• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Чаро - Акълия
Трета зима ще се топля с подово и ламиниран паркет. Водно подово.
:cool:
Основното при ламинат и подово е, че ламината не трябва да се нагрява над 28гр. Това се постига, като се ограничи Т на входящата вода.
Няма проблем и при по-високи Т но производителите на ламинат не гарантират вредни изпарения или поражения по ламинирания паркет.
Задължително е ламината да е обозначен, че става за над подово!
Естествената дървения, ако не е обработена както трябва, така хубаво се разсъхва от подовото...
:)
В повечето случаи, ако се спазват всички изисквания за подово под ламинат, то не е достатъчно за да поеме топлинните загуби на помещението. Също изолацията под него трябва да е по-сериозна.
Както писах по-горе, малко по-различно е от бъркането на замазка. :-D
pavelari - майстор
AntonBM написа:
Pavelari, С какво ламината е по-лош от дървенят паркет, че го препоръчваш него, а ламината бил като
Не може една дъска с пластмаса от двете страни /от горе и долу/, която има "херметична" фуга да има същите топлотехнически характеристики както един естествен материал като дървото - което макар и лакирано си има добри фуги!!! Говорим за преминаване на топлина все пак а не за топлоизолация - съответно при водното подово се разчита на акумулация в замазката, която се отдава чрез конвекция и лъчене. А от какво е направен паркета и как реагира на топло е дру въпрос...
Колкото до отоплението на ток - по нашите географски ширини не съм чул по евтино отопление от крадените дърва и гумите!
Една изключително добра изолация гарантира по-ниски разходи за отопление. У нас такива изолации все още не се правят - колкото и да сме модерни. Масово се прави и подово без топлоизолация от долу.
BobyB - специалист
Чаро написа:
Трета зима ще се топля с подово и ламиниран паркет. Водно подово.
:cool:
Основното при ламинат и подово е, че ламината не трябва да се нагрява над 28гр. Това се постига, като се ограничи Т на входящата вода.
Няма проблем и при по-високи Т но производителите на ламинат не гарантират вредни изпарения или поражения по ламинирания паркет.
Задължително е ламината да е обозначен, че става за над подово!
Естествената дървения, ако не е обработена както трябва, така хубаво се разсъхва от подовото...
:)
В повечето случаи, ако се спазват всички изисквания за подово под ламинат, то не е достатъчно за да поеме топлинните загуби на помещението. Също изолацията под него трябва да е по-сериозна.
Както писах по-горе, малко по-различно е от бъркането на замазка. :-D
Аз сефте пуснах подовото под ламинати на втория и под теракот на първия етаж от вчера. Имам термостати във стаите (Херц) със съответните ел. клапани в колекторите за всеки кръг. Термопомпата я подкарах на 45 градуса, а термостатите нагласих на 21 градуса. Голяма жега, и при ламината и при теракотата. Изглежда трябва да е малко по-ниско според термостата, може би 17-18 градуса. На 1.5 м. височина са...

Изпълнението е с 4 см подов XPS на Дау, найлон, мрежа фи 4 за която са вързани тръбите фи 18 полиетилен с алуминиева вложка, замазка 7-8 см дебелина средно с добавки за подово, най-тънката подложка под ламинат - 2 мм и самия ламинат 8 мм.
AntonBM - специалист
pavelari, ако на топъл котлон 60-70°С, сложим паркетна плочка и парче ламинат горната повърхност на кое ще се затопи по-бързо? Аз залагам на ламината... Нищо, че той не е естествен материал като дървото. Ние гоним повърхностна температура 28° - с ламината тя ще се постига по-бързо. Аз също предпочитам дървен паркет, но той внася допълнителна инертност на инсталацията.
BobyB, подовото работи и като лъчисто отопление, не е само конвективно. Термостата е конвективен уред той мери реалната температура на помещението, но при лъчистите отопления има една допълнителна екстра – казва се температура на усещането. При температура в саята 20 градуса имаш чувството , че е 24°С.
LazarGanev - "Велик майстор"
AntonBM написа:
BobyB, подовото работи и като лъчисто отопление, не е само конвективно.
Аз дори бих няблегнал, че подовото отопление е повече лъчисто, и много по-малко - конвективно. То дори така се води - лъчисто подово отопление. Конвекцията се предизвиква от температурна разлика между нагревателния уред и въздуха, а при подовото отопление тя е малка. Мисля, че всеки е виждал графиката на разпределение на температурата по вертикала, където прави впечатление, че температурата се намалява от пода към тавана, което означава, че конвекцията е слаба, а високата температура около пода е от излъчване.
filmatoplo - майстор
Взе да става интересно :wink: и вече имам надежда че моя проект ще даде резултати-подово под ламинат. :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Филма, нали знаеш, че и Рехау позволяват подово под ламиниран паркет, но под естествен не препоръчват. Аз също предвиждам и при мен в хола ламинат, но в спалните естествен паркет и радиатори.
BobyB - специалист
filmatoplo написа:
Взе да става интересно :wink: и вече имам надежда че моя проект ще даде резултати-подово под ламинат. :)
Ами аз още не съм на 100% убеден че ще е достатъчно при големите студове, надявам се да е. Заложил съм 10 см външна изолация и 30 см на покрива.
BobyB - специалист
LazarGanev написа:
AntonBM написа:
BobyB, подовото работи и като лъчисто отопление, не е само конвективно.
Аз дори бих няблегнал, че подовото отопление е повече лъчисто, и много по-малко - конвективно. То дори така се води - лъчисто подово отопление. Конвекцията се предизвиква от температурна разлика между нагревателния уред и въздуха, а при подовото отопление тя е малка. Мисля, че всеки е виждал графиката на разпределение на температурата по вертикала, където прави впечатление, че температурата се намалява от пода към тавана, което означава, че конвекцията е слаба, а високата температура около пода е от излъчване.
Да, и се очертава доста комфортно. Ще видим.
Чаро - Акълия
Ще бъде!
При източник термопомпа подовото си работи нон-стоп. При котли на тв. гориво и без буфер може да се задъхва, дори и по-лошо.

Какъв е дебита през серпентините на подовото под ламината ? А на ква стъпка са тръбите?
Намали термопомпата. Няма нужда от сега да бацаш на 45гр. Ще и вдигнеш ефективността.
Имаш ли буфер- как си решил работата на системата при затворени зонални вентили?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16

Тема "Водно подово и ламиниран паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: