• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
Ако трябва да се "присади" вентил от една фирма на задвижка от друга фирма, трябва да имаме достъп до грамотен човек който да ни конструира "присадката". Ще ни трябва работилница със струг и фреза, стругар и фрезист, кадърни, готови да изработят малък и прецизен детайл, парче бронз или месинг... Никакви ъглошлайфове, електрожени, пили, и т.н. Ако имаме приятели, готови да свършат всичко това без пари или срещу почерпка, добре, иначе ако ще се плаща, по-добре да се купи готов фабричен комплект, може да излезе по-евтино. Относно люлеенето около зададената температура. Без контролер винаги ще го има! Всъщност, това е главното му предимство. Той се самообучава в процеса на работата и амплитудата на люлеенето намалява, като в идеалния случай изчезва. Само че, контролерът работи с термосонди, които му дават непрекъсната информация за температурата, а не с контактни термостати. Който продава контролера, обикновено той дава и термосондите или поне казва какви трябва да са.
denuchi - специалист
Christo написа:
Относно люлеенето около зададената температура. Без контролер винаги ще го има! Всъщност, това е главното му предимство. Той се самообучава в процеса на работата и амплитудата на люлеенето намалява, като в идеалния случай изчезва. Само че, контролерът работи с термосонди, които му дават непрекъсната информация за температурата, а не с контактни термостати. Който продава контролера, обикновено той дава и термосондите или поне казва какви трябва да са.
+1. Да има някой и на моето мнение.
filmatoplo - майстор
+1 :) Така де , контролера си има сензори поне Интиелския има 3 бр , контролера подава към задвижката плавни импулси през 5 секунди , а тя работи по 3 секунди -това когато се намира около настроената :wink: Също и скоростта на задвижката се наглася , другото което се избират задвижки с различно време на 1 цял оборот , има 90 секундни , има 120 и още по бавни.За да усеща сензора по бързо температурата и веднага да реагира контролера -той трябва да е потопен чрез медна гилза в течността , долепен на тръбата и вързан с тиксо -забавя реакцията и задвижката пропуща момента , тоест тя докато завърти вентила наляво -дошло време той да се завърта вече на дясно .Тоест като гледаш температурата на термометър или дигитално на контролера ще играе от 58 до 62 градуса ако си настроил на 60 градуса . :wink: Булхомес цъкни творението да го видим -вентила с задвижката , ти подкара ли ги да връткат , 220 волтови ли са , или 24 в. Аз си взех 4 пътен вентил Еметти , наесен ще го сложа на моята печка , освен ако не излезе човек на който да го монтирам .
bulhomes2 - майстор
Монтирането ще е най-рано есента. Имам да минавам разни процедури, докато стигна до това. За осезателя - и аз мислех да сложа една тетка и в страничното - гилза и в нея осезателя. Ама - един път викаш, че купешките задвижки с управлния се люлеят постоянно, сега пък друго виждам. Понеже ми трябва един единствен такъв и не ме бърка да си купя и тази от каталога на Ерато за 200 лв. Но точно затова пуснах темата, за да видя дали моя вариант не е по-добър. Последно - тази от 7 станица от каталога на Ерато (No 3400006060) дали се люлее постоянно или спира около температурата?
filmatoplo - майстор
:) Моля да бъда разбран правилно , понеже моите задвижки са все на котли с твърдо гориво , та там условията се менят постоянно -горивото е непостоянно, буфера се зарежда и отрежда ,термоглави притварят нейде и други.Почти няма такова нещо задвижката да седи с часове в 1 положение , защото постоянно температурите в системата се променят и тя се врътка по малко за да нагажда нуждите - това се счита за правилно от тези които са измислили задвижките :wink: .Който не иска задвижката му да се върти -въобще да не я монтира :wink: .Е примерно като правя 3пътен вентил с задвижка за подово ,нагласям постоянна температура 45 градуса , и какво се получава -задвижката намира точната температура , но през това време е притворила почти топлия извод на вентила или водата дето циркулира през подовото за момент е една и съща -това положение седи така 1 минута , температурата пада с 0,5 гр и задвижката започва на импулси по 5 сек да отваря топлото , после след минута врътка обратно -така работи системата .На същия принцип он-оф работи и термостатичния 3пътен термовентил -като си сложа ухото на вентила при работеща помпа се усеща как се променя потока и шума , ами доста често го прави -през секунди .Аз спирам да обяснявам за задвижките -те са джаджа която това и е работата -ще върти до като трябва :wink: .Булхомес ти всички ли задвижки от снимката ги имаш - дай 1 .
ArturDent - Почти Безобиден
bulhomes2, ама ти май сериозно си се замислил за някакви супер автоматични решения.
Имам едно питане: как смяташ да осигуриш непрекъснато захранване? Знаем там има проблеми.
Тия задвижки, вентили и т.н. си искат ток.
denuchi - специалист
Тя че ще се движи наляво - надясно, нагоре - надолу ще се движи. Това е неизбежно, това и е работата на нея. А тази която си избрал (No 3400006060) и тя ще се движи. А как дали ще се люлее, дали ще подскача зависи единствено и само от самото управление. Не си споменавал нищо за цялостна автоматика, автоматизация. Не знам тук ли е мястото и времето, но ще го кажа. bulhomes2 беше поставил едни картинки 7-8 помпи, ТП, котел. конвектори подово, слънце може и да съм забравил нещо, ще ме извиниш. Автоматика, управление не се прави на парче. В момента мислиш за вентила, утре за едната помпа, после за другата. След като раздробиш всичко на парче после много трудно ще може да събереш всичко на едно. Автоматика работеща не става така, тук едно реле, там други две. После някъде още 5-6. Ето на знаех си забравил съм нещо. Вентилацията а там също ще трябва управление. Да работи като хората ще трябва нещо по сериозно. Някой ще каже колкото по просто по добре, да ако е на 100 г. и живее в 18 век. Автоматиката, автоматизацията значи удобство и ако е добре направена и изпълнена и икономия. Сигурно ще има не съгласни с мен. Всеки си има виждане за нещата.
bulhomes2 - майстор
Филма, за едно и също говорим, ама не можем да се разберем :partyman: Когато казвам постоянно люлеене имам впредвид нещо като първия ми вариант с едно термореле. Тоест в зависимост дали е включено или изключено терморелето задвижката се движи в една от посоките. Постоянно. Средно положение няма. Задвижката е непрекъснато в движение. Вече се разбрахме, че втория модел с двете релета е добър и работи както задвижките за които говориш.
За задвижките - всичките са при мен, но ако знаеш колко мразя да продавам... И на 2v6 обещах като приключа с инсталациите (няма да е тая година), ако ми хартиса някоя - да го имам впредвид. Разбира се, ти също много си ми помагал и ако остане - ще ти дам. Дано човека, дето ги взех от него да намери още.
Адаш, оправих генератора и сега няма проблеми. И тая седмица няколко пъти го гасиха, но гостите почти не усетиха. Чак непрекъснато захранване не е толкова беля. Антон каза, че за 10 минути няма какво толкова да им стане на системата.
bulhomes2 - майстор
denuchi имам оферта за цялостно изпълнение на управлението на автоматиката и мониторинг от Интиел. Дадох им схемата, уточнихме някои моменти по телефона и ми направиха оферта. Аз обаче не съм убеден, че команднването на цялата система от 1 модул е добра идея. Ако се счупи - трябва да се смени цялото. Като се счупи - не мога да ида в близкия магазин да си го купя веднага. А че се чупят е сигурно - от 2006-7 са ми слънчевите колектори и вече са с четвърти диференциален термостат. В искането ми за оферта ги попитах и какво мислят за това, но не ми отговориха.
denuchi - специалист
Ти си знаеш най добре. Зависи от контролера и това има значение. Наистина няма вечни неща, но има доста надеждни. Примери няма да давам.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Как действа задвижката на трипътния вентил?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: