Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pac_ - специалист
Като са 2x80л,защо такива големи панели?Трябват Ти 2x1,66m2.Тези са за 200л бойлер.Освен ако ще ползват много вода а и да компенсираш дължината на трасето? :wink:
filmatoplo - майстор
Да точно затова , в кухня са бойлерите и заради трасето .Хоризонталните бойлери имат по голяма площ на топлообмен между пластовете и истива по бързо водата .За мен хоризонталните бойлери са алтернатива -компромис , но тук бойлерите са монтирани вече - аз добавям само панелите :wink: .Където се е налагало да монтирам хоризонтален бойлер заради местото съм брал ядове.
filmatoplo - майстор
Лазаре сега ти чета поста, абе и аз неска в Интерметал гледах -гледах фи-15 па викам айде да взема фи-18 -така си го бях писам на листа .Понеже започвам със пресфитинги на крайните точки на тръбите и фи-15 няма да имат .Аз отдавна ги ползвам и съм доволен -тези със бронзовия пръстен вътре и гайката за стягане с ключ. На серпентините на бойлерите на отворите завивам кран сферичен с холендър после пресфитинг и затягам медната тръба .
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, знам ги тези фитинги - някои им викат адаптори за медни тръби, други им викат фитинги с евроконус. Лесни са за работа, но правилно си се ориентирал да слагаш холендри, защото този фитинг уж е разглобяем, но като го стегнеш тръбата се развалцова и няма разглобяване. Аз предпочитам медни преходи с холендрови гайки и челни уплътнения от клингерит - избягват се всякакви резби.
filmatoplo - майстор
На помпените ми системи не се е налагало да разглобявам такива връски , но при няколко термосифонки съм разглабял и сглобявал наново връските без проблем.
filmatoplo - майстор
Относно пускането на тръбите по фасадата -готови са , 2 часа висях на 15 метра височина и стана . :shock: :) Сега хапвам за обед и отивам да свържа бойлерите , утре остават панелите .Ят ме е че склона е на исток а панелите трябва да сочат юг :wink: така ще е кой за каквото учил -стойката ще се прави на место .Готвачите готвят в кухнята сега като запробивам отвори за тръбите ще им стане лошо. :-D дано някой ме замери с печена пържола .
pac_ - специалист
LazarGanev написа:
Да, знам ги тези фитинги - някои им викат адаптори за медни тръби, други им викат фитинги с евроконус. Лесни са за работа, но правилно си се ориентирал да слагаш холендри, защото този фитинг уж е разглобяем, но като го стегнеш тръбата се развалцова и няма разглобяване. Аз предпочитам медни преходи с холендрови гайки и челни уплътнения от клингерит - избягват се всякакви резби.

Ами пуснете някоя снимка де.Тез фитинги онез фитинги.... :wink:
filmatoplo - майстор
Представляват бронзов фитинг с гайка и вътре сферичен пръстен - надяваш гайката на медната тръба после пръстена -вкарваш тръбата във фитинга и завиваш гайката -пръстена стяга тръбата и става яка връска. Има си тъкан за почистване на тръбите преди това до блясък края на тръбата , гледа се края да нее повреден или надраскан .Досега не са ме подвели връските , но направят ли го край с тях . :wink: материалите не ги гледам по цена а по качество.
vodopada - специалист
Адаптори за медни тръби.Монтирам ги в началото и края на инсталацията.Много са удобни и за корекции.

Прикачен файл

IMG_7509.jpg
IMG_7509.jpg (24.18 KиБ) Видяна 3638 пъти
filmatoplo - майстор
Здравей , :) спаси положението с нагледно .Тая седмица една торба такива стегнах -вчера заредих 2 инсталации и колко треперех да не пусне от някъде :lol: .Ами 300 литра пропилен кликол как се точат наново. Е издъни ме една оригинална връска точно на конзолата която държи разширителния съд на помпената група .Съда се завива на една бронзова гайка със Опръстен вътре , но фабрично не са струговали фитинга добре с 2 мм -калчищата спасиха положението .Това беше първото испитание -второто беше -пълня аз със ел помпата и налягането се вдига а не протича течност -от стоенето заседнал дебитомера -след 2,5 бара и малко почукване тръгна :-D .Зареждането беше вчера в 18 часа -сега ще чакам да изгрее слънцето да тръгнат помпите . :wink: и да плати чорбаджията . :!:

Тема "налягането в системата на сл.колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: