Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Мощността на радиаторите се дава при 90*, а не при 60*
naskov - майстор
saint056a написа:
а мощноста на радиаторите са зададени при Т 60 гр. Та нормално ли е да завира така водата и защо не ми се затоплят радиаторите при условие, че камината е на прага на завиране? .
На повечето марки алуминиеви радиатори дават мощността при делта Т=60*, а не при Т=60*С. Това са две съвсем различни величини. Виж внимателно какво пише при твоите. Освен това трябва да имаш монтиран термометър на камината, за да следиш температурата на изходящата вода.
saint056a - специалист
Мда, вярно, че е делта Т сега го погледнах. А нормално ли е отдолу алуминиевите радиатори да са чувствително по хладни отколкото отгоре? Радиаторите ми са Хелиос (повечето Н 500) и топлата вода влиза от едната страна отгоре и излиза от другата отдолу. Също сега смятам да сложа още един радиатор и така общата мощност ще стане 14,9 КВ. Предоплагам вече няма да имам проблеми с водната риза - 13 КВ.
DELIK - напреднал
Какви са вентилите на холните радиатори? Да не са термостатични?
naskov - майстор
saint056a написа:
Мда, вярно, че е делта Т сега го погледнах. А нормално ли е отдолу алуминиевите радиатори да са чувствително по хладни отколкото отгоре? Радиаторите ми са Хелиос (повечето Н 500) и топлата вода влиза от едната страна отгоре и излиза от другата отдолу. Също сега смятам да сложа още един радиатор и така общата мощност ще стане 14,9 КВ. Предоплагам вече няма да имам проблеми с водната риза - 13 КВ.
Нищо не казваш за това каква е температурата на водата излизаща от камината. Ако е около 60* нормално е отдолу да са хладки.
saint056a - специалист
@DELIK - Вентилите на всички радиатори са обикновенни, отворени постоянно.

@naskov - Температурата която излиза от камината засега няма как да я измеря. Монтирах един термометър на тетка излизаща от камината и понеже удължих с 10ина см. тръбата за да гледам отстрани термометъра, сега не показва коректна температура. Това предстои да го променя, но температурата както казах след 2-3 часа започва да цвърчи ризата предполагам е около 90 и няма някаква чувствителна промяна в радиаторите. Медните тръби ми са към 3 м, а след това продължават пластмасови с алуминиева вложка към 20 м. до колектора
DELIK - напреднал
Притвори малко долния/връщащия/ кран на радиатора.Той ти е по-близо до камината и на водата и е по-лесно да мине през него и да се върне в камината, отколкото да иде до колектора.
saint056a - специалист
DELIK написа:
Притвори малко долния/връщащия/ кран на радиатора.Той ти е по-близо до камината и на водата и е по-лесно да мине през него и да се върне в камината, отколкото да иде до колектора.
Мда, това не се бях сетил. Но мисля да го направя след като сложа последния радиатор, че този в хола ми е към 3,5 кв и с намалена мощност ме е страх да не заври.
DELIK - напреднал
Няма да е с намалена мощност, стига да не го затвориш прекалено много.Просто ще му увеличиш съпротивлението и ще увеличиш дебита на водата през колектора. Даже ще се подобри охлаждането на камината. Притваряй го по малко, на интервали и под надзор докато достигнеш оптималното положение.
saint056a - специалист
Здравейте отново. Днес монтирах в кухнята още един радиатор и така общата мощност на радиаторите вече е 15 kW. Преди малко запалих печката (13 kW водна риза) и след 2-3 часа започна да цвърчи тази водна риза пак, макар и да не завира водата. Същевременно тези радиатори Helyos не се затоплят никак равномерно. Имам един на 800 и два на 500 височина, отгоре едвам си задържам ръката, а като ги докосна отдолу е телесна температура дори малко по студена. Всичките ми радиатори входящата вода им е от единия край отгоре, а изходящата по диагонала отдолу. Добра идея ли е да обърна входа и изхода и има ли смисъл? Топлата да постъпва отдолу и да излиза отгоре?

Тема "Три въпроса за локално парно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: