• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако няма редовна консумация е добре да се организира рециркулация между буфера и бойлерите.
STO-YAN - специалист
LazarGanev написа:
Ако няма редовна консумация е добре да се организира рециркулация между буфера и бойлерите.
+1
tyrnokop - специалист
Колеги, как се зове ограденото с червена елипса?
Изображение
Благодаря.
filmatoplo - майстор
Термоелектрическа задвижка. :wink:
tyrnokop - специалист
Колеги нов вариант - с използване на покъщнина :). Оказва се, че имаме неръждаем варел с обем 250 литра. Ако на този варел му се завари капак (диаметърът на варела е 60 см => дължината на заваръчния шеф ще е 188 см) ще бъде ли възможно да го използвам за направата на термосифонна инсталация?
По - долу помествам какво имам предвид, последователността на изпълнение както и въпросите си.

Изображение

1. Разпробиване на необходимите отвори във варела:
- вход студена вода
- изход топла вода за консумация
- вход топла вода ОТ панел
- изход студена вода КЪМ панел
- отвор за източване на варела зимно време
Общо 5 броя.
2. Заваряване на капак на варела или направа на нещо като фланец за да може да се обслужва. В тази стъпка се прави и изолиране с вата и обличане с ламарина на варела.
3. Окачване панела пред парапета на терасата.
4. Направа на стойка за варела, така че разстоянието между горния ръб на панела и дъното на варела да е 50-60 см.
5. Тръбен път между панел - варел. Смятам да използвам 3/4" PPR тръби. Предвид късото разстояние има ли нужда от по-голям цолаж?
6. На картинката под номер 1 искам да монтирам терморегулиращ вентил, който да ОТВАРЯ при достигане на температура 50 ͦ C (примерно) на водата и да започва термосифонният ефект. При падане под 50 ͦ C вентилът ще затваря. За съжаление термоглавите, използвани при парни инсталациии при достигане на настроената температура ЗАТВАРЯТ. Освен това термоглавите за радиатори най-вероятно работят в друг температурен диапазон.
Информация за термоглавите от линка по-долу съм почерпил от сайта на списание направи сам.

http://www.mediteh96.com/BojleriDvaEtaj ... oglava.htm

Моля колегите да посъветват от къде мога да намеря такъв OТВАРЯЩ терморегулиращ елемент.
7. Налягането в системата ще е равно на това във водопроводната мрежа
8. Относно безопасността ще монтирам един предпазен вентил. В началото си мислех да закача едно тоалетно казанче и да прекарам входа на студената вода през поплавковия му механизъм, така че системата да остане отворена. Ако започне прекомерно разширение на водата във варела тоалетното казанче да служи като преливник. Лошото е че изходът на тоалетните казанчета е с много голямо сечение. Приемам всякакъв акъл за модифициране на казанчето.
Вариант с тоалетно казанче:

Изображение

9. Ако има нещо, което изпускам или "предобрям" - споделяйте смело.

И най-важното - благодаря.
filmatoplo - майстор
Термосифона сам си спира под 40-50 градуса, нали така е при оригиналните . :wink: Вместо поплавък от казанче , може да се вземе истински поплавък за пълнене на акумулиращ съд за хидрофор , с 3/4 резба с голям дебит.Термоикономик- е фирмата от където аз ги купувам , мисля работят с кориер. :wink:
buritoo - напреднал
Според мен най ефективно и най икономически обосновано ще се получи вариант 3 като се използва 1 топлообменник със дифер термостат преди бойлерите и след това с по 1 помпа, и по 1 ДТ или 1 помпа със 2 вентила на всеки бойлер. Предимствата са: всеки бойлер се взима точно колкото му трябва, другия + е че лесно може да се види температурата на всеки от бойлерите. Поздрави...
filmatoplo - майстор
Днес пуснах такава система с 2 бойлера , единия на партера другия на тавана .Този бойлер на партера е 300 литра , този на тавана е 500 литра.Защо така ли -килиента е цар -така пожела. :wink: Сложих му и 9 броя плоски алуминиеви панела .Та работи идеално -само след като стартира -циркулираше повече през горния бойлер който естествено е по близо до помпата и панелите -долния бойлер се пада малко шунтиран изолиран , балансирах като леко притворих долния кран на серпентината на горния 500 литров бойлер. :wink: За хич време загря на 45 градуса докато бях там , утре ще е главния тест.
filmatoplo - майстор
Теста мина успешно,двата бойлера загряха на 65 градуса , дори с това оскъдно слънце и много облачета. :wink: Докато траеше теста- :drinkers: по 1-2 бири -все пак не беше работен ден а празник. :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16

Тема "Свързване на два бойлера към едно колекторно поле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: