• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
infomar
sstefanov написа:
Аз си мисля друго. Нали основната цел на климатика е да е максимално ефективен?
Нека да видим кой изпълнява по-добре тази задача.
На моите (купени нови преди 3 години) КОП-а е над 5. По-новите са даже с още по-висок КОП. Доколкото знам е над 7.
Колко е КОП-а на рециклираните, които споменавате?
Не забравяйте да го умножите по КПД на трансформатора (да речем 0.9 при хубав трансформатор)!
Като знаем двата КОП-а лесно можем да сметнем за определен период на експлоатация колко ще ни струва климатика + похарчената електроенергия.
(velsi, какво значи "железен" климатик при 2 ремонта за 2 години?)
Това е все едно да сравняваш една НОВА съвременна кола струваща 30-40 000 лв. притежаваща икономичност и скъпа поддръжка/скъпи резервни части с една от същият производител, но 5-7 годишна и струваща 7-10000 лв. или 15-год. струваща 3-5000 лв. Всяка от тях ще ти свърши работа - ще те заведе от точка "А" до точка "Б" и в зависимост от компромиса който си направил в инвестицията за нея, ще заплатиш различна сума. Идеята ми е да се направи един приемлив компромис с цена/качество. Разбира се, ако работя работа която ми позволява с едномесечна или двумесечна заплата да си закупя климатик от 3000-4000 лв. не бих се замислил, но да работиш половин година за него е малко множко. Климатикът все пак се разглежда като едно отоплително тяло за една стая, а при наличие на три стаи....които трябва да се отопляват? С една дума - ако имах заплатата на един средно статистически германец или ГРЪК, нямаше да имам и подобна делема :x
Все пак темата малко се измества и може би посоката е правилна - дали да се закупи икономичен климатик струващ като нов > 2000 лв на втора ръка за 700лв. или да се закупи нов за 700лв, но не толкова добър меко казано.
EDI - майстор
Въпроса не е само в КОП.Сега КОП на някои върхови модели се върти около 6,6-6,7, като тенденцията в последните години е КОП леко да спада, но да се повишава другия показател - АПФ.А и под -7 градуса КОП при повечето върхови машини е близък.Другите ми машини са 9ЛДС и ДАЙСЕЙКАЙ ІІІ серия 10-ка.Разкошни са, ама нито една от тях няма отоплителната мощност на японеца.Японеца е на вилата и топли 32 квадрата и в най-големия студ без да се замисли, и струваше около 1190 лева с монтажа.А някой да ми посочи европейче за тази квадратура и на тази цена, ама да има същите характеристики като ТОШО японски.За екстрите няма да говорим.Та, въпрос на избор на всеки е, каква машина ще си избере.Ако има кой да ти избере и консултира машината, можеш да си намериш перфектен модел и марка, ако няма, може да попаднеш на лоша машина.Има много добри европейчета, но и много добри япончета.
vankovarnata - специалист
sstefanov написа:
Аз си мисля друго. Нали основната цел на климатика е да е максимално ефективен?
Нека да видим кой изпълнява по-добре тази задача.

На моите (купени нови преди 3 години) КОП-а е над 5. По-новите са даже с още по-висок КОП. Доколкото знам е над 7.

Колко е КОП-а на рециклираните, които споменавате?
Не забравяйте да го умножите по КПД на трансформатора (да речем 0.9 при хубав трансформатор)!

Като знаем двата КОП-а лесно можем да сметнем за определен период на експлоатация колко ще ни струва климатика + похарчената електроенергия.

(velsi, какво значи "железен" климатик при 2 ремонта за 2 години?)
Както казваш нека да видим, но първо кажи какви са твойте, че нещо тоя коп за европейка ме учудва. Коя е тая клима с коп 7?
Като притежател на три машини от най-високия клас на Тошиба /JDR,NDR,GDR / имам преки впечатления за възможностите. Имам поставени машини в различни апартаменти и вила без изолация.
Дай сега да спретнем един бърз преглег за нещото наречено коп.
Примерно серията JDR. Поглеждаме моделите 285,365,405 и какво виждаме? абсолютно еднакви машини по характеристика с софтуерно изместен номинал и съответно различен коп. И какво се получава? Три еднакви машини с малко променен софт покриват три пазарни ниши.
Отдаване 0.4-8.1 конумация 55-2000W коп 5.76,5.27,4.67 разход при номинал 695,910,1285W и номинал 4,4.8,6кв
Покажи ми европейка с нещо подобно като топлоотдаване например
Та да питам пак ти за каква машина говориш от европейските дето е на 3г. и има коп над 5, че нещо ми се губят из зелката и да е на цена към 1100-1200лв. За екстрите ще говорим после.
Относно разхода на електроенергия нали си наясно, че всяка опция лапа. Пресен пример.
Дайкин AN28LRS японец развърта само до 7.7кв обаче има едно голямо НО. При отопление цепи питата и едновременно овлажнява :megaeek: къде си виждал нещо подобно в европа. За другите екстри няма да пиша понеже са като играчки спрямо това. И всичко това само срещу 3500лв.
Има и панасоник на тия пари дето развърта до над 10кв. но без някой екстри, но пак японец.
По мое скромно мнение още няма европейска мащина която да влезе в класата на японка от преди 6-7г. поне.
ЕДИ много точно го написа, като ползвател на класно машини за двата пазара.
infomar сравняваш S класа с нова дачия.
iliaelite написа:
Не се лъжи .Колегите ми които се занимаваха с тия стари японци от миналото лято се отказаха.Това нещо каквото и да му се развали джоба ти олеква с 250лв нагоре.Не се лъжи отиди в някои голям магазин и гледаи да си купиш климатик с повече години гаранция.Успех. :supz: :supz: :supz:
2001г. поставих първия японец и беше на 8г. Предади се през 2011г от токов удар. На негово място има пак японец и се справя чудесно. Я кажи от кой район са колегите ти, че нещо не вдявам и най-вече защо? И японците имат по 3г. и ако щеш и 5г. Та да дойда на думата коя е европейската машина машина дето ще изкара толкова време, като са изсмукани на макс или ти през 2-4г. сменяш климите? Ако са в името ти имам 3бр на един етаж, но са за студенти и в много малки стаи да стават. За сведение от към ранопоставените европейката /за 410/ работи на 36-38 бара, а японката до 34. Явно ми казваш,че една мараканска кола дето е 5000куб. и е разредена има по-малък ресурс от европейка дето е сгъстена да изкара същите коне?
saraneron - специалист
Имам такова запитване:Как да се пусне да работи , инверторен или обикновен климатик ,ако мощността на токоизточника е ограничена на 500 вата , ( около 230волта /20 ампера) ,това е максимумът, който може да се дърпа! Като не се използват допълнителни устройства! :? :sad:
gosho_d - напреднал
vankovarnata написа:
Ползвател съм на японци от 2001г.
А случайно да си и продавател?
gosho_d - напреднал
saraneron написа:
Имам такова запитване:Как да се пусне да работи , инверторен или обикновен климатик ,ако мощността на токоизточника е ограничена на 500 вата , ( около 230волта /20 ампера) ,това е максимумът, който може да се дърпа! Като не се използват допълнителни устройства! :? :sad:
Имаш предвид 2 ампера?
saraneron - специалист
Да, 2 ампера!!!!! :roll: Не 20 ,мерси за поправката!
gosho_d написа:
vankovarnata написа:
Ползвател съм на японци от 2001г.
А случайно да си и продавател?
Не. Работата ми е много далеч.
Ruseff - специалист
Малко като на шега купих през 2003 на старо едно Хитачи инвертор на 110 волта,отговарящо на 12-ка,от познат,който го е ползвал в магазина си незнам колко години,който познат също го е взел на старо.С една дума-жална ми майка.За 250 лева.Със затворен в компресора фреон,така че го монтирах сам много лесно.Казах си,че даже и да не работи както трябва,ще сложа вътрешното тяло в работилничката като конвектор,през котела.И на мен още не ми се вярва,но съм сменил два пъти бушонче,никаква профилактика като допълване с фреон и т.н.,работи перфектно.Замервах скоро температурата на изходящия топъл въздух-52-53 гр.и според специалисти е добре.По принцип и аз не съм за втора ръка,но с това случих.Въпрос на късмет.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16

Тема "Рециклирани климатици - да или не!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: