• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Lestat - напреднал
Леле колеги, като чета какви ядове берете ви съчувствам наистина :sad: !! Какви са тия майстори, какво е това чудо.. Ние наща система с баща ми си я правихме и стотинка не сме дали за майстори, но нещата излезнаха много сполучливи и при двете системи ( и в къщата и в апартамента ).. Най- голямата ( НАЙ- ГОЛЯМАТА ) глупост за мене е да се направи система, която не може да дига градуси ( примерно слаб котел и камина, неизчислени неща ), да може примерно МАХ 60 градуса с зор !!! При нас камината в апартамента съм я клал до 90 градуса !! Можеше и още ама ме е страх вече да не стопя маркучите и да не избие винтила на бойлера !!! То даже не сум и давал зор, две зареждания до горе от напълно ледена система и става !! На село котела също има мощност в аванс, там сичко ми е с метални тръби и съм го дигал почти до 100 градуса( едвам свалих температурата )щото и там бойлера е рисков !!! Ако няма бойлер ще набие сигурно лесно над 100 градуса, ама не знам какво става тогава ( ще циркулира ли водата на пара ? ).. Та така.. Може и леко, но като искам го права близо 30 градуса в стаите, а къщата ми е разхерметизирана и насекъде дува !! Зареждане на 4 часа, почти не го гася !! Но няма студ, няма да мръзна, няма нищо !! Чуда си какви майсотри има... Тва виках на баща ми да почнеме да се занимаваме професионално с това !! Бас ловя, че ще се справяме по добре от множество майстори.. Па на мене някой ако ми направи система, която не може да дигне повече от 60 градуса, аз ще го удуша после !!! А колега ти дето викаше, че при 60 градуса радиатора не се пипа, ела пипни на село при 90 и повече ... Ще ти залепи кожата.. То на майка ми почнаха да и жълтеят пердетата до ръдиаторите
Time2Burn - специалист
Пропусна да споменеш на какво гориво се отопляваш и колко квадрата отопляваш. Ами сигурно добре се грееш на 90°. А колко тона на сезон бумкаш, при положение че не го гасиш, както казваш? И можеш ли по някакъв начин да регулираш температурата, освен с отваряне и затваряне на клапата? Искам да кажа някаква механизация имаш ли или на ръка притваряш като се разгори.
П.С Говоря за котела на село, от камина вече съм се напатил и нямам интерес. Инсталацията ми е направена добре, аз съм си я правил, ама сбърках с камината и типа гориво който избрах. Нея я купих от български производител, който каза че камината е 25 киловата, а тя е десетина и харчи като ламя.
Lestat - напреднал
Котела е турски чугунен SOLITECH 35 киловата на въглища !! Първи сезон го ползвам и съм с някакви супер некачествени Пирински въглища ( то повечето по тях е прах ), ако па го зареда с истински Домбаски не знам що че стане... Отоплявам 100 алуминиеви глидера от тези най- дългите, две големички лири ( не знам с по колко ребра бяха ) и един 120 литров бойлер с лоша изолация !! И доста доста тръболяк, който минава из къщата и мазето .. Еми колега това, че аз не го паля всеки ден и ми е трудно да кажа колко ще изгоря ако постоянно живея на село и го паля всеки ден ... Като съм там не го гася.. Емиии са ще ти кажа по колко слагам .. Значи на 4 часа по една кофа и малко въглища ( от тези кофи дето са отдолу с краче, абе за въглищата дето са си - като цилиндър ).. една такава кофа тежи около 15 кг !! Кажи го 15 кг. въглища на 4 часа при температура 80-90 градуса и вече при зареждането на 4 тия час пада примерно до 60-65 градуса не по малко!! Значи клапата към комина ми е винаги отворена, а вратичката долу винаги затоврена, освен при палене !! Значи градусите които съм задал на котела са 80 градуса, вентилатора духа до тези градуси и после се изклиучва, но котела после вече с разпалени въглища си дига сам до 90-94 градуса !! И като почне да отслабва после и си подне под 80 вентилатора пак се вклиучва и до издухва неизгорелите въглища и прах и после пак зареждане !!
tassel - специалист
Lestat това, което правиш си е опасно да я надуваш до 90 градуса. Нече не мога да постигна повече от 70 градуса, но просто няма смисъл. Над това вече не се стои от жега и отварям прозорци.
filmatoplo - майстор
Ако системата е с метални тръби не пречи 90 но тези с алуминиевата вложка се стапят и текът връските - ракорите и хвърляте системата .
lz1wvm - специалист
За мен е по важно каква е температурата на комина.По мои изчисления ми сглобиха котел с 4мм. ламарина с водна скара 3 стени с водна риза и 4 хоризонтални колектора над горивната камера.При нормално горене изходната температура преди комина е около60-70- градуса.Но тогава се получава друг проблем пригорене на сурови дърва се получава конденз в комина който избива през мазилката.
Поздрави
LazarGanev - "Велик майстор"
60-70°С е прекаленониска температура за изгорелите газове - водните пари от димните газове кондензират и не излизат навън, а кондензират и се връщат в котела или правят поразии в комина. Водната риза ти е прекалено мощна и трябва да притвориш крановете на радиаторите или да сложиш термостат за управление на помпата.
lz1wvm - специалист
Точно така е имам конденз в комина но и глидерите ми са в повече ако ги карам на температура над 60 градуса(на водата) става горещо и отварям прозорците
Поздрави
filmatoplo - майстор
Димните газове са над 200 градуса.
LazarGanev - "Велик майстор"
Като си сложиш термостат всичко ще се оправи.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11

Тема "Кое е най - подходящото отопление в наши дни?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: