Серпентината на моя 150л бойлер я дават 10кв,но на ток /3кв/ се затопля значително по бързо стойности от 23-30кв ми се виждат нереални,но нека да кажат специалистите. 

LazarGanev написа:kuuuuuul, мощностите на серпентините са променлива величина и зависят от много факториTочно тези неща имах в предвид и за това зададох моя въпрос,за да покажа че стойностите дадени в рекламните брошури са ориентировъчни/моментни/ както при автомобилните компютри които дават моментния разход който е различен от истинския разход.В крайна сметка май всички казваме едно и също,но не отговаряме на основния въпрос на turistak
- площ на серпентината (постоянна величина, техническа храктеристика),
- температурата на флуида в серпентината (променлива величина),
- температура на водата в бойлера (силно променлива величина)
- сечение (пропускливост) на тръбите до серпентината
- скорост на помпата
- дебит на флуида през серпентината
Някои от тези величини са постоянни, други променливи, трети и четвърти за взаимно свързани. В каталога обикновено се дава максималната мощност на серпентината, която обаче служи само за ориентир. Но тази мощност се получава при някакви идеални условия и само в началния момент на загряване, после температурите на двата влуида се доближават и мощността на серпентината пада. Някои производители дават само площ на серпентините, което върши същата работа.
Макс. мощност на серпентината S2 *60-80/70-90°C 13/20 kWПонеже не знам какъв е котела ми е трудно да си представя, че ще се поддържа температура на входа на серпентината 90*С. В най добрия случай - 80*С (режим на серпентината 80-60), т.е. максимална мощност на серпентината на котела при 15*С на водата в буфера 13кВт. Максимална температура на водата в бойлера - 50*С. Мощност на серпентината на котела при температура в бойлера Т=50*С - почти нула). Максимална температура на водата във радиаторната серпентина Т=40*С , което означава че може да се захрани само подово отопление или конвентори, но с каква мощност? Много, много малка, най-малкото защото котелната серпентина има почти нулева мощност при тези условия и котелът ще прегрява и ще изключва (ако може). За да работи системата, трябва температурата на водата в бойлера да някъде до 30*С, тогава мощността на серпентината на котела ще е да речем 5-6кВт, което според мен пак е малко (въпреки че не знаем колко е котела и инсталацията), температурата в бойлера не е достатъчна за ползване, а освен това температурата и мощността на радиаторната серпентина падат драстично и ситуацията се затапва, само че от другата страна. Значи при температура в бойлера Т=40*С може да се търси някакво равновесно положение, но предаваната мощност ще е някъде към 2-3 киловата. Това добре ли е?
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: