Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
pavelari, формулите са ти верни, ама както попита fbr- от къде ги взе тези 45°? За дефазиране на тока и напрежението и за реактивна енергия при домашни условия практически не може да се говори, а само в големи промишлени предприятия с големи електромотори. Дори и там cosФ>0.9 и се следи много яко и има големи глоби. В домашни условия няма откъде да дойде реактивна енергия, а пък най-смешното отлинка е, че се създава от реотани. Това говори за пълен профанизъм на пишещия, а и на тези които се улавят на думите му.
8180 - майстор
Лазаре,
Като стана дума за ~50% cosФ, сещам се за едно устройство с подобен - луминисцентно с индуктивен дросел. Срещат се в домакинствата, но не като съществен консуматор.
Я да попитам: Този КОП на климатиците как го дават. Той играе зимата, а ДАЛИ включва енергията за размразяване на външното тяло?
Капе ми един тази зима на главата и като гледам (усещам) бая енергия си "требе" - дали не става "танто за кукуриго"?
Не съм сигурен дали при определяне на КОПа се има предвид размразяването - според мен - не. Но си прав, че става често, а през това време вътре духа студено. Няма идеален отоплителен уред - това е ясно, но климатика за мене си има повече кусури, отколкото достойнства. Предпочитам обаче да не дразня любителите на тази музика :)
Чаро - Акълия
LazarGanev написа:
Не съм сигурен дали при определяне на КОПа се има предвид размразяването - според мен - не....
А вентилаторите?!
Или циркулационните помпи при термопомпите?
Смятат максимума в идеални условия, а те са...друга тема.
pavelari - майстор
Лазарчо:
1. Компресора на климатика е индуктивен товар и освен, че черпи активна електроенергия, черпи и реактивна /за разлика от кондензаторите, които създават т.е. връщат реактивната енергия/. Фактора на мощността на един компресор, мотор, траф и друга електрическа машина варира от 0.4 до 0.9 - т.е. cos fi = 0.4 . . . .0.9, a за да се получи този косинус имаме дефазиране на тока от напрежението на някакви градуси демек ъгъл fi, което зависи от създадената индуктивност от намотката. Ти да не би да искаш да кажеш, че твоя климатик няма намотка и индукция, а ми вентилатора или луминесцентната лампа /макар, че там чат пат се компенсира с кондензатори, но не напълно/? ! ?
2. Няма cos fi = 1. Има 0.999 и 0.98. Фактора на мощността на нажежаемите лампи за бита е 0.96..0.98 - ми че те са спирали.
3. Всеки реотан напрактика представлява намотка с една навивка, заради конструктивни особености /захранва се от двата си края/.
4. Единичните нагревателни кабели без оплетка при неправилен монтаж, /за подово отопление говоря/ създават индуктивност, която понякога намалява активния им ток с 5-6%.
5. В предприятията е за предпочитане да се компенсира реактивната енергия и фактора да се насочи към 1-цата, защото се ползват електромери за КИЛОВАРИ - демек реактивни. Дори да няма глоба то сметката за тока ще е брутална, е създават се и проблеми в електроразпределението - така е.

Линкове, подобни на онзи от предния пост в нета - хиляди. Не се ли замисляш, че има причина за това?

Колкото до COP-a , не се взема при размразяването, защото отдадената топлина от компресора действа срещу нас при този процес. При този режим има друг критерии.. Който заедно с КОП-а след 2-3 години ще отпадне
pavelari написа:
Линкове, подобни на онзи от предния пост в нета - хиляди. Не се ли замисляш, че има причина за това?
Има да, сериозна причина - търговска тайна е обаче :) .
Въобще - цар си батювото с много думи нищо да не казваш - само си за политик :)
velsi - Почетен майстор
Добре, айде стига сте се яли вече!
emil_v r - майстор
А колко е КПД то на климатик в режим отопление ?
velsi - Почетен майстор
Колкото на един компресор, с който си помпиш гумите. Далаверата идва от принципа на работа.
Емо, нема такова животно бе бате, има СОР - това се дава на климатика и варира в много големи граници. Ама май се бъзикаш с въпроса?

Тема "конвектор или маслен радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: