Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Темата е много интересна и актуална. Когато ми поостане време ще се опитам да направя и аз един колектор. Замислих се над идеята на колегата да се профилира медната ламарина. Така ще има по-голям контакт между нея и тръбата. Не е трудно да се направи по подобие на гофрираната ламарина на малка преса. Но аз се замислих дали не е по-лесно, удачно и ефективно да се валцова медната тръба. нещо такофа като на скицата. Медната валцовка ще има значителна площ на контактуване с медната ламела. Някой правил ли е подобно нещо, защото аз мисля по този начин да опитам

Прикачен файл

1н.jpg
1н.jpg (42.07 KиБ) Видяна 8741 пъти
tyrnokop - специалист
8180 написа:
Аз май писах, че там не са точно такива и малко трябва да смениш концепцията. Или изобщо ги няма в момента?
Да, не са точно такива и ако скоро не намеря ще се наложи да преосмисля подхода.
шоп написа:
Но аз се замислих дали не е по-лесно, удачно и ефективно да се валцова медната тръба. нещо такофа като на скицата. Медната валцовка ще има значителна площ на контактуване с медната ламела. Някой правил ли е подобно нещо, защото аз мисля по този начин да опитам
Идеята е прекрасна, но присъединителни фитинги с елиптична форма откъде ще намериш?

От самото начало на идеята се бях насочил към валцоване, но на ламарината. До този момент не съм успял да намеря валцоваща машина (или както се казва).
Начертах ето това като идея за ръчно правене на полуцилиндрични канали.
Изображение
1 и 2 са листовете ламарина преди и след огъване.
3 и 4 са двете половини на една - нека я наречем - матрица.
5 и 6 са винтове, които при навиването си ще доближават една към друга 3 и 4 и по този начин ще става самото огъване.
Следва освобождаване на винтовете преместване на листа с дадена стъпка и отново навиване и т.н.
При изпълнение на идеята най-вероятно ще трябва да се обърна и към стругар, което ще е още едно забавяне на проекта.
Винтовете 5 и 6 може да се окаже по-целесъобразно да бъдат обикновени колонки, като 3 ще се притиска към 4 с помощта на рамо с ексцентрик, за да може огъването да става коректно. В противен случай трябва и двете ръце да навиват с една и съща скорост.
Цялата тази постановка естествено ще се закрепи към стабилна маса.
Моля да коментирате идеята, като не се хващате за размерите. По-важно е дали принципът на действие ви се вижда работещ.
шоп - майстор
Да, перфектно си го начертал. Това е принципа. Просто ти трябва малка преса, може и ръчна и една тръба срязана на две за матрица и паусон.

Разбира се, че няма елиптични накрайници, затова 5-10 см преди такъв участък тръбата няма да я валцовам:-)))
tyrnokop - специалист
шоп написа:
Просто ти трябва малка преса, може и ръчна и една тръба срязана на две за матрица и паусон.
За "една тръба срязана на две" - ясно, но за "паусон" изобщо не е.
шоп написа:
Разбира се, че няма елиптични накрайници, затова 5-10 см преди такъв участък тръбата няма да я валцовам:-)))
Да, близко до акъла, (елиптични фитинги - направо излагация) :):).
tyrnokop - специалист
Колекторът е готов.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Само няколко неща:
По цялото тръбно трасе има само два фитинга при входящата и изходящата тръба.
Всички тръбички са гънати и заварени към ламарината. Всичко правено при спартански условия и има какво да се желае откъм търговски вид, но нека кажа две думи за функционалността.
Големият проблем, с който се сблъсках беше температурната деформация, когато нагреем с горелката. Ламарината се изкурубва, медната тръба се изопва, направо да ти се приплаче. Заваряването го правих под преса, иначе - виж предното изречение. Стъклото е закалено, ламарината е цял лист 0.55 мм, а не отделни ламелки. Дължината на тръбата в панела е около 26 м.

На пролет ще пиша как се държи.

Благодаря на всички.
armagedamian - специалист
tyrnokop написа:
Колекторът е готов.

Само няколко неща:
По цялото тръбно трасе има само два фитинга при входящата и изходящата тръба.
Всички тръбички са гънати и заварени към ламарината. Всичко правено при спартански условия и има какво да се желае откъм търговски вид, но нека кажа две думи за функционалността.
Големият проблем, с който се сблъсках беше температурната деформация, когато нагреем с горелката. Ламарината се изкурубва, медната тръба се изопва, направо да ти се приплаче. Заваряването го правих под преса, иначе - виж предното изречение. Стъклото е закалено, ламарината е цял лист 0.55 мм, а не отделни ламелки. Дължината на тръбата в панела е около 26 м.

На пролет ще пиша как се държи.

Благодаря на всички.
Непременно пиши как работи.Не е ли дебела тръбата с която си работил фи 12 на пръв поглед.
Този тип колектори работят по добре с управление ,което модулира оборотите на помпата,така работи като "проточен бойлер" :)
tyrnokop - специалист
armagedamian написа:
Непременно пиши как работи.Не е ли дебела тръбата с която си работил фи 12 на пръв поглед.
Този тип колектори работят по добре с управление ,което модулира оборотите на помпата,така работи като "проточен бойлер" :)
Първоначално мислех да нагъвам ф15 за да загрявам колкото се може по-голям обем вода наведнъж, но ми досвидяха пари за нова глава за тръбогиба. Пък и откъм цена за ф15 щях да Фръкна много нагоре. Моля да уточниш за управлението за промяна на оборотите.
armagedamian - специалист
tyrnokop написа:
armagedamian написа:
Първоначално мислех да нагъвам ф15 за да загрявам колкото се може по-голям обем вода наведнъж, но ми досвидяха пари за нова глава за тръбогиба. Пък и откъм цена за ф15 щях да Фръкна много нагоре. Моля да уточниш за управлението за промяна на оборотите.
http://www.tesy.com/bg/products/aksesoa ... hma_rs_02/
Пробвай с това.Не съм го тествал,но е поносимо откъм цена и имам уверенията на производителя че е добро. Попитай Лазар ,той е по гъст с Теси ,може да знае повече по въпроса.
filmatoplo - майстор
Браво як панел -досущ като Висман :) .
marian1 - майстор
:partyman: Здравейте, понеже съм и аз на тема мой си колектор, имам идея - дали ако ламелките се огънат параболично няма да улавят повече топлина,съответно и на по гъсто отстояние? И дали ще стане с меден латунг да се направят перата на ламелките? Сега си мерих латунга - 0.10~0.15 mm или е много тънък? И с какво ли да го "очерним" за да лапа повече? А забравих да спомена латунга е доста мек, лесно се формова и е с широчина 50мм.Идеята ми е непрекъснат шев за присъединяване към ламелките.

П.С. Колега дай повече подробности за профилите, цена от къде ...

Тема "Алуминиеви профили за рамка на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: