Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
Не знам защо profy е написал това, но написаното е абсолютно вярно и ще е полезно за тези, които сега решават какви радиатори да си вземат. Без да обиждам никого, във форума има хора, които пишат абсолютни глупости, противоречащи на писаното в учебниците по топлотехника. Но понеже "това което пише по книгите, не се ражда по нивите", смело раздаваме акъл, без да го имаме. Трябва да се радваме, когато някой безвъзмездно ни смели информация и с цифри и факти ни пази от заблуди. Щото заблудите струват време и пари...
profy - специалист
За да не ми се налага да пиша отново трактат за пошлостта -
и видовете й проявления в този форум, ще трябва да призная.
Събирам нерешени казуси, неправилно поставени или решени казуси, решавам ги подробно,
с цел използване в книги, справочници и пр.научно-техническа книжнина, не в България, разбира се.
И този форум съвсем не е единственият извор, но тук има много, може би най-много.
Та затуй, въпреки пошлостта и многото чели само "Винету", се позадържах тук.

А между другото се отблагодарявам на форума за събраната и предоставена информация,
публикувайки решението.
Считам, че действията ми съответстват на философията на почина НАПРАВИ САМ.

Ако оторизираните за тази цел лица - а не случайни такива, във форума сметнат,
че не бива да го правя, няма да го правя.
Публикуването на решенията във форума имам предвид.
Последна промяна от profy на нед авг 19, 2012 3:23 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Profy,не се сърди ние обикновенно сме хора заети и нямаме възможност и желание да четем дългите ти постове.Предлагам ти да отговориш кратко на даден казус и ако не срещнеш разбиране да се аргументираш подробно. :wink:
marmoz - специалист
Най - добрите са медните радиатори ама не се произвеждат ,че цената ще е колосална :-D
Иначе за мен алуминиевите са по добрите :)
saraneron - специалист
Лошото е когато последната дума се даде на съпругата в къщи да си избере радияторите по красота,тогава просто проектанта няма думата!!!
LazarGanev - "Велик майстор"
Чест и почитания за систематизираната и изнесена информация от profy :prayer: =D> ! Вярно, че изнесеното е повече за специалисти, но нали в този форум всички са специалисти :) ?
В допълнение по темата искам още веднъж да обърна внимание на заблудата, че по-малкото водно съдържание на радиаторите и системата водело до икономии, защото по-малко вода се нагрявала в котела и оттам се пестяло гориво. Няма такова нещо! Водата е само топлоносител - колкото топлина поеме в котела, толкова топлина отдава в радиаторите
VLADO66 - майстор
LazarGanev написа:
Чест и почитания за систематизираната и изнесена информация от profy :prayer: =D> ! Вярно, че изнесеното е повече за специалисти, но нали в този форум всички са специалисти :) ?
В допълнение по темата искам още веднъж да обърна внимание на заблудата, че по-малкото водно съдържание на радиаторите и системата водело до икономии, защото по-малко вода се нагрявала в котела и оттам се пестяло гориво. Няма такова нещо! Водата е само топлоносител - колкото топлина поеме в котела, толкова топлина отдава в радиаторите
Или иначе казано отоплителната система е едно цяло-за поддържане на температурата в отопляемия обем внесената топлина трябва да е равна на загубите,друг е въпроса колко една система е инертна,а това зависи от желанието на потребителите.
Ahmakov - специалист
profy написа:
...Първо трябва да се дефинират изискванията към котловата вода, респ. същата е и циркулационна.
Тук, а и тези теми с водно отопление, които съм прегледал, няма споменато нищо подобно.
Производителите на котли изискват котлова вода с алкална реакция, рН = 8-9, някои до 9.6.

Алуминият взаимодейства с вода в алкална среда. Резултатът е алуминиев трихидроксид.

Практически случай.
Експертиза на 600 бр. алуминиеви радиатори, напълнени м. април за водни проби. Оставени пълни.
През м. септември всички всички радиатори текат.
Причина. Напълнени са с водопроводна вода, високо хлорирана.
Алуминият взаимодейства с хлора и при нормална температура,
образувайки водоразтворим алуминиев трихлорид. Язвена химична корозия...
То верно, че има изисквания за котловата вода, ама няма ли такива и за питейната вода?
Напълнени с водопроводна вода, високо хлорирана. Високо, високо, колко високо. Дай точни данни, нали това е експертно изследване. До каква степен на съдържание на хлор е опасно, че 99,9% от инсталациите са заредени с водопроводна вода...а все още работят, някои и над 20 -30 години.
idunno - специалист
Ха, ха, ако това беше вярно всички инсталации щяха да текат.Причината е в лошото съединяване на радиаторите или техния китайски произход.И чистия алуминий с вода дава трихидрооксид ,ако добре си спомням.Но алуминиевите радиатори не са от чист алуминий, нито водата е чиста Н2О.
Колкото са ти верни заключенията за климатиците, толкова и с отоплителната техника, дето била неточна наука :-D .
Само хора, които не са монтирали собственоръчно чугунен радиатор могат да кажат нещо добро за чугунените радиатори.
Чугунът си има своето място - в котела. :)
Ahmakov - специалист
Защо си сигурен тогава, че това е от високо хлорирана питейна вода, след като не си я измерил.
По същата логика, аз мога да кажа, че хигиениската ги е миела, всеки ден с морска вода и затова са кородирали.
Аз по чужди пишки не се заглеждам.
От измислени таблици, няма да се отървеш докато даваш безсмислени примери.

Тема "Чугун срещу Алуминий" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: