Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Сложи най малко 12 литров . :!: :!: налягане 2-3 бара в системата.
2v6 - майстор
Gek написа:
...
Еми така е казва моя познат дето ми прави "по-тънките" работи. Каза да избирам или вентила или "U"-то, а на другия щранг и в двата случая възвратна клапа. Само така можело да се гарантира 100% да не тръгне термосифонно.
...
Хайде тогава да уточним за какво говорим - би ли описал какво разбираш под "вентил" и "възвратна клапа" :?:
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз мисля, че има предвид магнетвентил. И един много, ама много полезен съвет - каквито и начини да ползвате - U-колена, възвратни клапи, магнетвентили, хидравлични спирачки или някакви други методи, гледайте да оставите възможност за изключване или байпасиране на тези клапи/спирачки. Идеята е при продължително отсъствие (отпуск) да може да се осигури естествена циркулация и за да може да се охлажда бойлера през нощта и да има по-малко температурно натоварване на компонентите на системата
Gek - специалист
2v6 написа:
Хайде тогава да уточним за какво говорим - би ли описал какво разбираш под "вентил" и "възвратна клапа" :?:
Ами под вентил разбирам това дето ти го предложи. Ти го нарече: "вентил с термоелектрическа задвижка". А възвратна клапа аз поне наричам клапан, който пропуска течност само в едната посока.
LazarGanev написа:
И един много, ама много полезен съвет - каквито и начини да ползвате - U-колена, възвратни клапи, магнетвентили, хидравлични спирачки или някакви други методи, гледайте да оставите възможност за изключване или байпасиране на тези клапи/спирачки. Идеята е при продължително отсъствие (отпуск) да може да се осигури естествена циркулация и за да може да се охлажда бойлера през нощта и да има по-малко температурно натоварване на компонентите на системата
Специално проблема с отпуските и нуждата от охлаждане на бойлера през ноща мисля да го реша с един електрически ключ шунтиращ контактите на терморегулатора и пускаш помпата да бачка нон стоп
:wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Gek написа:
Специално проблема с отпуските и нуждата от охлаждане на бойлера през ноща мисля да го реша с един електрически ключ шунтиращ контактите на терморегулатора и пускаш помпата да бачка нон стоп
:wink:
Да, това е добра идея :idea: !
filmatoplo - майстор
Днес качих 20 те панела Висман с кран на плоския покрив , утре дай боже без дъжд да ги монтирам там за ден два със тръбите .После в бойлерното не ми се мисли :? 4 помпи и 2 топлообмееника .Туристите идват на 3 юни -първата смяна ще се къпят със студена вода май :-D Взех един варел пропилен гликол концентрат да си го разреждам 1към 1 . :wink:Ще пиша до края на случката .
2v6 - майстор
Gek написа:
...
Ами под вентил разбирам това дето ти го предложи. Ти го нарече: "вентил с термоелектрическа задвижка". А възвратна клапа аз поне наричам клапан, който пропуска течност само в едната посока.
...
Питай тогава твоя човек, при какви условия вентила с електротермичната задвижка ще пропусне, та е необходимо да слагаш и други джунджурии :idea:
Gek - специалист
2v6 написа:
Gek написа:
...
...
Питай тогава твоя човек, при какви условия вентила с електротермичната задвижка ще пропусне, та е необходимо да слагаш и други джунджурии :idea:
Другата джунджурия казва се слага защото може да се охлади по другия щранг. А при моя въпрос защо не сложим две възвратни клапи на двата щранга каза, че тогава пък трудно ще обезвъздушим системата.
Бе както и да е, аз си го слушам моя спец, ама винаги обичам да чуя няколко мнения по въпроса.
Последно реших да бъде с U на единия и възвратен клапан на другия щранг.
За разширителен съд нещо от сорта на 12 или малко над 12 литра.
За помпа 25.4
И после ще ви пусна няколко снимчици.
Системата все още не работи, но след снощната страшна буря вече се гордея с моята работа. В смисъл, че сутринта заварих колектора все още на покрива, защото по едно време се притесних да не го намеря някъде по улиците.
naskov - майстор
Gek написа:

Другата джунджурия казва се слага защото може да се охлади по другия щранг.
Няма такива филми :!: Един обратен клапан е напълно достатъчен, независимо на кой щранг е сложен
filmatoplo - майстор
Аз ги хващам с планки и болтове :wink: , до обед монтирах 10 следобед остават другите 10 панела.Сутринта щеше да съм ги монтирал ама се забавих със приготвянето на 50 планки -пробиване 8мм отвор и рязане от шина 5 по 30 -планки 4 см дължина.Една от конструкциите ми бяха я изкривили при монтаж на покрива че ще я срежа и наново . :wink:

Тема "Final questions, или завършека на една соларна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: