• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
denuchi - специалист
според мен по добре е да се рзбере защо само една не успява да захрани тези 23 конвектора от колкото да се занимаваш с разни гимнастики с управленията. там успеха ще ти е почти нулев според мен. теса две назависими управления. пробвай с едно буферче за тези 50 кв. и нагоре киловати. това е по лесно поне на този етап.
pavelari - майстор
С каква автоматика да се прецени, че не се справя помпата?
pavelari - майстор
denuchi написа:
според мен по добре е да се рзбере защо само една не успява да захрани тези 23 конвектора от колкото да се занимаваш с разни гимнастики с управленията.
Ти най-вероятно си много прав в съмненията си. При 7-8 градуса навън вероятно ще мога да кретам и с една помпа ама до около 40-41 градуса на водата. Да речем, че това е максимума... все пак става дума за БГ помпи с китайски компресори... Taka, че при -10 може да е нормално да не стига една... А ако наистина си прав на какво ли може да се дължи :?
Отделно ако при продължителната работа на коя и да е помпа /примерно 10 мин/ се подаде стартов сигнал и на другата тогава ще имаме два варианта - другата или е сработила заради изстиване - или ако е спряла ще се включи. Мога да сложа по едно време реле паралелно на всяка една от термопомпите за да отчита времето за работа след пускане и да затваря контакт на 10-тата минута примерно.
Тук е важно да отбележа, че дори при затопление помещения, тези термопомпи пак си се включват!?!?! Някъде май губим и топлина или трябва да се спират термопомпите и по температура на стаите?!?
Мислете до утре... Сега лягам... Давайте идеи - аз ще правя експерименти и ще докладвам. На първо преме ще се опитам да синхронизирам работата им - не ме кефи работата при понижаваща се температура и това си е...
denuchi - специалист
не при 7-8 гр а дори и под нулата трябва да се справя сама. аз с 25 кв. храня консуматори 30 и малко отгоре . и дори при -15 гр. в стаите си беше по 25-26 гр. сега погледнах в сайта на геоток. поне на пръв поглед те не предлагат машини с мощност 12 кв. ел. мощност. освен ако машината е с по малко мощност и то дори много по малка.и от там да идва проблема с недостига на мощност. ако управлението вкл./ изкл. се управлява по температура не виждам какво толкова може да направиш с тези таймери. тя няма ли нужда няма да тръгне независимо дали ти искаш или не. освен ако не управляваш контактора на компресора директно. ако са гаранционни аз лично не ти го препоръчвам.
filmatoplo - майстор
Двете термопомпи поотделно ли си имат хидрофорни помпи , или една подава вода към двете .Имам чувството че дебита през конвекторите е малък , за тая бройка конвектори циркулационната помпа трябва да е голяма колкото главата на кон -визирам Грундфос ТР серия 300 ДН 50или65 по едиколко си или Грундфос Магна .Двете Термопомпи нека се включат към буфер и контрол по външна температура -първо едната помпа да работи ако е необходимо ще се включи и другата в по студено време , може да се направи да се включват двете за шоково загряване после да остане пак само едната .
filmatoplo - майстор
Конвекторите също ме съмняват , казваш мощност 2 киловата -това е получена мощност от 5-6 киловатов конвектор със захранване 46 градусова вода или конвектора е 2 киловата захранен със 46 гр вода :? ако е второто то мощността му пада на 1 киловат .После дебита през конвекторите също ме съмнява , без буфер с така свързани помпите ми изглежда съмнителен -направо не вярвам че сега през 1 конвектор минава 400-500 литра на час , ами през всичките заедно. :?
denuchi - специалист
има нещо гнило в системата. конвекторите и те ли са от геоток. каква е помпата. куб./ч и напор. пробвал ли си да прекараш всичката вода от инсталацията само през едната ТП. а случайно да ползвате ТП и за БГВ.
filmatoplo - майстор
Така както са вързани ТП -едната не знае за другата :-D По скоро едната се избира за главна а другата за спомагателна .Главната да се управлява по външна температура и вътрешна , а спомагателната да се управлява по термични стойности на системата направени от главната.В изходно положение тръгва главната и работи сама , ако е необходимо ще се включи спомагателната -като винаги се спира първа спомагателната и пак остава главната сама .Като както споменах може да има и опция първоначално да стартират и двете до достигане на един определен температурен диапазон и после системата да превключи на горния режим една +една ,минус една. Няма да се пререждат както в твоя случай.По моя начин в по студени дни главната ще работи постоянно с помощ от спомагателната , като отвреме на време ще почива само спомагателната .В по топло време спомагателната може да изключи напълно , като и главната ще започне да си спира.Това може да стане и в студено време като се стопли сградата.Те 1 обикновен диференциален термонтат да бяха сложели щеше да стане работата.И тая каскада трябва да се отдели от циркулацията на системата с буфер ,хидравличен съединител или пластинчат топлообменник .Ако греша обадете се.
2v6 - майстор
pavelari написа:
... При 7-8 градуса навън вероятно ще мога да кретам и с една помпа ама до около 40-41 градуса на водата. Да речем, че това е максимума... все пак става дума за БГ помпи с китайски компресори... Taka, че при -10 може да е нормално да не стига една...
За икономична работа трябва да работи само едната термопомпа :wink:
Колкото по-ниска е температурата на изходящата затоплена вода, толкова е по-ефективна работата :idea:
Сега е топло вече - пускай само едната.
Какви са температурните разлики вход/изход?
filmatoplo - майстор
Явно в понеделник ще се разисква тоест ще се тества помпата . :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Термопомпена система - за професионалисти!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: