Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2betrendy - специалист
Предното лято правим оглед на едни тузарски къщи, че ще смянят нафтовите котли с газови и трябва да проектираме откъде ще вървят тръбите. И докато се оглеждаме - чувам нещо цъка - включва, изключва. Питам охраната ( щото си има денонощна охрана), той вика - това е нафтовия котел. Е, добре, ама сега е лято? Бе няма лято вика, половин тон бойлер как се грее? И почва да се тюхка как щевадят цистерната за вторични. Добре, че е празна вика - има САМО към 800 литра, той котела ей сега ще ги издуха
При мен са два бойлера. Единия е към самия котел (не знам колко е, но е сравнително малък), другия го слагахме допълнително - 500л. На пролет ще свържем още един 500л. :)
цистерната e 4.500 литра (три цистрени с по 1.500л).
Ама такова нещо дето да "цъка" нямам. :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами цъка, защото котелът е мощен и вклюва само за малко, за да дозагрее бойлера и пак изключва. Ама да изгориш 800л нафта за няколко дни в най-големия пек през лятото за да си топлиш бойлера, не всеки може да го оправдае, като може да сложиш няколко слънчеви панела за тези пари
2betrendy - специалист
Ами цъка, защото котелът е мощен и вклюва само за малко, за да дозагрее бойлера и пак изключва. Ама да изгориш 800л нафта за няколко дни в най-големия пек през лятото за да си топлиш бойлера, не всеки може да го оправдае, като може да сложиш няколко слънчеви панела за тези пари
Ами и при мен се включва и изключва за малко лятото - точно заради топлата вода, ама не цъка. Или поне аз не го чувам, защото е в мазето. Ако съм в мазето го чувам, че работи. Ама ми е трудно да определя точно звука. :)
800л за нула време да гори и то лятото ..... то наистина явно е огромна машина. :)

А за слънчавите колектори си прав :2thumbs: - и ние ще слагаме сега такива, но ще са вързани към котела, ако няма слънце да се включва котела.
impressionistus - напреднал
Лазаре,как да те питам нещо на "лични съобщения",ако има...
LazarGanev - "Велик майстор"
Здравей impressionistus,
като нов потребител сигурно нямаш право на лични съобщения. Ползвай lazarganev@abv.bg - май ще си го сложа вече в подписа :?
impressionistus - напреднал
Благодаря,пиша ти писмо .
medo5303 - напреднал
Моят котел е ФЕРОНИ 28 киловата и харчи 2 литра на час.Тази нощ е работил 4.5 часа при минус 24 в стаите е 22 градуса.Нфтата я копувам на 1 лев.
filmatoplo - майстор
Много отдавна при монтаж на нафтова горелка Ламборджини на Виадрус , гореше 100 грама на час за киловат мощност .Изкара клиента 1 зима с 4 тона нафта и се отказа :wink: , а имаше хотел и чендж .
naskov - майстор
filmatoplo написа:
, а имаше хотел и чендж .
А моя клиент имаше бензиностанция и до нафтовия му котел сложих чисто новичък Виадрус :)

Тема "Колко харчи котел на нафта ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: