sstefanov написа:Аз си мисля друго. Нали основната цел на климатика е да е максимално ефективен?Това е все едно да сравняваш една НОВА съвременна кола струваща 30-40 000 лв. притежаваща икономичност и скъпа поддръжка/скъпи резервни части с една от същият производител, но 5-7 годишна и струваща 7-10000 лв. или 15-год. струваща 3-5000 лв. Всяка от тях ще ти свърши работа - ще те заведе от точка "А" до точка "Б" и в зависимост от компромиса който си направил в инвестицията за нея, ще заплатиш различна сума. Идеята ми е да се направи един приемлив компромис с цена/качество. Разбира се, ако работя работа която ми позволява с едномесечна или двумесечна заплата да си закупя климатик от 3000-4000 лв. не бих се замислил, но да работиш половин година за него е малко множко. Климатикът все пак се разглежда като едно отоплително тяло за една стая, а при наличие на три стаи....които трябва да се отопляват? С една дума - ако имах заплатата на един средно статистически германец или ГРЪК, нямаше да имам и подобна делема
Нека да видим кой изпълнява по-добре тази задача.
На моите (купени нови преди 3 години) КОП-а е над 5. По-новите са даже с още по-висок КОП. Доколкото знам е над 7.
Колко е КОП-а на рециклираните, които споменавате?
Не забравяйте да го умножите по КПД на трансформатора (да речем 0.9 при хубав трансформатор)!
Като знаем двата КОП-а лесно можем да сметнем за определен период на експлоатация колко ще ни струва климатика + похарчената електроенергия.
(velsi, какво значи "железен" климатик при 2 ремонта за 2 години?)

Все пак темата малко се измества и може би посоката е правилна - дали да се закупи икономичен климатик струващ като нов > 2000 лв на втора ръка за 700лв. или да се закупи нов за 700лв, но не толкова добър меко казано.