Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vanko68 - специалист
...защо да е по нормалния,като може да се направи по трудния начин...
Iliev Labs - специалист
2v6 написа:
Нов радиатор за конвектор е около 70 лв - защо ти е да ползваш омирисан автомобилен радиатор :?
Омирисаното се мие. Автомобилния е 6 или повече пъти по-голям. Това означава че ще работи по-добре при по-ниска темперетура на топлоносителя. Или по-висока темперетура на студоносителя. Така на усет си го мисля, щото още нямаме нито таблица, нито яснота по въпроса с мощностите на авторадиаторите.
Според мен вентилаторите трябва да се сменят с 220 волтови. 2v6, колко струват вентилаторите за конвектори, тия хубавите, тангенционалните?
kuuuuuul написа:
Аз така си отоплявам гаража от години,а 12в взимам от акомулатора на юпиеса,може да се сложи разбира се и 220в вентилатор.
Имал ли си проблеми. Според теб струва ли си?

Да се правят кутий си е зайгравка. Но аз мисля направо да зидам от 5см Итонг и някакви декоративни решетки.
Даже още лятото може да се пробват, като дойде време да се полива домата.

И друго, радиатори за климатик от лек автомобил. Дали няма да стане и с тях. Поне издържат на налягане. Само че там дебита ще е по-нисък. :?

Цялата идея ми изглежда добра. Ефтина стъпка към нискотемперетурното отопление.
kretio74 - специалист
iliev мерси за подкрепата и аз мисля по същия начин:
Омирисаното се мие. Автомобилния е 6 или повече пъти по-голям. Това означава че ще работи по-добре при по-ниска темперетура на топлоносителя. Или по-висока темперетура на студоносителя. Така на усет си го мисля, щото още нямаме нито таблица, нито яснота по въпроса с мощностите на авторадиаторите. а за радиатор от конвектор въобще не мисля защото са малки и с тънки тръбички (малък дебит)
за вентилаторите съм мислил за танценциални но това вече при изградено тяло ще се пробва
kuuuuuul - майстор
Много задълбахте в теорията,захващайте се на работа,като начало поне в една стая и тогава ще добиете реална представа.Аз мойто скоро не съм го ползвал защото котлето гори непрекъснато и няма нужда но преди около 70м2 се затопляха доста бърже,а тогавашното ми котле/малко самоделка/ едвам му смогваше /рад. 50/50/ :wink:
kretio74 - специалист
През седмицата ще монтирам един радиатор от Мазда 626 Дизел на парното на бащата вместо панелката ще пиша за ефекта.
drm - специалист
Ако го слагаш на отворена система,няма да имаш ядове,ще си работи перфектно.Ако обаче е на затворена,и аз смятам че рано или късно ще пробий от някъде.
2v6 - майстор
Iliev Labs написа:
2v6 написа:
Нов радиатор за конвектор е около 70 лв - защо ти е да ползваш омирисан автомобилен радиатор :?
Омирисаното се мие. Автомобилния е 6 или повече пъти по-голям. Това означава че ще работи по-добре при по-ниска темперетура на топлоносителя. Или по-висока темперетура на студоносителя. Така на усет си го мисля, щото още нямаме нито таблица, нито яснота по въпроса с мощностите на авторадиаторите.
Според мен вентилаторите трябва да се сменят с 220 волтови. 2v6, колко струват вентилаторите за конвектори, тия хубавите, тангенционалните?
...
Незнам, не съм купувал. Може да питаш тук:
http://silpbg.com/silpa.html

Радиаторите имат един основен параметър - топлообменна повърхност.
Ако един автомобилен радиатор е с 6 пъти по-голяма топлообменна повърхност, то може да се каже че ще работи 6-пъти по-добре.
Разликата в конструкцията обаче е значителна - радиатор за конвектор може спокойно да се свърже към водопровода - няма проблем с налягане 6 и повече бара.
Автомобилните са от алуминиеви тънкостенни сплескани профилчета и налягане повече от 1-2 бара им е много :!:
zhivko83 - специалист
Ако си купим частите на един конвектор , вместо управление да се използват някакви евтини датчици и за обшивка нещо пак направи си сам , дали така ще спестим поне половината от реалната стойност на конвектора :?:
kretio74 - специалист
zhivko83 написа:
Ако си купим частите на един конвектор , вместо управление да се използват някакви евтини датчици и за обшивка нещо пак направи си сам , дали така ще спестим поне половината от реалната стойност на конвектора :?:
Възможно е но много не ми харесват тези радиаторчета които са в конверторите много малко ми се струват и серпентината им с много тънки тръбички абе .... може да е изчислено даже съм виждал в действие но според мен много зависи от системата (дали е отворена или затворена дали е с помпа или е гравитачна итн.) :? с авторадиатори ми се струва по-добре :wink:
lakosste - специалист
много зависи от системата (дали е отворена или затворена дали е с помпа или е гравитачна итн.) :? с авторадиатори ми се струва по-добре :wink:[/quote]

моята система е отворена.това помага ли ми или ми пречи защото и на мен ми се въртят такива самоделки за едно странично помещение?

Тема "ПСЕВДО КОНВЕКТОРИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: