Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Серпентината на моя 150л бойлер я дават 10кв,но на ток /3кв/ се затопля значително по бързо стойности от 23-30кв ми се виждат нереални,но нека да кажат специалистите. :?
Тани - модератор
А с каква температура и с какъв дебит е подаваната към серпентината вода? Няма логика на ток да загряваш по-бързо бойлера!
kuuuuuul - майстор
Температурата 60-70гр,дебита незнам/16-ка с ал.вложка/.С 3кв от 40 до 60гр загрява за 60-90мин за колко време ще загрее същото с 30кв би трябвало да е 6-9мин :? или нещо бъркам.
Тани - модератор
Бъркаш жестоко! Серпрнтината е 1 цол и се захранва с 90°C :wink:
kuuuuuul - майстор
Тани написа:
Бъркаш жестоко! Серпрнтината е 1 цол и се захранва с 90°C :wink:
Нещо не схващам :? ако това е отговор на моя въпрос?
Тани - модератор
Мислех , че покрай термопомпите ще схванеш с две думи и затова бях толкова кратък! Предполагам знаеш, че мощността на радиаторите се дава за температура 90°С , мо при 60°С можността им пада драстично.
Разгледай тази таблица и ще разбереш за какво говоря . Отделената мощност зависи от ΔТ и дебита на течността , която преминава през серпентината. През тръба 16 мм предполагам дебита няма да е голям, а и ΔТ не вярвам да ти е 35°С.
Погледни също за колко време се загрява бойлера.
Предполагам че като топлоизточник ползваш термопомпата. Тогава температурата на циркулиращата течност е много близка до тази на водата в бойлера и няма как да се поучи голямо топлоотдаване.

Прикачен файл

! Тех бойлер.png
LazarGanev - "Велик майстор"
kuuuuuul, мощностите на серпентините са променлива величина и зависят от много фактори
- площ на серпентината (постоянна величина, техническа храктеристика),
- температурата на флуида в серпентината (променлива величина),
- температура на водата в бойлера (силно променлива величина)
- сечение (пропускливост) на тръбите до серпентината
- скорост на помпата
- дебит на флуида през серпентината
Някои от тези величини са постоянни, други променливи, трети и четвърти за взаимно свързани. В каталога обикновено се дава максималната мощност на серпентината, която обаче служи само за ориентир. Но тази мощност се получава при някакви идеални условия и само в началния момент на загряване, после температурите на двата влуида се доближават и мощността на серпентината пада. Някои производители дават само площ на серпентините, което върши същата работа.
kuuuuuul - майстор
LazarGanev написа:
kuuuuuul, мощностите на серпентините са променлива величина и зависят от много фактори
- площ на серпентината (постоянна величина, техническа храктеристика),
- температурата на флуида в серпентината (променлива величина),
- температура на водата в бойлера (силно променлива величина)
- сечение (пропускливост) на тръбите до серпентината
- скорост на помпата
- дебит на флуида през серпентината
Някои от тези величини са постоянни, други променливи, трети и четвърти за взаимно свързани. В каталога обикновено се дава максималната мощност на серпентината, която обаче служи само за ориентир. Но тази мощност се получава при някакви идеални условия и само в началния момент на загряване, после температурите на двата влуида се доближават и мощността на серпентината пада. Някои производители дават само площ на серпентините, което върши същата работа.
Tочно тези неща имах в предвид и за това зададох моя въпрос,за да покажа че стойностите дадени в рекламните брошури са ориентировъчни/моментни/ както при автомобилните компютри които дават моментния разход който е различен от истинския разход.В крайна сметка май всички казваме едно и също,но не отговаряме на основния въпрос на turistak
LazarGanev - "Велик майстор"
Ахааа, добре, щом до тук е ясно да отговорим и на turistak. Аз бих отговорил "Не" за да съм спокоен. Едната причина е, че площта (мощността) на серпентините е малка. Втората причина е, че не е добра идея "буфер с прясна, варовита вода". Но да оставим втората причина - смятам, че е ясна на всеки и да разгледаме първата.
1. Липсват основни данни в заданието - колко е мощността на котела и инсталацията?
Бих обърнал внимание на следното:
Макс. мощност на серпентината S2 *60-80/70-90°C 13/20 kW
Понеже не знам какъв е котела ми е трудно да си представя, че ще се поддържа температура на входа на серпентината 90*С. В най добрия случай - 80*С (режим на серпентината 80-60), т.е. максимална мощност на серпентината на котела при 15*С на водата в буфера 13кВт. Максимална температура на водата в бойлера - 50*С. Мощност на серпентината на котела при температура в бойлера Т=50*С - почти нула). Максимална температура на водата във радиаторната серпентина Т=40*С , което означава че може да се захрани само подово отопление или конвентори, но с каква мощност? Много, много малка, най-малкото защото котелната серпентина има почти нулева мощност при тези условия и котелът ще прегрява и ще изключва (ако може). За да работи системата, трябва температурата на водата в бойлера да някъде до 30*С, тогава мощността на серпентината на котела ще е да речем 5-6кВт, което според мен пак е малко (въпреки че не знаем колко е котела и инсталацията), температурата в бойлера не е достатъчна за ползване, а освен това температурата и мощността на радиаторната серпентина падат драстично и ситуацията се затапва, само че от другата страна. Значи при температура в бойлера Т=40*С може да се търси някакво равновесно положение, но предаваната мощност ще е някъде към 2-3 киловата. Това добре ли е?
filmatoplo - майстор
Лошото е че, никъде, никой по магазините не може да ти обясни подобно нещо :wink: -измъква се нашта изпод щанда , и при зададен такъв въпрос вика колегата, -Кольо ела тук едни питат за някаква серпентина :lol: ,идва оня пич намахан , и при повторно питане -започват едни глупости -то там таковата си го свързваш . :) На Пловдивския панаир много пъти съм изпотявал представителките на фирми за бойлери,те започват -колко хубав дизайн , иновации и куп купешки думи , като им зададеш от горните въпроси за дебити ,делта те,температури -почервеняват,изпотяват се ,мънкат,ровят по брошурите си -уж четат данни , и накрая те препращат при друг тъпак в костюм от фирмата . :-D

Тема "Какъв бойлер 200 л. с две серпентини?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: