• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lux_e_on - специалист
Като се утаи антифриза водата остава отгоре и замръзва.
batkotony - специалист
LazarGanev написа:
Бе ще станем приятели ний, ама.. :wink:
Че как!Мисля,че избрахме по-правилния път на съвместно форумно съжителство... :)
lux_e_on,за колко време се утаява и при какви условия? :? Според мен по-скоро се разрежда с вода при периодичните допълвания,отколкото да се утаи...Все пак има помпа,която "миксира" постоянно,а и студените и топли потоци в самата тръба на разширителя също спомагат за допълнителното разбъркване...
lux_e_on - специалист
Така де,но помпата остава постоянно включена и всичката автоматика отива по дяволите-примерно термостата дето я командва.Разширитела в банята и всичко е точно.
iliana - специалист
РС затворен може ли да се повреди и какво се случва след това-ровишава се налягането или нещо друго
имам питане и каква профилактика трябва да се прави и колко често на затворена система
Някой ако може да ми препоръча майстор за Пловдив. Може и на лични
nnikbg - специалист
Затворен РС може да се повреди. Повредата се състои в спукване на балона вътре или неплътност на винтила за пълнене с въздух. Как се проверява РС ?
1. Както системата е под налягане развивате капачето което е завито върху винтила за напомпване с въздух. Ще видите същия винтил като на гума на автомобил.
2. С подходящ инструмент натискате иглата на винтила за секунди.
Нормално трябва да излезе въздух под налягане.
Ако нищо не излезе в балона няма въздух и трябва да се напомпи.
Ако от винтила излезе вода това означава спукан балон и въпросния трябва да се подмени.
А самото налягане на въздуха в РС се мери по-малко по-сложен начин. Отоплителната система трябва да е празна или поне без налягане.
Малко дълго стана ама..... дано съм бил полезен.
bulhomes2 - майстор
Тя май темата поприключи, така че ще си позволя едно отклонение.
Винаги съм се чудил каква е ролята на мембраната в затворения разширителен съд? Какво става като е спукана мембраната? Нали вентила си държи въздуха (налягането) в балона. Същите вентили държат и много по-високо налягане в камионските гуми. Освен да предпазват водата от... да кажем окисление (не знам колко е правилно).
nnikbg - специалист
Идеята на мембраната е да не позволява разтварянето на въздуха във водата, и от там намаляване на кислородната корозия.
bulhomes2 - майстор
Демек съм прав с "окислението на водата". Но разширителния съд няма да спре да си върши работата, ако му се спука мембраната. В такъв случай, ако нямаме железни части в системата (отоплението е с термопомпа и конвектори, или за слънчева инсталация, ако серпентината е медна), би трябвало корозията да не ни интересува. Всъщност - помпите останаха железни...
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако се спука мембраната РС престава да функционира, защото се пълни с вода, а тя не се свива.
nikivd - специалист
Моята система е отворена. За разширител ползвам балон от 80л. Бойлер. Сложен е под покрива и изолиран с доста минерална вата и найлон. Преди няколко седмици във Видин удари рекорд! -28 градуса. Там горе под керемидите температурата едва ли е била кой-знае колко по висока. Все пак вятъра идва и си заминава от всякъде. И познайте, разширителя НЕ замръзна. А тези, които се надяват на предпазен клапан да споделя нещо. Котлето ми е свързано с водопровода, посредством един маркуч с метална армировка. (като тези дето ги слагат на бойлерите) Пускам аз да допълня системата есента и кво :? няма никой :shock: Свалям маркуча и той запушен с котлен камък. Едвам го изчистих с една стоманена тел. Та въпроса е дали тези предпазни клапани няма да се запушат с котлен камък? И ако се случи кво става? Ами ако се случи нещо със захранването или със помпата и спре да върти, Тази пара къде ще ходи?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Замръзнал разширителен съд ?!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: