• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kpacи - специалист
2v6 написа:
kpacи написа:
... Ако успея да го вкарам в системата, не би следвало такова количество по никакъв начин да повлияе на нормалната работа на системата. Просто ако има някакво излишно количество то би трябвало до излезе през преливника на разширителния съд.
Налягането на водата в кондензната тавичка е 0.
Колко ще е налягането в тройника на твоята схема?
Със сигурност е >0 - водата ще излиза от системата в тавичката :idea:

Какъв е проблема да прекараш едно мъркуче ф8мм някъде :?:
При една затворена система е точно така, но при отворена система не би следвало да не стане.
Казаха ми, че не е необичайно да се изпълнява отоплителна/охладителна система с термопомпа и отворена система.

Там където е удобно да инсталирам конвектора няма как да прекарвам макручета за конденза.
vanko68 - специалист
Няма никакви проблеми термопомпата да работи в отворена система.Проблема с легионелозата е проблем на всички нискотемпературни системи,не е само на отворената.Решава се елементарно-веднъж седмично елнагревател повишава температурата до 70-80° за "стерилизация".
LazarGanev - "Велик майстор"
В затворенана система няма кислород, освен ако не е с ППР тръби, които са дишащи. Освен това и в отворената система преди помпата също има налягане, а не вакуум, който да изсмуче конденза. Спокойно може да се сложи един съд(бутилка примерно) до конвектора и да се събира конденза - вероятно не всички са на неудобно място за тръбичка. Количеството конденз от един конвелтор не е толкова много, както от кондензен газов котел. Там има горене и водните пари в изгорелите газове са продукт на горенето и са в голямо количество.
vanko68 - специалист
1 - http://otgovori.info/?p=520-никъде не пише,че има зависимост от наличието на кислород или зависимост дали е отворена или затворена системата.
2-Алтермата на Дайкин според теб отворена или затворена система е ? С гаранция е затворена под налягане с мембранен разширителен съд. Защо тогава глупавите япончета са предвидили опасността и я избягват по описания от мен начин?
3-в една затворена система винаги има кислород-откъде си я заредил? Ами от чешмата,откъде другаде,да не би в дом.условия да ползваш система за деаериране на водата?
"Предназначението на вградения резервоар от неръждаема стомана е да поддържа максимално ниво на енергийна ефективност като загрява гореща вода за санитарни нужди. Комбинацията от електрически нагревател в горната част на резервоара и термопомпа в долната му част гарантира разход на минимално количество енергия за загряване на вода. Освен това вградена функция повишава температурата на водата до 70 °С или даже още повече поне веднъж седмично, за да се отстранят всички опасности от образуване на зародиши на легионерска болест. "
Това е цитат от каталога на Дайкин 2008.
vanko68, защо ме въвличаш в безсмислени спорове? Като си чул за Алтермата на Дайкин, прочете ли поне цитата, който си копнал? Става въпрос за вграден резервоар за ПИТЕЙНА вода, а не за вода в отоплителната система :lol: ! И това не е откритие на Дайкин, такава функция имат повечето съвременни газови котли, които се комбинират с обемен бойлер, имат я дори и съвременни ел. бойлери с електронно управление. Но досега не съм видял такова подгряване на отоплителна инсталация, нито съм чул някой да слага такъв електрически подгревател на нискотемпературна отоплителна система, който да подгрява водата до 70°С. Това твой патент ли е? Явно се счита, че в затворената отоплителна система, дори и да има легионели, те не са опасни, защото човек няма пряк контакт с тях. Опасни са, ако ги има в питейната вода и климатичните системи.
vanko68 - специалист
Това,че ти не си чул за нещо,означава да те приема за критерий за техническа грамотност ли?
Просто давам една идея,която е елементарна за реализиране,и верно съм я видял от Дайкин.А твоите затворени системи не топлят ли бойлер за БГВ? Като си нагласиш тъпия газов котел на 45-50 ° каква ще е системата ти-нискотемпературна,нали,и колко ще е нагрята водата в бойлера за БГВ? До 70 ли,колкото се препоръчва за унищожаването на легионелозата?
Аз винаги слагам елнагревател на термопомпата,за да се компенсира спада на КОПа при ниски температури.По-евтино е ,отколкото да се направи само термопомпа с необходимата мощност и ако се повреди-имаш резервно отопление за времето на ремонт.Това,че ти не си го чул това правило,не говори добре за "майсторлъка ти"
И накрая-ако си забелязал-този форум се казва НАПРАВИ САМ. Това е място за всякакви развинтени идеи и практики.Поне не сецвай ентусиазма в някого с думите ти-така не се прави или нещо подобно.
vanko68 написа:
Поне не сецвай ентусиазма в някого с думите ти-така не се прави или нещо подобно.
Ти четеш ли какво съм казал или просто така си пишеш?
LazarGanev написа:
Според мене е най-добре да пробваш за да се убедиш, защото иначе някой трябва да изпише една страница с причини, за да можеш да го разбереш.
Нали обаче човека пита дали ще стане така? Е, аз какво да му отговоря - че всичко е ОК? Казвам си мнението, както и другите тяхното, пък той нека да си решава.
Ти обаче не преставаш да ме удивляваш! При подобен безсмислен спор в друг форум беше изтъкнал, че преди да се захванеш с климатиците си работил в Русегаз и си дипломиран газов техник, демек искаше да кажеш, че аз където отивам, ти оттам се връщаш може би. Е, там тъй ли поне не научи как се връзва "тъпия газов котел" със серпентинен бойлер чрез трипътен вентил, и че температурата на водата в бойлера не зависи от температурата на водата в отоплителната система? Дано поне лиматиците са ти по-ясни!
:lol:
За нагревателя към системата с термопомпа - хубаво че добавяш, ама нали не искаш да ме убедиш, че е толкова мощен, че ще загрее водата в системата до 60-70°С. Още повече пък съм сигурен, че не добавяш и автоматика това да става веднъж седмично. Като споделяш развинтените си идеи, поне съобщавай, щото минаваш за професионалист и хората мислят, че е истина! Айде стига, че утре рано пътувам!
vanko68 - специалист
Без коментар.Кон с капаци.
kolaborator - специалист
:?
Последна промяна от kolaborator на чет мар 26, 2009 6:34 pm, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
kpacи написа:
2v6 написа:
kpacи написа:
... Ако успея да го вкарам в системата, не би следвало такова количество по никакъв начин да повлияе на нормалната работа на системата. Просто ако има някакво излишно количество то би трябвало до излезе през преливника на разширителния съд.
Налягането на водата в кондензната тавичка е 0.
Колко ще е налягането в тройника на твоята схема?
Със сигурност е >0 - водата ще излиза от системата в тавичката :idea:

Какъв е проблема да прекараш едно мъркуче ф8мм някъде :?:
При една затворена система е точно така, но при отворена система не би следвало да не стане.
Това какво следва зависи от разликата в налягането :idea:
Налягането в мястото на свързване колко следва да е според теб?
kpacи написа:
...
Казаха ми, че не е необичайно да се изпълнява отоплителна/охладителна система с термопомпа и отворена система.

Там където е удобно да инсталирам конвектора няма как да прекарвам макручета за конденза.
Значи имаш възможност да прекараш две тръби ф16 и кабел ф8, а няма да остане място за едно мъркуче ф8 или ф6 :?:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 26

Тема "вентилаторен конвектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: