Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
phoenix, казах ти - не ти трябва никава химия - изплакни си системата с вода и това е. При добро желание - можеш да свалиш радиаторите и всеки да го изплакнеш със струя, като го наклониш. Камината - и нея колкото може. Каквото падне от таи турболентна струя - падне, останалото не е проблем. Потокът, създаден от циркулационната помпа е ламинарен и тези боклуци се утаяват на места, където не пречат. Почиствай си редовно филтъра. Стоманените радиатори си имат 2 слоя антикорозионно покритие, водата в системата се омекотява още първия ден и няма от какво да се притесняваш. Е, предполагам, че твоята система е отворена и има допир с въздуха, но не е такъв проблем
maxuel82 - специалист
phoenix написа:
Колко кубика дърва издумка твоя звяр миналата зима?
Около 15 куб. дъбови дърва ! Отоплявам апартамент 86кв.м. ! Имам 3 радиатора с по 12глидера Н600 и една лира ! Там където е камината няма радиатор и е най-топло :) Стигнах до извода че колкото по-сухи са дървата толкова по-топлят и с по -малко дърва се достига по голяма температура :idea: !
phoenix - специалист
LazarGanev написа:
phoenix, казах ти - не ти трябва никава химия - изплакни си системата с вода и това е. При добро желание - можеш да свалиш радиаторите и всеки да го изплакнеш със струя, като го наклониш. Камината - и нея колкото може. Каквото падне от таи турболентна струя - падне, останалото не е проблем. Потокът, създаден от циркулационната помпа е ламинарен и тези боклуци се утаяват на места, където не пречат. Почиствай си редовно филтъра. Стоманените радиатори си имат 2 слоя антикорозионно покритие, водата в системата се омекотява още първия ден и няма от какво да се притесняваш. Е, предполагам, че твоята система е отворена и има допир с въздуха, но не е такъв проблем
Така ще направя!
lov - майстор
Какво правите бе хора. Изолация нямате ли. Много са тези дърва. Или правите парна баня в къщи. Отоплявам 156 м2 апартамент.Поддържам средно около 22'С' че даже и с изолацията на половината апартамент не бях много добре. Но средно от как съм подкарал котела 8-10 кубика ми стигат. Сега след като направих едни подобрения с една зимна градина и добавих още 20 квадрата площ и подобрих изолацията с тая по мека зима се надявам да слезна и на долу.

п.п. Отдавна я трябвало да стигнеш до този извод за сухите дърва. Лазар ако се сети, че му е точно по специалността да каже къде имаше тема относно разликите при сухите и мокрите дърва. не си спомням в този или друг форум беше.
maxuel82 - специалист
Изолация нямам ,само ПВЦ дограма. То с котела може и много по-малко дърва да се харчат ! Иначе поддържам 22-24 градуса в апартамента ! Изолация не съм правил защото съм дочул че в панелен апартамент нямало голям ефект от изолация !!!
lov - майстор
Бе я ми кажи от една или от две ракии кат удариш ти става по убаво или от никаква. Така е и с изолацията че даже и с дебелината . Колкото повече по добре.

Относно количеството на дървата вярно колкото сложиш толкова заминават ама цяла зима в къщи се поддържа една и съща температура. През нощта съответно по ниска че не може да се спи.А и няма смисъл но до сутринта трябва да е доста под 0'С' на вън,че да падне 18-19'С' в стаите.
А с дръвцата зареждам се рано на пролет да имам време да съхнат. И колкото по дебели толкова по добре. Щото ако е вършина и 20 кубика няма да ти стигнат. И понеже имам място къде да ги събирам тая есен,
каква ти есен началото на декември ми припаднаха 5 кубика на оферта и са прибрани да съхнат за догодина.
maxuel82 - специалист
lov написа:
А с дръвцата зареждам се рано на пролет да имам време да съхнат. И колкото по дебели толкова по добре. Щото ако е вършина и 20 кубика няма да ти стигнат.
Тази година и аз така ще направя ! Дебели ама като са много дебели неискат да горят ! Купих 2куб.букови и бяха едни ми ти цепеници по 7-8 кила парчето ама като я бухна в каминта и неще да гори и тампературата на водата паднеи радиаторите изстиват и трябва да подклаждам със ситно нацепени дръвца ! Незнам как горят при тебе цепениците :?
kalin72 - майстор
maxuel82 написа:
Тази година и аз така ще направя ! Дебели ама като са много дебели неискат да горят ! Купих 2куб.букови и бяха едни ми ти цепеници по 7-8 кила парчето ама като я бухна в каминта и неще да гори и тампературата на водата паднеи радиаторите изстиват и трябва да подклаждам със ситно нацепени дръвца ! Незнам как горят при тебе цепениците :?
И при мен са смесени, основно са дебели букови цепеници, които горят добре след като има хубава жар от екобрикети или по-дребни, но сухи дърва.
maxuel82 - специалист
Е мойте не искат да горят :sad: Ей такива са ми цепениците :

Прикачен файл

PICT0888.JPG
PICT0888.JPG (61.84 KиБ) Видяна 3336 пъти

Прикачен файл

PICT0886.JPG
PICT0886.JPG (74.98 KиБ) Видяна 3336 пъти
kalin72 - майстор
Ами незнам, аз говоря за котел, а при теб е камина, може би има разлика в начина на горене...макар да съм виждал и камина да изяжда добре дебели цепеници...
Котела ми гори без проблеми същите големи цепеници...

Тема "С какво се чисти водата при наличие на камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: