• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами значи системата е правена "едно към гьотере", а не е проектирана спрямо нуждите
x1pokrat - специалист
Ако си на почивка и няма да ползваш водица от иначе сметнатата ти инсталация...кво праим?
Това влиза в графата на "инцидентни случаи" и кадърната система трябва да се справи :) . Иначе има много други технически решения
- гореща вода в канала
- вентилконвектор за охлаждане,
- ролетни щори с дистанционно за покриване на панели и др.
2v6 - майстор
x1pokrat написа:
Ако си на почивка и няма да ползваш водица от иначе сметнатата ти инсталация...кво праим?
Източваш антифриза в една туба :idea:
2v6 написа:
x1pokrat написа:
Източваш антифриза в една туба :idea:
То хубу, ама после как го пълниш в системата :) ? Не всеки има подръка помпа, инструменти, домашен майстор :wink:
naskov - майстор
x1pokrat написа:
Оставяш помпата да работи нон стоп или байпасираш обратния клапан
naskov написа:
x1pokrat написа:
Оставяш помпата да работи нон стоп или байпасираш обратния клапан
Аз за това споменах за кадърна система
- ако се ползва купешка помпена група, то тя има възможност за байпасиране на възвратния клапан и вечер бойлера се охлажда с едни 20* да речем.
- ако се ползва скъпо управление - то има вградена възможност за пускане на помпата, с цел прегряване на системата
Galy - специалист
:) От всичко което прочетох, идеята с щорите май най ми пасва. Никъде не съм казвал че ще ползвам системата веднъж седмично. Хайде без празни приказки. Говорим за инцидент. Пътувам често..такава ми е работата...а и всеки ходи по почивки. Трябва даима вариант. Благодаря на всички за идеите. В крайна сметка, или в канала, или щори. Въпрос на сметка ще е ;)
2v6 - майстор
Galy написа:
:) От всичко което прочетох, идеята с щорите май най ми пасва. Никъде не съм казвал че ще ползвам системата веднъж седмично. Хайде без празни приказки. Говорим за инцидент. Пътувам често..такава ми е работата...а и всеки ходи по почивки. Трябва даима вариант. Благодаря на всички за идеите. В крайна сметка, или в канала, или щори. Въпрос на сметка ще е ;)
Най-евтино като инвестиция ще е да се точи топлата вода от бойлера в канала. Обаче колко вода ще се харчи, а и циркулационната помпа ще върти без нужда...

За щори ще е интересно да споделиш какви са сметките :?

При мен дренирането става ръчно - отварям един кран. Антифриза се събира в кюмбето. Струва ми 35 лв за помпата, 5 лв кюмбето (от вторични).
За автоматизирането на такава "drain back" система е необходима сума като за всяка друга защита :idea:

Прикачен файл

04032012679_.JPG
04032012679_.JPG (16.36 KиБ) Видяна 4192 пъти
x1pokrat - специалист
За този възвратен клапан ли става въпрос ?

Прикачен файл

31082011733.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 31

Тема "Защита на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: