Най - вълнуващия въпрос зимно време.
strelec - специалист
"Няма нищо смешно бе Живко, смятам, че моя разход е среден за отопление на газ, а твоя е в графата висок. Лошото е, че има и графа нисък от която си много далеко.

Дай повече данни за изградената инсталация. Целта на тази тема е да разсеем митовете за сметките за отопление, т.е. да се покаже, че има и две и двеста, и да предпазим поне някой от пребързано решение.

За протокола разхода ти е 0.370 м3, че ако е 370 м3 .... майко мила!!"

Точно така. В предишни теми колеги като Лазар Ганев, 2V6, K.Дуков и други колеги (на всички тях съм благодарен) обясняват как да се избират котли, изграждането на отоплителната инсталация, използването на програматори и ред други тънкости които са от съществено значение за икономичността и ефективността на цялата система.
Dansaver - специалист
в бързината и аз май се обърках с кубиците :headbash:

"Как перничани не плащат за парно" - когато нещо се обмисли добре предварително се получава....

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2768811

цитат от статията: "Годишната сметка за парно и топла вода на тристайно жилище е 420 лв."
Последна промяна от Dansaver на пет фев 12, 2010 7:53 pm, променено общо 1 път.
zhivko83 - специалист
Аз мисля , че трябва да отвориш нова тема за тази статия , та колегите да я обяснят как действа и дали само за ТЕЦ е подходяща системата . :)
Чаро - Акълия
Днес излезе тримесечната сметка.
Издръжката на етаж 120м е 746лв за ток.
Януари- по мой сметки- отопление и основно БГВ 200лв (целодневно 22,5гр или повече), ток битови уреди + дозагряване БГВ -80лв.
Zoro5 - специалист
Dansaver написа:
"Как перничани не плащат за парно" - когато нещо се обмисли добре предварително се получава....
Ами как - даваш 1000евро/м2 за ново ,модерно къще и после пестиш. То е ясно ,че за градовете централната топлофикация е най-подходяща, ама тука в Бг-то зорлем ще ги съсипят и тия системи.

За топлото добре ,но за хладното нищо не казват.
kuuuuuul - майстор
Така както е описана системата/пернишката/ едва ли може да върши работа особенно пък зимата,дори и да върши работа 3-4 часа /ако има слънце/останалите 20 ще топли атмосферата :idea:
Милен - майстор
За 10 дена от 02.2 до днес, стая 20кв с печка духалка 30 лв. отчетено по контролен електромер в който е включена само духалката и работа денонощно без спиране. Температура в стаята 19-20 градуса. Изолация няма, дограмата е дървена и камени стени 60см. Това ми е принудителна ситуация поради запушен комин и невъзможност да се използва печката на дърва :-D а коминочистачите не се навиват да ходят по снега на покрива.

След тия резултати от експеримента почвам да се замислям за отопление на ток за следващата година, разбира се с по качествени уреди.
valio2007 - специалист
Чаро написа:
Днес излезе тримесечната сметка.
Издръжката на етаж 120м е 746лв за ток.
Януари- по мой сметки- отопление и основно БГВ 200лв (целодневно 22,5гр или повече), ток битови уреди + дозагряване БГВ -80лв.
Че нямаш изолации това го писа, но нали беше с термопомпа земя-вода?
Чаро - Акълия
valio2007 написа:

Че нямаш изолации това го писа, но нали беше с термопомпа земя-вода?
Вода-вода
И?
fbr - майстор
Какво правим в тази тема. Все едно сравняваме кой колко бензин разходва на месец. Един изкарва колата веднъж на седмица има един разход, друг не слиза от нея, има друг разход, и от това правим извод колко са им икономични колите. Та така, едни се топлят заедно със съседите имат един разход, друг живее в самостоятелна къща, има коренно различен разход. Как може да се правят сравнения и да се правят изводи, кое отопление е по-насметка. Това са сметки за лаици. Ако всеки си сложи топломер на изхода на отоплителната система, бих приел резултатите за меродавни. Иначе си е чесане на клавиатура. Живял съм в среден южен апартамент, сега живея в самостоятелна къща, и смея да кажа че сравнявате несравними неща.

Тема "Да си измерим "топлото" през Януари!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: