radiocontrol написа:В момента горелката ми е в автоматичен режим на работа. Правих си екперименти и я бял включил на ръчен режим, но така не можах да оцеля през каква пауза и какъв да е количеството на подаване на пелети от шнека. В момента съм на режим "автоматичен", сложил съм пчистването да е през 1 мин. и времето на почистване е 10сек., дебита на шнека е 1000гр. за 6 мин (така само си се регулира на какъв интервал по колко пелети се подават от шнека), температурата на котела е 45 градуса. На теб къде ти е поставен датчика за температурата? Това, което ти показва на контролното табло като достигната температура на котела, реална температура ли е? Имаш ли друг уред на котела, който да ти показва температурата на водата? При 65 градуса на котела вътре в къщата би трябвало да е поне 24 градуса, ако системата ти работи нон стоп 24 часа в денонощието. Другия проблем е да не би да не са ти сметниати правилно топлообменниците в стаите (да са по слаби радиаторите спрямо обема на стаята), но това ще го кажат специалисти, аз от такива неща не разбирам. На мен горелката ми харесва и общо взето е лесна за обслужване. Не съм си играл много с настроиките, единствено бях попаднал на влажни пелети и ми задръстваше тръбата от шнека, но си реших и този проблем. Пиши ако си от района на София ще те свържа с човек, който ще ти нагласи горелкатра и ще работи без проблем. Не искам да пиша против БГ Терм, но те са търговци и препродават даден продукт в случая и предполагам, че и техниците им не са добре обучени.gizdo написа:Аз съм със същата горелка. За 24 часа отопляване на 300м2 отиват 30кг пелети, като горелката е нагласена да поддържа 45 градуса на котела. Изолацията е 5см ХСП и при такава температура на котела ми поддържа 22 грауса вътре в стаите. Впредвид, че системата ми е стара и тръбите, и радиаторите не се знае колко кубика вода съдържат съм доволен от разхода. С тези пелети се греем 3 домакинства и горелката работи нон стоп. След 2 месеца наблюдение съм сигурен, че разхода зависи и от качеството на пелетите. В момента горя пелети от два производителя, като мешам по 1 чувал и от двата вида. Едните са по- едри и отвреме навреме ми запушват шнека. Затова слагам 1 чувал едри 8мм (20кг) и 1 чувал 6мм (15кг), незнам дали има закономерност, но така горелката харчи и по- малко пелети. Правих си и опити да нагласям горелката да гасне при постигане на желана температура, но водата в котела изстива много бързо. Според мене е по- икономично да работи нон стоп на 10% мощност, отколкото водата да изстине и после да навакса 1 час на 100% мощност.Колег gizdo явно ние сме от малкото с такива горелки ,аз също започнах да амалявам температурата на работа а котела започнах от 60 а сега съм на 56 но ти направо ме изуми с тези 45 градуса на мен на толкова ми се включва помпата.Напиши ми ако е ти е проблем всички останали твой настройки като пелети минимум ,пелети максимум ,пелети пауза,хистерзис,време на почистване.Ако успея да постига разход като твоя аз също ще отоплявам цялата къща коятото е 160 квадрата .Сега отоплявам реално 90 където температурата е 23-25 градуса а в остаалите помещеия радиаторите са на 1 и температурата варира от 18 до 20 градуса.
Колега по мои наблюдения такава горелка не е удачна за помещение с малка квадратура. Дали отопляваш 100,200 или 300м2 разликата ще е много малка откъм разход.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gizdo
- специалист
504 мнения в "Настройка на пелетна горелка ,параметри."
radiocontrol
- специалист
Ами от вчера намалих температурата а котела на 50 градуса като прочетох твоя пост но е забелязвам разлика в разхода е да пуснах и ощр 4 радиатора да работят.Предполагам че щом си на автоматичен режим горелкатати е е настроена на 32 киловата за тази квадратура която отопляваш.Но виждам съществене разлика в времето за почистване което си задал.Човека от Бг Терм който ми настройваше горелката ми направи дебита на шнека на 1400 макарче реално беше 950 което ме озадачи .Попитахго защо а той ми отговори че така лъже системата за да е по икономична което една страна има логика а от друга не виждам защо да опитваме да лъжем системата като тя все пак е базирана а някакви изчисления.От Пловдив съм за съжаление твоя човек няма да мога да го използвам.Найстина БгТерм оказват съдействие но виждам че май не са много подготвени от към настройки на тези системи
gizdo
- специалист
radiocontrol написа:Ами от вчера намалих температурата а котела на 50 градуса като прочетох твоя пост но е забелязвам разлика в разхода е да пуснах и ощр 4 радиатора да работят.Предполагам че щом си на автоматичен режим горелкатати е е настроена на 32 киловата за тази квадратура която отопляваш.Но виждам съществене разлика в времето за почистване което си задал.Човека от Бг Терм който ми настройваше горелката ми направи дебита на шнека на 1400 макарче реално беше 950 което ме озадачи .Попитахго защо а той ми отговори че така лъже системата за да е по икономична което една страна има логика а от друга не виждам защо да опитваме да лъжем системата като тя все пак е базирана а някакви изчисления.От Пловдив съм за съжаление твоя човек няма да мога да го използвам.Найстина БгТерм оказват съдействие но виждам че май не са много подготвени от към настройки на тези системиКолко общо радиатора и бойлери със серпентина имаш на цялата система? Какви пелети гориш и горелката постоянно ли работи на 10% мощност при нон стоп работа на котела? Когато увеличиш дебита на котела ти реално лъжеш системата и шнека подава по- малко пелети, но може да се окаже, че така притока на пелети е недостатъчен и огъня да ти е слаб. Така котела няма да може да поддържа постоянна температура и водата ще изстива по- бързо, няма да ти работи системата на 10, а на 60-70-100%.
Направи си утре експеримент- сложи температура на хитерзиса 9 или 10градуса, температура на котела 43 градуса и температура за включване на помпата 40 градуса. Махни ръчен режим и сложи АВТОМАТИЧЕН, дебита на шнека го направи 1000г за 6мин. и направи почистването през 1 минута за около 10 сек. обдухване. Наблюдавай го 2 денонощия и виж как ще ти се държи температурата в къщата и какъв разход ще ти дава за 24 часа.
На мен инсталацията ми е съвършено проста и съм на гравитационен принцип, помпата върши работа, за да закара водата до летната кухня. Тръбите и радиаторите са стари и отоплавам много вода. С температура на котела около 45 градуса на втория етаж температурата е 21 градуса по стаите, на първи етаж е 24 градуса (тавана не е добре изолиран и от втория етаж имам загуба на топлина). Аз съм на втория етаж и 21 градуса ми е перфектно, при по- висока температура децата зачервяват бузи и въздуха много се изсушава.
radiocontrol
- специалист
Имам 12 радиатора 2 лири за баня и 1 бойлер 200литра.Сутрина зададох на реалните стойности на пелетите направих и почистването само температурата на котела не съм променил все още е на 50 градуса.А относно процентите на работа да сега я наблюдавах и се задържа по дълго в 10% диапазон.Ти да не би да си успял да я направиш да работи само на 10% без да пада темепературата под въпросните 45 градуса?
gizdo
- специалист
Работи си почти винаги на 10%, много рядко вдига до 30-40% само докато върне температурата, която съм задал. Направих си една събота опит и сложих температура на котела 60 градуса и тогава работеше на по- високи стойности горелката, но ти казвам, че го направих като опит за няколко часа.
Ти колко квадрата отопляваш? Тези радиатори, които изброи- 12 радиатори, 2 лири и 1 бойлер никак не са малко. Сега като сметнах , мойте отоплителни тела са 12 радиатора, 3 лири и2 бойлера- горе долу е същото, но топлявам повече квадрата площ. Какъв ти е котела, да не би горелката да е слаба за този котел?
Ти колко квадрата отопляваш? Тези радиатори, които изброи- 12 радиатори, 2 лири и 1 бойлер никак не са малко. Сега като сметнах , мойте отоплителни тела са 12 радиатора, 3 лири и2 бойлера- горе долу е същото, но топлявам повече квадрата площ. Какъв ти е котела, да не би горелката да е слаба за този котел?
radiocontrol
- специалист
Отоплявам 160 кв.м котела OPOP мисля че беше 30киловата не е малка горелката за него
doobref
- специалист
gizdo написа:Аз съм със същата горелка. За 24 часа отопляване на 300м2 отиват 30кг пелети, като горелката е нагласена да поддържа 45 градуса на котела. Изолацията е 5см ХСП и при такава температура на котела ми поддържа 22 грауса вътре в стаите. Впредвид, че системата ми е стара и тръбите, и радиаторите не се знае колко кубика вода съдържат съм доволен от разхода. С тези пелети се греем 3 домакинства и горелката работи нон стоп. След 2 месеца наблюдение съм сигурен, че разхода зависи и от качеството на пелетите. В момента горя пелети от два производителя, като мешам по 1 чувал и от двата вида. Едните са по- едри и отвреме навреме ми запушват шнека. Затова слагам 1 чувал едри 8мм (20кг) и 1 чувал 6мм (15кг), незнам дали има закономерност, но така горелката харчи и по- малко пелети. Правих си и опити да нагласям горелката да гасне при постигане на желана температура, но водата в котела изстива много бързо. Според мене е по- икономично да работи нон стоп на 10% мощност, отколкото водата да изстине и после да навакса 1 час на 100% мощност.
Колега по мои наблюдения такава горелка не е удачна за помещение с малка квадратура. Дали отопляваш 100,200 или 300м2 разликата ще е много малка откъм разход.
Здравей , Може ли да ми изпратиш настройка за всичките ти параметри от 1 -до последното, включително и степен на мощност. Имам такава горелка , опитвах на 3 , 4 или 5 степен с различни настройки , но не ме топли добре. Отоплявам 100кв.м. и 100л. бойлер /рядко/, със стаен термостат, но не мога да се стопля. Ако стигнве стайната температура , докато не изстине стаята не включва горелката , а водата пада на около 30 гр. и след това трудно наваксва. На какъв режим да я настроя ? Казваш -работи постоянно и затова те моля а помощ. Разхода ми е над 4чувала.
Информацията моля да я изпратиш на имейл: dobrev.g@abv.bg
filmatoplo
- майстор
Горелките ви са различни
, на Гиздо е Ватерланд , на Дообреф е Фероли
.

naskov
- майстор
Ако си с горелка Фероли можеш да направиш така, че стайния темостата да включва и изключва помпата, а не горелката. Същото се препоръчва и с Ватерланд горелка. След това при Феролито параметъра t18 го правиш 1 и горелката ще работи на модулация-при достигане на зададената температура не гасне, а минава една степен по надолу и т.н. и котела винаги остава загрят.. На клеми 7 и 8 трябва в този случай да имаш мост.
filmatoplo
- майстор
Да ,помпата може да се спира ,смесителен вентил може да се завърта , но най накрая котела ще повиши температура и горелката ще влезе в режим намаляне на мощност или гаснене , до нов сигнал
.

Тема "Настройка на пелетна горелка ,параметри." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература