• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
phoenix написа:
абе не е така, както го мислиш, мотора който върти турбината, връща информация и не може да се регулира и променя както ти е кеф на теб, камо ли да го спреш да се върти. С две думи ако мотора не се върти - климатика не работи, ако се откачи, климатика получава грешка и не тръгва. Трябва или да се раздели мотора от турбината и да се върти на празен ход или да се намери подобен мотор и да се закачи да се върти на празен ход някъде, а другия да се управлява от достигната Т. Ванко го каза много просто и ясно.
Въпроса е защо изобщо си вадил контролера от вътрешното тяло :?:
Казваш, че датчика за въздуха си го сложил на изхода за топлата вода от топлообменника - как работи след като на климатика може да зададеш максимум 30 градуса :?
filmatoplo - майстор
По знаещите принципа на действие и особено на електрониката в машината - дайте акъл .Не може тоя мотор да играе роля - той е краен потребител вместо него сложи 2 глим лампи а мотора си захранвай отделно .Електрониката отде знае към какво дава ток - дали към мотор или крушки.Ще има начин . :?
phoenix - специалист
2v6 написа:
Въпроса е защо изобщо си вадил контролера от вътрешното тяло :?:
Казваш, че датчика за въздуха си го сложил на изхода за топлата вода от топлообменника - как работи след като на климатика може да зададеш максимум 30 градуса :?
отговарям кратко и се надявам да не се възприеме като обиждане, но не случайно си играх да правя 3 дъъълги поста с разсъждения, картинки, диаграми и обяснения. Чувствам се доста глупаво да давам съвет и обяснения на хора които са учили и знаят повече от мен в тази сфера или това им е професията!
Та както казах топля 2 етажа и съм описал че вътрешното тяло е монтирано на втория етаж при баба ми. Аз имам малко бебе и живея на Първия етаж, та не ме устройва контролера да е далеч от моето управление.
Относно датчика за въздуха според вас къде да го монтирам за да регулирам Т във всяка една стая на 2-та етажа и бойлера???? Съвсем очевидно е че се наложи да го пригодя да мери не въздуха на 1 определена стая, а да мери Т на водата, и да си регулирам от всеки един радиатор във всяка една стая колко топло искам да ми бъде!
За да излъжа инвертора, че 45 градуса е равно на 25 .... ми много просто както и нагледно съм показал. Свалих графиката на датчика чрез 5 опита, направих графика по средно-аритметичната стойност и разбрах какъв тример/потенциометър да си купя за да го закача към датчика и да излъжа инвертора. ПОказал съм и снимка как се регулира съпротивлението, за това и казах че чакам да стане студено, за да си го регулирам коректно.
Ми това е.
filmatoplo написа:
По знаещите принципа на действие и особено на електрониката в машината - дайте акъл .Не може тоя мотор да играе роля - той е краен потребител вместо него сложи 2 глим лампи а мотора си захранвай отделно .Електрониката отде знае към какво дава ток - дали към мотор или крушки.Ще има начин . :?
Колега ти па нищо не каза сега.
веднага след въпроса ти съм отговорил...
phoenix написа:
мотора който върти турбината, връща информация и не може да се регулира и променя както ти е кеф на теб, камо ли да го спреш да се върти. С две думи ако мотора не се върти - климатика не работи, ако се откачи, климатика получава грешка и не тръгва.
с други думи, този електромотор, както се вижда и по схемата която е на него, която не случайно съм качил, НЕ Е краен потребител. Ако го смяташ за краен потребител, то тогава трябва да се измисли какво ще връща информацията която той връща когато е закачен. Без тази информация машината няма да тръгне!!!!, колкото и крушки да сложиш
filmatoplo - майстор
Не каза за ел моторчето , какво му пречи .
phoenix - специалист
ами както казах моторчето връща информация, то е междинен елемент който се управлява и в зависимост от какви са оборотите(информация получава от вграден датчик на хол) външното тяло реагира по определен начин. Така с достигане на желана Т в помещението то си намалява оборотите за да се постигне някакъв комфорт. Това е на теория. В една от схемите където съм заснел какво има във вътрешното тяло се вижда в мотора влизат 3 кабела и излизат от него 3 кабела. едните са за захранването, другите за обратната връзка. Ако нямаше обратна връзка(много климатици нямат), нямаше да е проблем да го откача от куплунга и толкова, пак щеше да си работи климатика. Конкретно този модел с тази екстра, за мен се оказва проблем!
Както казах може и да не съм прав, но за сега си мисля, че съм прав. В момента в който някой обясни обратното и то е правилно, преминаваме към експеримент и се съгласявам. Все пак не съм кон с капаци и не смятам, че съм прав винаги.
denuchi - специалист
а ето и едно глупаво предложение за този датчик и вентилатора.на изхода от датчика излиза някакъв сигнал, ако можеш да го измериш какъв сигнализлиза, 1 или 0 или някакъв сигнал примерно 0-10в. и след това да имитираш с някакъв такъв външен сигнал. ако стане това спокойно може да спираш вентилатора когато си поискаш.
vanko68 - специалист
Феникс - Прав си напълно във всичките си разсъждения.Точно така е с моторчето.Няма как да се махне,освен по моя начин или да се направи схема с генератор на импулси,за да имитира въртенето на оста и сигналите от датчика на Хол.
2v6 - майстор
phoenix написа:
...
отговарям кратко и се надявам да не се възприеме като обиждане, но не случайно си играх да правя 3 дъъълги поста с разсъждения, картинки, диаграми и обяснения. Чувствам се доста глупаво да давам съвет и обяснения на хора които са учили и знаят повече от мен в тази сфера или това им е професията!
Та както казах топля 2 етажа и съм описал че вътрешното тяло е монтирано на втория етаж при баба ми. Аз имам малко бебе и живея на Първия етаж, та не ме устройва контролера да е далеч от моето управление.
Относно датчика за въздуха според вас къде да го монтирам за да регулирам Т във всяка една стая на 2-та етажа и бойлера???? Съвсем очевидно е че се наложи да го пригодя да мери не въздуха на 1 определена стая, а да мери Т на водата, и да си регулирам от всеки един радиатор във всяка една стая колко топло искам да ми бъде!
За да излъжа инвертора, че 45 градуса е равно на 25 .... ми много просто както и нагледно съм показал. Свалих графиката на датчика чрез 5 опита, направих графика по средно-аритметичната стойност и разбрах какъв тример/потенциометър да си купя за да го закача към датчика и да излъжа инвертора. ПОказал съм и снимка как се регулира съпротивлението, за това и казах че чакам да стане студено, за да си го регулирам коректно.
Ми това е.
Извинявай, не се сетих че това е била целта на допълнителното съпротивление на датчика :headbash:
Мога само да ти дам и друг вариант - датчика го слагаш в стая, която се проветрява най-често (примерно кухня) и там се прави минимална мощност на отоплението. Така загряването на тази стая ще е е най-дълго и останалите могат да се регулират отделно с дебита на водата. По-този начин се избягва периодичното включване-изключване на термопомпата при топло време.

На вътрешното тяло преработвал ли си му тръбите? Може да му сложиш радиаторен вентил с термостатна глава да може да се регулира колко да загрява :idea:

П.П. Да си върнеш камината в работно положение да края на седмицата :wink:
phoenix - специалист
да спомена, че това с датчика пак да мери въздух беше първия вариант, и така термопомпата работи 4-5 дни, но разбрах, че е неефективно и по-скоро се постига ефект на охлаждане на бойлера и на излишно натоварване в определен момент, както и огромна пауза, понеже стаята изстива мноооого бавно. Та за това се наложи да го прехвърля на водата. Смятам, че така е правилно. Все пак водата е флуид, който си променя много по-динамично температурата, за разлика от въздуха, където имам много по-голяма инертност.
Вътрешното тяло не съм го преработвал, освен че съм изправил едната тръба за да стане горна и пак съм му сложил нормален кран. Проблема за сега е само, че се върти турбината в зависимост от водата, и когато баба ми си спре топлото към вътрешното тяло, то продължава да духа.
Някаква идея от къде да си купя един същия като този електромотор, който върти турбината(този от снимката)????
За какво ми е камината?, или ей така за спорта :-D :-D :-D
phoenix - специалист
аз да добавя какво сътворих тез дни.
от ляво на дясно:
Твън, Твътре, Вход вода, Изход вода, Вход фреон, Изход фреон
преди/след:
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
  • 1
  • 2
  • 3