• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
colyo написа:
При автомобилните ланда сонди показанията варират между 0 и 1000 миливолта. Не виждам причина при котелските да е по-различно......но не мога да го твърдя със сигурност.
И не само. На единия ми автомобил е така както пишете- сондата ми е едноволтова, т.е. макс напрежение е 1000 миливолта, а на другия са 4 бр 5 волтови.

А на котела сондата изглежда така външно: http://www.spectromatic.net/product.php ... anguage=BG

Но не мога със сигурност да твърдя, че е такава.
agro - специалист
Наскоро говорих с един от производителите на пелетни горелки - каза ми да забравя за ламбда сонда на котел, който гори нещо друго освен дървесни пелети. Твърди, че даже газоанализатора му излиза извън обхват и му дава безсмислени показания при котел на пелети от слънчогледова люспа. А пък аз горя такава, даже не е пелетирана, а натурална. Обаче нали съм дебела глава, ще продължавам да търся решение на проблема. Интуицията ми подсказва, че решение трябва да има.
joro_vn - специалист
Решението е отклонение на димоотвода със собствено вентилаторче и филтър преди сондата.
Даже в промишлените инсталации се слага воден филтър, след него сух.
Така сондата няма как да се зацапа.
colyo - специалист
При пещите съм виждал, че слагат фотоклетки (или нещо от сорта), които следят и за цвета на пламъка. Доколкото съм чувал от колегите по този начин дозират подаването на газ и допълнителен въздух. Дърва и въглища, респективно пелети не знам как биха изкарали бледосин пламък, но идеята е да се получи максимално близък цвят.
agro - специалист
joro_vn написа:
Решението е отклонение на димоотвода със собствено вентилаторче и филтър преди сондата.
Даже в промишлените инсталации се слага воден филтър, след него сух.
Така сондата няма как да се зацапа.
Теоретично да, а на практика как се осъществява в малогабаритен битов котел? На теца комина - ясно, а при нас как ще да е?
colyo - специалист
По същия начин. Жертваш едно парче кюнец, разпробиваш го на две места, монтираш ва първия отвор байпас през воден затвор и след него слагаш ланда сондата. След сондата вентилатор и обратно във втората дупка.
s_s1 - специалист
s_s1 написа:
...
Сензора се намира на изхода на изгорелите газове на системата.
По менуал му дават да се почиства /забележете/ на 100 часа работа. В действителност го чистя само като си чистя котела. До сега 1 път ми е давал грешка при загрял котел и веднага го почистих.

...
Така, че и зацапан продължава да работи. А в режим дърва горя строителни отпадъци -хидрофобен шпертплат и чамови греди. Сега имам още тон и нещо костилки и като ги свърша пак ще мина на строителните отпадъци.
agro - специалист
colyo написа:
По същия начин. Жертваш едно парче кюнец, разпробиваш го на две места, монтираш ва първия отвор байпас през воден затвор и след него слагаш ланда сондата. След сондата вентилатор и обратно във втората дупка.
Нямаше да се сетя за воден филтър. Сигурно е технология от тецовете. Само че практически не ми се струва чак толкова просто. Първо - водата на водния филтър бързо ще загрява и ще се изпарява, тоест - ще се следи и долива или ще циркулира през охлаждащ контур. Второ - постепенно в нея ще се натрупват разтворими феноли, катрани, пепел и др. подобни и ще заприлича на отровна гъста миризлива смес - ще трябва често да се подменя. Евентуално проблема може да бъде намален, ако димните газове се пропускат към ламбда сондата само на определени интервали, за да се намали проблема. Но все пак изглежда приложимо и изпълнимо. Има ли някъде приложен такъв способ?
s_s1 - специалист
Според мен няма нужда от филтър /писах вече по-горе/.
Може ли някой да ми каже за цифричките -показанията на ламбда сондата на моя котел от 40 до 207 какво означават?
bobi65 - специалист
Момчета, тази тема ме мотивира да се захвана с идеята да използвам ланда сонда за настроики на котел. Поработих малко и успях да направя прекрасен инструмент към котела си.. Показва по всяко време какъв е излишъкът на кислпрода... и съответно си настроиваш или вентилатора на горелката или тягата на комина ако си на твърдо гориво. Моят котел е комбиниран "Въглища дърва ... и пелети". Когато е на пелети настроиката е веднъж за даден тип пелети.. но когато е на въглища ио дърва постоянно се променя картината затова в момента съм пред довършване на една автоматика която да изпълнява постоянно следене и корекциия на тяката на комина с цел максимум КПД...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 48

Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: