• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Харалампи - специалист
Привет на всички, (отново) разполагам с една разработка, която колегите са организирали като курс за пещарите в завода. Мога да я изпратя на който се интересува. Има доста информация за горивните процеси и видовете пещи. Аз не съм специалист по пещите, но ми се налага да помагам с изчисленията и статистическата обраотка на резултатите.
Един от основните проблеми и показател за ефективната работа на пещите е количеството въздух което се подава в пеща, за изгаряне на горивото. За излишъка на въздух съдим по количеството кислород в димните газове. Колкото този излишък е по-голям, толкова по-неефективно работи пещта. Това подробно е обяснено в лекциите. Колкото е по-малко излишният въздух, толкова са по-малко димните газове и следователно по-малко енергия отлита през комина. Не ми е много ясно обаче как ще се дозира въздуха при горене на твърдо гориво, което се падава на порции, а не равномерно чрез горелки както е при нас. Друго за което може да се помисли е предварително подгряване на въздуха преди вкарването му в горивната камера. Както ще се убедят тези от вас, които си направят труда да прегледат лекциите, в пълният топлинен баланс участва, температурата и количеството на въздуха.

Тези от вас които имат интерес да ми изпратят съобщение с e-mail на лична ще им изпратя лекциите.
Последна промяна от Харалампи на чет фев 12, 2009 3:29 pm, променено общо 1 път.
ronik - специалист
Предварителното нагряване на въздуха дали е икономически целесъобразно? Да не стане така, да взима повече енергия за загряването си, отколкото да генерира ? :)
Iliev Labs написа:

Аз искам максимум КПД при твърдите горива!
Искам го вкъщи! Искам го и при тъщата, че да не ми идва на гости, щото у нас било по-топло!
И го искам стил НАПРАВИ САМ !!!
И вярвам че в този прекрасен форум, ще намеря съмишленици!
Това ме навежда на мисълта, че трябва да се анализира всеки елемент от системата, за да се намери оптималния вариант за конструкцията и материалите. Съмишленици бол :). Хубаво е да потърсим, дали някой не го е измислил това вече и ние да преоткриваме "топлата вода" :lol:
parvev - специалист
Дайте нещо конкретно само филосовствате
Iliev Labs - специалист
Тая тема ще стане дълга!
Нещо конкретно, би могло да бъде този вариант:

Чудото което ronik описва,щото и аз знам кво е печка чудо( Дори повече ми харесва - циганска любов), като му дадеш газ, щото ти е студено, знаеш ли кво прави? Прави кюнеца ЧЕРВЕН !!!
Това не са загуби - те на те това те му викат разхищение!
За да вкараме това кюмбе в режим загуби (пак си е по-добре от разхищение), ще трябва да охлаждаме кюнците.

Нещо което на мен ми изглежда разумно:

Охлаждаме си ги кюнците с вентилатор. Някакъв, къвто има под ръка.
За да не рискуваме, че ще ги охладиме прекалено много - слагаме си терморегулатор.
От електрическа фурна. Обикновена, готварска, домашна.
Вече нямам спомени какъв беше, ама си спомням, че съм направил поне два вулканизатора за гуми с такъв. Там подържа 142 градуса на теория. На практика, като ти истине вулканизатора, му навиваш регулатора. Като започне да изпича гумата много си го връщаш.
Минаха вече десетина години и чувам че единия още работи! Само сменят нагреватела през две-три години. Имай впредвид, че лятото до вулканизатора е 45 градуса. А пък зимата е минус десет. С такъв регулатор си бачка прекрасно.
Аз бих се доверил на такъв регулатор (монтиран до баджата - във кюнеца), да включва и изключва вентилатор.
Контактите му са 16А. Работи до 250 градуса, може и повече, не помня вече. Но и 250 смятам че е достатъчно .Не е прекалено чувствителен (в смисъл да включва и изключва много често).
Бързо, лесно и евтино! От теб остава само да го направиш ГРОЗНО и КАЛПАВО !
Ако дефектира - все едно че нищо не си свършил! Чудото си работи в предишния режим. Ако не се оляеш с някои топлообменник, който без вентилатор ще ти направи пакост!
:lol:

Кво че кажеш parvev?
Кефи ли те?
:lol:

Щото мене много ме кефи, и дори мога да доразвивам идеята.

Но си остава далеко от комина мечта!
toby - помощник
И аз искам да попитам. Имам пелетна печка, която работи фантастично, но температурата на газовете ми показва, че е 190/230 градуса на изхода и така прогресивно намаляваща до 2м дължина на газоотвода приблизително. Тръбата е стоманена 150мм., но е двойна, с каменна вата между вътрешната от 80мм. и външната, за да се избегне конденза. Искам да хвана тази топлината и да навия серпантина от мед на мястото на каменната вата и .....после какво? Искам да питам има ли смисъл, ще ми стигне ли да създам кръг за радиаторите и каква следва да е инсталацията след серпантината от медна тръба-помпа и разширителен съд?
ronik - специалист
parvev написа:
Дайте нещо конкретно само филосовствате
Сега сме в етап на филосовстване :lol: - обмен на информация, идеи, обсъждания. Така ще е докато всеки от нас се престраши да направи нещо и после да покаже резултатите :wink:

toby, съжалявам, че не мога да ти отговоря, но виж в темите за изграждане на локално парно.
Аз имам печка Прити с водна риза-модел от преди 5-6 г. може би повече.Взех я от първия собственик,той не беше успял да се отопли с нея.Ползвах я 1-2 сезона без система .После посъбрах парички навързах радиатори ,помпа,разшерителен съд и всичко друго каквото е нужно. Впечатленията ми са следните. По мое мнение супер некомпетенттна и неефективна разработка П-образна риза като огъня топли само вътрешната страна на П-то. Огромно количество топлина заминава през комина . Ще ви кажа и какво опитах - купихме 10-тина метра медна тръба ф 16мм и след неуспешен опит да я навием на спирална серпентина (начупи се на няколко места) я изпънахме и нарязахме на равни парчета 10-тина на брой после с фитинги за такава тръба -пак медни свързахме с двойки колена тея тръби в верига нещо като зиг-заг-(нагоре-надолу-нагоре и така до последната тръба ) -сложих го в димна тръба 200 мм като първа димоводка тръба (бурия) непосредствено върху печката . Така получената медна серпентина свързах в системата веднага след печката ).направихме преход за бурията -200/130 мм и от там с хоризонтална тръба към комина.- Резултата при абсолютно мижав огън -системата достигаше 2 пъти по бързо минимална температура -явно имаше ефект. Но се яви и проблем -явно поради дългия път на водата и малкото и обем -като се засилеше малко повече печката водата в тая серпентина почваше да ври -което си е проблем...по късно и протече на няколко места явно заварките не бяхя качествени... и я махнах нацяло...
иначе смятахме въпросната серпентина като площ -получаваше се доста добър резултат като допълнителни киловати към мощноста на водната риза.
сега си мисля че проблема с завирането няма да го има ако -при тая форма на серпентината изпълнението се направи с по голям диаметър тръба или най-добре да си е навита на спирала -като пружина.
Друго което съм си мислил и май най добрия вариант е -ще го направя от стоманени тръби с ф 20-25 мм и дължина около 1 м. 6-8-10 броя такива тръби събрани в долния и горния край в колектори с формата на обемна гривна . в Долната влиза водата тръгва по вертикалните тръби (който пък отвън са обтичани от горещите базове) отива в горния колектор и от него тръгва към мрежата(радиатори,бойлер и т.н.) още съм на етап скици на хвърчящи листи и обмисля но мисля че щее доста ефективно.
ronik - специалист
Пак в бурията ли ще го сложите това нещо?
bonjyr89 - специалист
Едно мнение и от мен в момента строя къща и след около 4 месеца като стигна до етап камина ще изпълня и моята разработка а тя е следната:Енергията от камината ще се извлича по четири начина:
1.Пряко отопление от живия огън (разбира се ще има вратичка със стъкло)
2.Отопление от "водна риза" което по моя проект не е точно риза а по скоро водна скара направена от INOX304/304L ф16-20х3мм. за да не корозира от високата температура. Реално дървата и въглищата ще горят върху скарата и топлината няма да се отнема от пода.
3.Нагряване на въздух,самата камина ще я изработя аз и на около 40см. от скарата там където започва трапецовидното скосяване ще се монтират надлъжно преминаващи от левия към десния краи на камината тръби които ще са с диаметър ф30мм. и общ брой 24 чрез вентилатор от мазата ще се нагнетява въздух който ще заобикаля камината отляво ще премине през тръбите и ще слезе по дясната страна пак в мазата където ще има монтирана колекторна кутия и от нея ще тръгват въздуховоди към всяка стая.
4.Също от мазата ще се нагнетява въздух от втори вентилатор към комина (който е съставен от 2 части метална тръба 3мм. ф250 и въздушна камера образувана от зида около тръбата) та в посочената въздушна камера ще се нагнетява въздух който ще минава по цялото протежение на комина и ще стига до мансардния етаж,с цел по-голямо топлоотдаване на металната тръба ще заваря отвесни шини (от комина към камината около 6м.височина) които допълнително ще отнемат температура.

С оглед на възможна поява на конденз по вътрешноста на металната тръба тя ще стига до мазата и накрая ще завършва с кран на 1 цол за източване в канализацията.
Камината ще се захранва с въздух отвън а на комина ще има монтиран вентилатор с ремъчна предавка и мотор с мощност 200в. който ще се управлява с регулатор на обороти.
Скоро ще поставя и схема на отоплителната инсталация.Очаквам мнения,критики и съвети :)
ronik - специалист
Идеята да издоиш топлината максимално ми допада. И аз нещо такова мисля, но засега само проучвам и мисля по малко :). А ето малко въпроси и съмнения за твоя вариант:
2. Водната риза май е добре да е над огъня, за да не го изстудява :?
3. Във всяка стая ще ти трябват 2 въздуховода - един за влизане на топлия въздух и друг за излизане на студения. За по-равномерно затопляне, най-добре ще е да са на противоположни стени.
4. От мансардния етаж трябва да пуснеш до мазето въздуховод за да затвориш системата с кумина. Над крана направи отвор в тръбата с плътен капак, за ръчно почистане.
И 5то от мен. Системата няма сериозен елемент , който да отдава топлина след угасване на камината.
И 6то(на шега). Тия вентилатори като бръмнат си слагай тапи за уши :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: