• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Защо ти е сензор за мерене температурата на басейна? Ако слънчевата инсталация е една обща за бойлера и басейна, той не ти е необходим. Водещо е отоплението на бойлера, а всичко излишно за него го даваш на басейна. Така защитаваш бойлера от прегряване, но басейна няма защо да спираш да го топлиш. Няма опасност да стане супа! При повишаване температурата на водата в басейна над 7-10°С от тази на околният въздух започва активно изпаряване на водата и няма възможност да стане той много топъл. Единственият недостатък е, че се харчи много белина и солна киселина – ако собственика му има автоматика, която да хлорира водата. Ако няма и го прави на ръка, може да слага и по-малко, но рискува да поболее хората, които се къпят.
Цялата автоматика, от която имаш нужда е 1 диференциален термостат (любимите ти на Интиел вършат перфектна работа) и един термостат който да взема сигнал от бойлера и да превключва 2 позиционен 3-пътен мотор вентил. Щом познаваш Петьо, отиди при него и му кажи какво искаш – той ще ти го направи на 1 малко табло и ще му сложи лампички и други екстри.
П.П. Като се замисля, все пак може да сложиш още един диференциален термостат и за басейна! Без него може да се случи бойлера да е топъл 3-пътният вентил да врътне към басейна и помпата да бачка, без да има кой да я спре... В този случай мястото, което си избрал преди топлообменника е добро.
Тани - модератор
А не става ли със същия диференциален термостат,а едно реле да превключва само между датчиците на бойлера и басейна ? Не знам само дължината на кабелите дали няма да се окаже проблем.
filmatoplo - майстор
На едно место срешнах директно топлене на басейна с вакумни панели - просто водата от едната дюза минава през 2 вакумни панела и се влива във басейна .Без топлообменник ,без други помпи ,без юпс . :?Лятото се къпах в един басейн и ми направи впечатление че го топлеха с нещо и топлата вода постъпваше първо в детския малък басейн който преливаше в по големия 150 кубика имаше . Аз стоях все под водопада :-D
filmatoplo - майстор
Спешно размисли и страсти по темата че днес сме на склада :?
AntonBM - специалист
Ако се отклони само част от дебита (от една от дюзите), ще стане! Така няма да се натовари помпата на басейна, но през нощта е възможно да се получи изстудяване на водата на басейна. Тази помпа много често работи и през нощта...
Имай в предвид, че в режим отопление на басейн през лятото всички предимства на вакумните пред плоските се губят! Вакумните имат по-високо КПД при работа с по-висока температура в бойлера (за басейн това не важи) и при работа при ниски външни температури (за лятото това пак не важи). Аз лично ти препоръчвам за басейна да ползваш плоски, защото за едни и същи пари ще можеш да купиш повече плоски и те ще усвоят повече енергия – така ще получиш по-топла вода в басейна.
П.П. защо бягаш от идеята инсталацията да е една за бойлера и басейна? Така си гарантираш по-добро затопляне на бойлера (мощността е по-голяма), и си го защитаваш от прегряване... Един пластинчат топлообменник с мощност 100 kW, 3-пътен вентил с задвижка и автоматика с диференциален термостат струват под 500 лв. Оскъпяването не е много голямо...
Тани, възможно е да стане и само с един диференциален термостат и реле, което да превключва датчиците, но това може да го каже само производителя на термостата... Не съм сигурен, дали при това превключване няма да стане някаква грешка в диференциалният термостат? Не съм много силен в електрониката, но ми се струва, че разликата в температурите достига до термостата като различни ЕДН (електро-движещи напрежения) генерирани от термо-двойките и в него се прави замерване и сравняване на тези стойности (аналогово не цифрово)... При превключване на термо-двойките идея нямам какво може да се случи в платката! Диференциалният термостат не е скъп и за това не си заслужава риска.
filmatoplo - майстор
Наистина доколкото разбрах от собственици на басейни -главната помпа работи непостоянно и дори само вечер тоест денем не ми гарантира 8 часа съвместна работа със слънчевата помпа .От една фирма споменаха за допълнителна хидрофорна помпа в паралел с главната басейнова .Само незнам тази вода ще минава ли през големия филтър -топката със кварц. Да допуснем че това го направя остава да определя нужния дебит на басейнова вода през топлообменника и параметрите на хидрофорната помпа която ще върти басейновата вода през този паралелен подгревателен кръг.Колко градуса вода трябва да връщам в басейна , или до колко не трябва да стига -30-35-40 :?
AntonBM - специалист
Не трябва да връщаш повече от 45°С в басейна. Ти и да искаш не можеш да постигнеш толкова голямо делта Т. Смятай си помпата на делта Т примерно 10° - за да върнеш 45, басейна трябва да е станал 35°С (абсурд). Много грубо дебита можеш да го определиш като разделиш максималната мощност на слънчевото поле на 10 – примерно ако слънчевите колектори са с максимална мощност 10kWh трябва ти дебит 1 кубик на час. Напора трябва да се смята в зависимост от дължината на тръбната мрежа, но също много грубо можеш да приемеш, че в тръбите губиш 1,5 до 2 метра воден стълб, във филтъра още 2, в колекторите още 0,8, в дюзите или топлообменника още 2 до 4 метра. Общо се получава от 6 до 8,5 м.в.ст.
Няма нужда помпата да е хидрофорна – стават и помпите на Grundfos серия UPS. Хидрофорите имат автоматика за поддържане на минимално налягане, която не теб не ти трябва. По-евтино е с по-проста помпа.
filmatoplo - майстор
Да УПС помпа за циркулацията през панелите тоест кръга топлообменник -панели зареден с антифриз .Хидрофорна помпа за крън на басейнова вода -другия кръг ,ако слънчевия кръг е 40-45 литра на квадрат панели на час , то гръга на басейнова вода колко е 2,5 кубика на час :? Някъде мярнах една съпоставителна таблица за съотношение на дебитите в двата кръга и мернах тия цифри 10 кубика басейнова вода да се борят със 2 кубика слънчева на час -приближавам ли се до истината :? Имам на предвид един модел периферна помпа Грундфос 370 вата дебит 40 литра в минута , ще и сложа възвратен клапан и 12 литра съд да омекотява старта и стопа без пресостат -контрол по температура от диференциален тт.Ако успея да получавам 27-30 градуса топла вода като вход в басейна ехе .Ако има детско отделение на басейна там ли да е вливането на топлото -да не ущавим бебетата . :shock: Май ще разпределям на 2 дюзи :-D и допълнително работата ще покаже -ще балансирам температурата в отсеците с мерене на водата с термометър в самия басейн и ще притварям отварям кранове до постигане на баланса.Днес наблюдавах и долу една южна стена на двора супер за 2 вакумни панела , ама това е само идея .
drm - специалист
Здравейте ,малко късно се включвам,но за сметка на това ще ви кажа какво сме залагали като колектори за загряване на басейни.Става въпрос за размери 3м на 5.5м на 1.8м дълбок. Този обем го загряваме на около 25-7 градуса с 5 панела 2.70кв от шуменските.Ако те интересува как се връзва мога да ти пиша.
filmatoplo - майстор
Да много ще ми помогнеш , пиши ми.В момента започнах с монтажа на стойките на панелите за БГВ то , а за топленето на басейна тъкмо имам да мисля 5-6 дена тоест нее късно.Обясни ми моляте за топлообменника и помпите -главната помпа ли ползваш на басейна .Всяко нещо ще ми е от полза.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: