• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
colyo - специалист
Водата ще циНкура посредством стара помпа от пералня, на която вместо елмотор ще се монтира въртележка с хамстер. Така даже щете-нещете ще си имате и домашен любимец. :butthead:
Най добре с термосифон, пък ако не можете да си купите такъв от местната железария ще разместите компонентите на системата, така че сичко да си дойде на мястото. С фотоклетка от нощна лампа за 3 лв и реле от 1,20лв ще се свърже помпа от стара пералня 10лв (от Вятка) и ще си имаме топъл въздух няколко часа през деня, докато е светло. Дори не е необходимо да върти постоянно, а само, когато се включи външния вентилатор. Гали да каже колко ток ще се спести ако външната температура се покачи с 5-10 градуса. Аз лично бих пробвал такъв вариант ако бях на негово място. Човек като нас винаги може да прежали 20 лв за опит и вътрешно удоволетворение, пък ако има ефект, патента ще е на мое име и ще ви го продавам евтино:))))
saraneron - специалист
Каката в наща железария каза ,че термосифоните не се купуват често и няма на склад ,ама ще поръча да докарат няколко! :shock:
syncho - майстор
colyo трябва изобщо да нямам какво да правя с времето си, че да се захвана да го правя това... и само с поставянето на друг радиатор зад вентилатора не мисля, че ще постигнеш каквото и да е, точно поради една проста причина, която е, че топлото отива на горе, а не наляво, надясно, напред, назад или надолу. За да го насочиш ти трябва още един вентилатор или така да го свържеш с климатика, че да се получи нещо като тунел и вентилатора на климатика да е затворен м/у двата радиатора. И така по два пъти в годината... заради смяната на сезоните разбира се лятото ще искаме да ни е по-студено.
torbalan - Дървен философ
може да го пакетираш като в кюнец радиатора зад външното тяло ;)

така топлото няма де да оди :)
colyo - специалист
То ясно, че никой не иска да ме разбере, за туй прилагам схема. Ефект със сигурност ще има, а дали ще е достатъчен........това си е една друга тема. Мисълта ми беше, че зимно време кой знае каква полза от слънчев панел няма и за това поне малко да го оползотворим.
filmatoplo - майстор
С колко градуса е най добре да се обдухва серпентината на външното тяло на климатика зимата в режим отопление ,пък ние ще се помъчим да му я осигурим чрез слънчеви панели и радиатор от автомобил. :? :) си мисли Колио, ще има и доста странични ефекти -като замръзване или кристализиране на антифриза в автомобилния радиатор :? .
colyo - специалист
Според това, което съм чел: в ясен зимен ден в панела температурата се качва до 35 градуса. Демек, температурата на въздуха през автомобилния радиатор ще се вдигне с няколко градуса, в зависимост от потока. Защо да се губят тези 35 градуса? Нека специалистите изчислят точно с колко ще се повиши ефективността на помпата при повишаване на околната температура с 1, 2, 5 градуса и тогава ще предвидим какъв точно радиатор да се ползва. Морги бол, радиатори също. Ако излезе, че не си заслужава 20-30лв инвестиция-край на мача:))) Ще се призная за виновен. :prayer:
Филм, колко често ти замръзва антифриза в кола?
filmatoplo - майстор
При автомобила е друго :) .Но аз съм сигурен в идеята -понеже Копа на климатика пада в студа , значи ако принудително затоплим с малко питата -копа няма да падне . :wink: Никой не казва за нужната температура , айде 10-12 градуса добре ли е :? , сега някой да сметне при външна температура примерно минус -5 градуса , каква температура да прибавим че като се смесят двата потока да излезе поток с 10-12 градуса :? .И дали повишаването му пречи , айде и за това ще се мисли излишъка да ходи в бойлер за БГВ.
Последна промяна от filmatoplo на чет ное 17, 2011 2:18 pm, променено общо 1 път.
colyo - специалист
Е нали това е идеята, да имитираме по-висока външна температура. От там по-кратка работа на компресора и вентилатора на външното тяло.
Например: При външна температура 0 градуса, помпата харчи 1кВт. Ако стане 5 градуса ще харчи примерно 0,8кВт, при 10 градуса 0,7кВт. Нали заради това помпите вода-вода са с по-голям КОП? Едно е да затоплиш фреона от 0 до 35 градуса, друго е ако го затоплиш от 15 до 35 градуса.
filmatoplo - майстор
Това е идеята :) -климатикоспецовете имат тежката дума.просим вас :) .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "дайте съвет за слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: