• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ванко това лично ме интересува-освен машината с какви отоплителни тела беше в сградата и с каква температура на водата.Тоест и машината ме интересува-изцяло купешка ли е , или се доработва от теб .
Gek - специалист
vanko68 написа:
Не съм забелязал никаки проблеми в работата на Дайкините и при - 20 дори,ако са правилно оразмерени...Имам вече доста работещи инстталации и от всички получавам обратна връзка.
Само за пример - двуетажна къща в Горна Оряховица,общо 160 м2,не е санирана,стар тип строителство от 70те години,само с нова дограма.Януари месец,когато температурите бяха постоянно екстремно ниски,сметката за отоплението + топлата вода на две бани с по 100 л бойлери,е била 107 лв.Има отделен електромер за инсталацията,а жената е някакъв шеф в Енергото там и отначало беше доста скептично настроена към обещанията ми за консумацията.
В цялата къща се поддържа 20-22 гр.
Мисля, че от целия текст най-важната част е тази: "......а жената е някакъв шеф в Енергото....."

Но ако говорим сериозно това по-горе е невъзможно ако аз живея в тази къща. Всичко е относително. Уж си умен пич, сам помисли 2 бойлера по 100 литра постоянно включени и примерно трима - четирима души постоянно живущи (предполагам по квадратурата). Кви 107 лв., кви фантастики????
filmatoplo - майстор
Ванко визира копа предполагам -трансформиращ 107 лева ел енергия в 3-4 пъти повече топлина произведена от термопомпата.С други думи в подобна къща ползваща само ел енергия без преобразуване през термопомпата -сметката би била 400 -500 лв .той да каже.
Gek - специалист
filmatoplo написа:
Ванко визира копа предполагам -трансформиращ 107 лева ел енергия в 3-4 пъти повече топлина произведена от термопомпата.С други думи в подобна къща ползваща само ел енергия без преобразуване през термопомпата -сметката би била 400 -500 лв .той да каже.
Явно слънцето ви е напекло и двамата. Или искаш да ми кажеш, че климатиците топлят и водата в бойлерите???
Пак да кажа: 2 бойлера по 100 литра и съответното количество хора, които да я ползват, а щом са 2 бойлера значи хората са много е равно на минимум 90 лв. сметка за ток само за тях. 107 - 90 = 17. Излиза, че стопанката на тая огромна къща плаща 17 лв за отопление с климатици и осветление и др. електроприбори. Ем не ми се връзва.
LazarGanev - "Велик майстор"
Gek, тебе явно те е напекло :-D ! Какви са тия 90лв за бойлери дето ги сънуваш бе човек? Това е фамилна къща в Горна Оряховица, а не хотела на filmatoplo :-D . И на всичко отгоре - да, и бойлерите се топлят от термопомпата. Първо чети, после осмисляй и тогава се нахвърляй с обиди. Разумел?
filmatoplo - майстор
:lol: Ванко -айде че ни погнаха -помагай , само Лазар удържа положението. :-D
Gek - специалист
LazarGanev написа:
Gek, тебе явно те е напекло :-D ! Какви са тия 90лв за бойлери дето ги сънуваш бе човек? Това е фамилна къща в Горна Оряховица, а не хотела на filmatoplo :-D . И на всичко отгоре - да, и бойлерите се топлят от термопомпата. Първо чети, после осмисляй и тогава се нахвърляй с обиди. Разумел?
ОК, не разбрах че е термопомпа, мислех че говори за сплит системи.
НО! Това не променя нещата! Най-малкото защото системата е въздух-вода...

Няма как да стане. 160 м2 отопляема площ, 2 бойлера по 100 литра, голямо семейство, януари месец - демек средна температура навън -6 градуса, температура вътре 20-22 градуса и сметка за един месец 107лв.
Просто няма как. Запознат съм добре с въпросната техника.
Единственно е възможно да се достигне такава сметка ако не се живее постоянно, или не се отопляват всички помещения или бойлерите нищо че са два се ползва само единия и примерно се къпят двама души по два пъти в седмицата или нещо от сорта.
Такава сметка не може да се постигне даже при идеални условия навън (примерно +7 градуса).
Ето една доказателство, груба сметка: за отоплението на този имот са необходими около 32KW мощност, умножаваме по 0,5 (занижен коефициент на едновременност) = 16KW/h. Умножаваме по 24 часа и по 30 дена = 11520KW/h на месец. Умножаваме по средна цена на тока 14 ст. = 1612,18 лв. при електрическо отопление с конвенционални електроуреди (демек реотан). Сега взимаме в предвид прехваления COP 5 (който при -15 градуса навъм е много далеч от 5), но нали съм добър взимаме точно пет. 11520KW/h делим на 5 = 2304KW/h, умножаваме пак по 14 стотинки за ток = 322 лв. за ток.
Понятно Лазаре, триста двадесет и два лева, а не 107!!!

P.S. И още нещо бай Лазаре (не се обиждай), ако това беше вярно то ти нямаше да продадеш нито един котел независимо на какво. За газ да не говорим. То ако 160 квадрата януари месец стигат 100лв, аз с моя двустаен за 30 лв. ще се отоплявам. :lol: :lol: :lol: :lol:
torbalan - Дървен философ
майтапа на страна - отоплението с термопомпа, ако се вярва на сметки, излиза по-евтино от вариантите с друго гориво...

тия 32КВТ как ги определи за жилището?
че пред мен за следващата зима стои аналогична задача за решаване :)
и аз на термопомпа съм се спрял :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Здравей Gek,
приятно ме изненада с тези сметки, бях си съставил грешно мнение за твоята компетентност, но май ти самия искаше да създадеш такова мнение за себе си - за прикритие може би :-D . Формулите ти са верни, но не са верни цифрите, които ползваш. Аз в момента съм нещо като на квартира и се отоплявам по най-лесния и скъп начин - с реотан. Отоплявам 80 квадрата без изолация и сметката ми за януари беше 280лв, от които 100лв не са за отопление (плащам ги и през лятото). Тоест за отопление през януари съм дал 180лв - как да се съглася с твоите сметки, че трябва да дам 800лв, щото ти изчисляваш, че за двойно по-голяма квадратура трябва да се плаща 1600лв на реотан? По моя сравнителен метод, без формули, 160 квадрата къща трябва да плаща месечно към 400лв, ако се отоплява с реотан, Взимайки предвид СОР=5(в което и аз като теб дълбоко се съмнявам), стигам до извода, че с термопомпа с такъв СОР трябва да се плаща 80лв за отопление, което е доста по-близо до цифрите, които дава Ванко, че и остават 27лв за други битови нужди. За сравнение ще спомена и сметките на двама мои клиенти, които успях да надзърна в компютъра на газовото дружество.
ап.60кв.м. - 115лв
ап.100кв.м. - 150лв
Това са сметки за газ за януари - най-големите зимни сметки и включват отопление, готвене (дори и газова фурна) и БГВ. Това са хора на средна възраст, работещи и разполагащи, с големи деца, живеещи при тях и т.н. Вижда се, че за по-големите жилища е по-изгодно (на квадрат). По ирония на съдбата точно с Ванко сме имали подобен спор за формули и коефициенти, като тогава аз бях в неговата позиция, а той - в твоята :-D
vanko68 - специалист
Gek - ако твърдеието ти,че разбираш много от въпросната материя беше вярно,нямаше да можеш да напишеш толкова глупости накуп. Не искам да влизам в спор за цифри,за сметки и т.н.....Има един лаф- Когато ФАКТИТЕ говорят и боговете мълчат... Мога да ти пусна фактура за цяла къща 120 м2 във Варна,направена със съвети от мен по скайпа,без да съм ходил там на място. Сега цялата сметка за къщата е 42 лв....Това с охлаждане и топла вода.

Ако не ти се вярва ,ела с мен и да се поразходим из БГ....Само по морето нямам инсталации.
И защо правиш разлика от сплит климатик и термопомпа? Всяка хладлна машина е термопомпа - хладилника,климатика,хладилната камера,автоклиматика...
Ето две снимки от въпросната къща,дано нещо ти стане ясно....
http://media.snimka.bg/6750/019755341.jpg
http://media.snimka.bg/6750/019755340.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "топлофикация или климатик?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: