Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Правилно.
shefastz - напреднал
naskov написа:
Колко беше налягането при неработещ котел?
При изключен котел налягането е някаде около 1 - 1,2 бар по-ниско не съм виждал да показва
naskov - майстор
След като налягането се движи в такъв голям диапазон проблема е в разширителния съд. Или не е напомпан достачтъчно или е спукан.
AntonBM - специалист
Системата за автоматично пълнене (пълначката) ти е настроена на излишно висока стойност. За апартамент с радиатори разположени на едно ниво е оптимално тя да се настрои на 0,5 Bar. Тя вероятно е настроена на 1,1 Bar. В този случай е възможно разширителният ти съд да е здрав, но напомпен на по-ниско налягане (примерно на 0,6 Bar). Пълначката е натиснала балона и го е смачкала и не е останало достатъчно въздух, който да поема разширенията на водата. Решенията на този проблем са 2:
1. Настройваш пълначката на по-ниска стойност. Не знам къде е монтирана тя. Може да е в котела или външно. Представлява най-често устройство със зелен корпус и нещо като върток на кранче – от него се настройва какво минимално налягане да подържа. Най-лесно ще я намериш като проследиш тръбите – тя е свързана към ВиК мрежата. Трябва да изпуснеш налягането в инсталацията и да настоиш това кранче така, че да спира да пълни, когато стане 0,5 Bar (чува се когато пълни – а по манометъра се вижда до какво налягане).
2. Да напомпиш разширителният съд до налягане поне 1,2 Bar. За да знаеш, какво е действителното налягане на въздуха в балона, преди това трябва да намалиш налягането в инсталацията до стойност по-ниска от желаната за съда (ако пълначката не е спряна тя ще пречи на това понижаване – спри я има си кран). В противен случай когато сложиш манометър на балона той ще отчете 1,2 Bar (толкова колкото е на инсталацията – защото балона се е сплескал и е достигнал това налягане). Въздух в него може да има, но малко и под високо налягане. Целта е въздуха да е достатъчно за поемане на линейните разширения.
filmatoplo - майстор
Изчети темата - Свързване на балон към котле . :idea:
shefastz - напреднал
Така пристигна човек от БГтерм гледа оглежда котела каза че всичко е добре. Провери и кранчето за пълнене на системата каза че е затегнато (така трябвало да е). После погледна радиаторите и се оказаха че не са с правилния наклон тъй като са с автоматични обезвъздушители също и капачетата на автоматичните обезвъздушители бяха плътно затворени а трябвало да са малко отворени. Всичко друго каза, че е добре. Попитах го аз "а от къде може да идва въздух постоянно" мисли мисли и ми каза че е от самата вода :) и това е. Какво ще кажете вие по неговото заключение
AntonBM - специалист
Ами, толкова може човека...
Как е налягането? Пак ли се вдига над 2 Bar?
Ако е така, трябва да направиш едно от 2-те неща, които ти писах по-горе.
Това, което ти е направил майстора, не е грешно, но не е достатъчно. Щом вдигаш високо налягане това означава, че предпазният клапан постоянно изхвърля по малко вода, а когато спреш котела, пълначката допълва. Така постоянно добавяш твърда вода към инсталацията и в котела се трупа котлен камък. Постепенно ще се забие и ще трябва много по-сериозен ремонт.
shefastz - напреднал
AntonBM написа:
Ами, толкова може човека...
Как е налягането? Пак ли се вдига над 2 Bar?
Ако е така, трябва да направиш едно от 2-те неща, които ти писах по-горе.
Това, което ти е направил майстора, не е грешно, но не е достатъчно. Щом вдигаш високо налягане това означава, че предпазният клапан постоянно изхвърля по малко вода, а когато спреш котела, пълначката допълва. Така постоянно добавяш твърда вода към инсталацията и в котела се трупа котлен камък. Постепенно ще се забие и ще трябва много по-сериозен ремонт.
Ми незнам сега какво е налягането, защото не съм във апартамента. Довечера ще проверя.
AntonBM написа:
а когато спреш котела, пълначката допълва.
Би трябвало да не се пълни автоматично, тъй като крана е затворен ръчно
LazarGanev - "Велик майстор"
Най-вероятно системата няма автоматична пълначка, защото е излишна - двуконтурният газов котел си има кранче за пълнене на системата чрез вътрешен байпас в котела между БГВ и ОИ. Този човек не премери ли налягането в разширителния съд?
shefastz - напреднал
Нищо не измери. Само огледа и каза че е всичко точно. Котела си работел нормално.

Тема "Добре ли е проектирано парното с газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: