Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
Започваш да клониш към грешка.
Хубаво, обясни, ако обичаш, защо грешка, къде грешка, и как да не стане играчка=плачка с грешката :)
filmatoplo - майстор
По добре инвестирай в нискотемпературна инсталация , изолация и то на пода -което клони към водноподово , слънчевите панели са разход неоправдан все още , тях ги остави последни или за близко бъдеще.Тяхното изплащане го чакай до 10 години и повече.Само за топла вода за къпане , там 1-2 панела може , въпреки че 10 те години важат за всяка бройка.Помисли по въпроса -изолирай добре пода , постави си водно подово със стъпка 8-10 санта тръба от тръба .Не се притеснявай от инертността , не е толкова голяма .Водното подово не го мисля аз сега -проучи по въпроса и за самото изпълнение , цели държави по скандинавието с това се топлят.Сам си прицени, и колегите да допълват.
kalin72 - майстор
И водното подово ще се изплати след доста време, цената му е висока...слънчевите колектори ще ги ползвам на първо време за БГВ само...впоследствие може и за подпомагане на отоплението....
fbr - майстор
Ако източника на топлина е нискотемпературен (например термопомпа), тогава използването на водно подово си заслужава, даже е задължително. Но ако имате високотемпературен източник (като във Вашия случай), и куплирането и с нискотемпературна система, със съответното допълнително усложняване, с необходимостта от буфер и регулиращи вентили, всички със своите присъщи загуби, според мен е безсмислено. Като се има в предвид, че отоплителния сезон е 4 месеца, бих намерил по-добро решение за инвестиция за тези пари отгоре.
kalin72 - майстор
fbr написа:
Ако източника на топлина е нискотемпературен (например термопомпа), тогава използването на водно подово си заслужава, даже е задължително. Но ако имате високотемпературен източник (като във Вашия случай), и куплирането и с нискотемпературна система, със съответното допълнително усложняване, с необходимостта от буфер и регулиращи вентили, всички със своите присъщи загуби, според мен е безсмислено. Като се има в предвид, че отоплителния сезон е 4 месеца, бих намерил по-добро решение за инвестиция за тези пари отгоре.
Котел, радиатори, бойлер, слънчеви колектори за БГВ?
filmatoplo - майстор
Малко ме разсмяхте , нека да е весело :wink: но все пак да уважим мнението на Калин .Само незнам защо който ме е послушал за водното подово е възхитен и доволен , а тези които на своя глава избират друго после се ядосват.Поне ти имаш възможност да го монтираш , някой го искат но вече имат положен терикот или гранитогрес и няма как да сложат изолация и подово :wink: ама аз защо те убеждавам .
kalin72 - майстор
Хубаво, като прекарам ВиК и тока, ще мисля и за отоплението :) Хубаво е да давате идеи, за и против, и аз ще претеглям за и против :) Благодаря много, за което :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако се ползва за цялата къща водното подово не кой знае колко скъпо, защото автоматиката се разпределя на повече площ и е оправдано. Скъпо е да си направиш "една пътечка под краката в хола за комфорт". Освен това веднъж изградено може да се ползва и с нискотемпературни източници, които напират напоследък. На конвекторите не съм привърженик, ама подовото си заслужава

Тема "Продукти на Regulus у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: