• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Transporterr - специалист
и каква е разликата в чистенето м/у гъвкавият димоотвод и твърдият ? ..ще го сваляш да го тупаш или какво? :)
Стефко - специалист
ArturDent написа:
Аз не съм спец, искаш моя коментар ето го:
1. Разкарай плочата под камината - поне ще осигуриш нормална циркулация на въздуха.
2. Не прави с гипскартон, а поне с гипсфазер.
3. Спести си чупките в тръбата или си купи гофрирана (качествена). Това нещо трябва да се чисти, а ти затваряш в було! Гофрата е гъвкава и по-лесно се чисти.
Отговарям така:
1. Първоначалната ми идея беше с бетонна плоча, с отвор под камината. А самата камина да е повдигната от плочата на поне 2 см, за да може свежия въздух от долу да обтича камерата от всички страни. Когато започна, може да ми хрумне друга идея.
2. Тук ще те послушам
3. Чупката лесно ще я елиминирам. Само трябва да поразкъртя малко повече плочата на тавана. Там в момента има заложен стиропор още от строежа. И комина ще стане прав от долу до горе.

Благодаря!
ArturDent - Почти Безобиден
Transporterr написа:
и каква е разликата в чистенето м/у гъвкавият димоотвод и твърдият ? ..ще го сваляш да го тупаш или какво? :)
Ами моят поне:
Когато е студена камината (например сутрин) и усиля рязко огъня почва да пращи - разширява се, огъва се и се саждите се отчупват.
Гъвкавия мога да го поутупам през вентилационните отвори. Поне мога да го огъна с 10-на см и пак да паднат саждите.
BARD - специалист
ArturDent написа:
Аз не съм спец, искаш моя коментар ето го:
1. Разкарай плочата под камината - поне ще осигуриш нормална циркулация на въздуха.
2. Не прави с гипскартон, а поне с гипсфазер.
3. Спести си чупките в тръбата или си купи гофрирана (качествена). Това нещо трябва да се чисти, а ти затваряш в було! Гофрата е гъвкава и по-лесно се чисти.
И какво пречи да се остави в бетонната плоча нужният по размер отвор за свеж въздух?
Бетонната плоча не е оправдана само когато горивната камера е снабдена от производителя с крака или специално столче/стойка/.или се изработи от скален материал /масив поне 5 см дебел/.
Стефко - специалист
ArturDent написа:
...и усиля рязко огъня почва да пращи - разширява се, огъва се .
Тоя момент с разширяването съм го помислил, но не съм казал до момента как ще го реша. Ето как. Металния комин ще бъде на твърда опора върху плочата над камината. През покрива ще минава свободно, през фланец. Да се разширява към небето колкото си иска. Между изхода на камерата и началото на комина смятам да сложа поне 10 см гофрирана права тръба от неръждавейка, която да обира топлинните разширения на това място. Само не знам дали ще издържи дълго време на най-голямото топлинно натоварване?
Последна промяна от Стефко на ср мар 07, 2012 7:04 pm, променено общо 1 път.
Стефко - специалист
BARD написа:
И какво пречи да се остави в бетонната плоча нужният по размер отвор за свеж въздух?
.
Драго, погледни моя отговор по т.1 през едно мнение нагоре. Ако искаш.
bycec - специалист
Един майстор, който работеше по една камина в Трявна ми каза,че гъвкавите димоотводи се самопочиствали. Вярно ли е ?
Стефко написа:
Да се разширява към небето колкото си иска.
нищо няма да се разширява към небето, просто ще се огъва
bycec написа:
Един майстор...че гъвкавите димоотводи се самопочиствали...
чак пък, аз не вярвам докато не го видя :)

ако напалиш камината че чак да почервенее димоотвода го вярвам иначе - тц .
ArturDent - Почти Безобиден
Стефко, идеята беше че при всяко разширение/свиване гофрираната тръба се "самопочиства", падат сажди.
BARD, говориш глупости! Да не вземаш и пари за времето в което бетонната плоча съхне? Стефан, ще скалъпи една метална поставка за 2 часа. Колко време трябва за плочата и какви са и предимствата?
Бетонна плоча със отовор в нея е по добрият вариант. МОжеш да оформиш свода и/или щурца над нишата за дърва, като върху нея може да сложиш плот или каквото поискаш. А иначе какво правиш? слагаш стойка и пак правиш щурц, двойна работа и най вече безмислена! Ако забелязвате беличкото над нишата - е , това именно плочата :wink:
Металната поставка е примамлива с леснотията си, но винаги можеш да разчиташ да се размести . изключвам случаите в които са заложени в самата камина от поизводителя крака със болтове за нивелиране.
Последна промяна от Transporterr на ср мар 07, 2012 7:36 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Да продължа, понеже ми изтриха темата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: