Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) При нас пожарникарите слушат гръцко , ама може да се намери при теб някой и за хеви метал :wink: -шега разбира се :) .
minca - специалист
Продължавам...На това място имаше камина с водна риза/самоделка /с която се отоплявах 12г."Ламята" е премахната и на нейното място ще бъде поставено това котле.Само че..мястото е доста тясно и редукцията /145-180/от изхода на из. газове до тройника ще бъде много къс.Затова се обръъщам отново за помощ..Тъй като прочетох в едни препоръки на БОШ това:[- Минималното отстояние между котела и комина трябва да е 400 mm
- Разстоянието между изхода от котела на изгорелите газове до първото коляно на димоотвода трябва да бъде минимум 30 сm
- Препоръчително е, хоризонталната обща дължина на връзката между котела и комина да бъде максимум 100 сm
uote]
се чудя това разстояние от10-12см фатално ли ще е.
Отделно,като гледам конструкцията на котлето,мисля ,че пламък при разгорял се котел би навлязъл в комина.Моля, кажете и вие!
Благодаря ,и следващия път ще снимам

Прикачен файл

kotel ,komin.jpg
kotel ,komin.jpg (16.24 KиБ) Видяна 3848 пъти
minca - специалист
Ааа..,Christo,поне ти го знаеш разположението.Дай някакъв акъл!
пп Заедно с котлето ми продадоха и една клапа,която си мисля,че се поставя допълнително във фукса за ограничаване на тягата.Ако я монтирам в редукцията...?
Christo - майстор
Мястото е такова, каквото е. Нямаш много варианти. Направи го дълго, колкото позволява, пък ако не работи добре, тогава ще му мислим. То и няма какво друго да измислим, освен да бутнеш бетонната конструкция, което ще отвори много работа. Аз бих пробвал без ограничител на тягата. Има случаи на задушени хора от печки, на които им е била затворена прекалено много точно тази клапа на изхода. Ако ще се регулира въздухът, по-добре да е входящият.
Поздрави! (от морето :) )
minca - специалист
Другата възможност е тая:
Прикачен файл:
2вариант.jpg
2вариант.jpg (8.01 KиБ) Видяна 3792 пъти
А сега де...
AntonBM - специалист
Избери, което заема по-малко място – дясното. Може да го направиш и с гъвкав неръждавеем Инокс за комини, който да го топлоизолираш. С твърди е по-добре, но и с Инокс ще стане. Той може и да се посплеска малко, ако се наложи. Отстоянията, които дават производителите от стените не ги гледай. Намести си го, както ти е удобно. Тези отстояния са за по-удобно обслужване и ремонт. Ако се наложи ремонт ще вадиш навън всичко. А за работата на печката тези отстояния са без значение.
minca - специалист
Благодаря, Антоне!!Може би в такъв случай ще избера лявото,защото ако е дясното ,кондензоуловителя е точно над печката и доста ще се нагрява

Тема "Гръцки коминни тела КЕВЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: