че един елекктрически бойлер е по-голяма бомба. И атомната централа е бомба, ама си строим втора, нали? Всеки ден по пътищата умира сума ти народ, ама всеки драпа за кола, че и по две. Природния газ влиза в домовете с налягане 0.02 атмосфери!!! Всички уреди, съоръжения и тръбопроводи са изпитани и придружени със сертификати, имат всевъзможни защити и минават оглед всяка година от технически надзор. Дори и да има все пак някакъв пропуск, дори и да не сработи газанализаторът, метанът (природния газ) е по-лек от въздуха и се вентилира, а не се натрупва в ниските части, като пропан-бутана. Така че при спазването на изискванията на наредбите за проектиране, изграждане и експлоатация (а то за неспазване не може да се говори), газовият котел е най-безопасният уред в къщи! Бъдете сигурни!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: