Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Щом вдигаш 75гр според мен всичко ти е на ред.Ето ти графика /колектор,вход и изход на серпентината/от днес,времето не беше много хубаво.
п.п.Тем.на кол. е с 5гр по ниска от действителната.

Прикачен файл

tem.1.JPG
tem.1.JPG (65.36 KиБ) Видяна 3094 пъти
trace74 - специалист
Със серпентината на бойлерите на Шишков всичко е наред. Не знам по какво съдиш,че серпентината е слаба ? В ясен слънчев ден независимо от началната температура на водата в бойлера ми, който също е на Шишков до 17 часа ако няма консумация достига 90 градуса и помпата изключва. Ето графика от днес, когато почти нямаше слънце, валя дъжд и началната Т в бойлера сутринта беше 24 градуса. Температурата на колектора следобяд достигна 55-56 градуса, а Т в бойпера 46 градуса. Ако серпентината не отдава добре няма как да се постигат тези резултати.

Прикачен файл

ff.jpg
ff.jpg (76.4 KиБ) Видяна 3089 пъти
Bultiger - специалист
:) Eийй, изядохтИ мъ, начи :) това са само отгоре, отгоре наблюдения и много вероятно е да са грешни
Моя бойлер е 200 лт с две серпентини....90 градуса, не знам дали ще успее да вдигне...това което колегата trace74 e написал e горе долу идентично с температурата при мен днес - сутринта тръгна от около 30 градуса, и вечерта беше 42 градуса при слънце "от дъжд на вятър" и консумация през деня...жена ми е ползвала да кажем 30-40 литра...и всичко това е без управление - помпата е на "твърдо" в контакта :) нямам време да вържа кабелите...ремонт на банята, нали знаете... :?
trace74 - специалист
Не сме те изяли :-D По-скоро се опитваме да те успокоим ,че всичко със системата ти е нормално :-D
kuuuuuul - майстор
1+ :partyman:Нямаше да спя цяла нощ докато не го вържа управлението :lol:
Bultiger - специалист
А колко течност имате в системите си колеги? Днес я източих за да оправя заварката на едната тръба на разш. съд, защото сълзеше и премерих около 27-28лт - всичко, като колекторите ми събират по 3лт всеки - 9лт, в разш. съд не знам колко е имало точно - т.е. разш. съд + тръби идват около 19лт още. "Запас" от флуйд в разш съд сега ще предвидя 10-ина литра (една тръбичка за източване на излишъка ще върши тая работа - ще снимам)...ама като се размислих днес - май е множко флуйда и ще "ходи" много енергия за първоначално загряване, макар че - не знам дали това е от голямо знчение - тя пък после се отдава тая енергия...някой мислил ли е по тоя въпрос ?
lov - майстор
Моята е към 12 литра при условия че имам 30 метра тръбен път. Това че е много да не те плаши. Но и тая голяма канта събира доста. Повече от 1-2 литра в разширителя не са необходими. То в тия системи не би трябвало да се надяваш да имаш кой знае колко за резерва. Но при добра изолация каквато вероятно си направил загубите със сигурност са по малко от колкото на бойлера.
trace74 - специалист
Аз съм с 14 литра при 2 колектора и доста дълъг тръбен път - 40 метра.
Bultiger - специалист
Пир мен колекторите са 3 и тръбния път е 50м трябва да сметна колко събира тръбата...за да знам параметрите на всичко :). Иво - тя кантата събира и много и малко - турил съм и една тръбичка с кранче на 10лт ниво - т.е. - като се източи всичко до тръбичката в кантата остават 10лт...а като източа 8 от крана под серпентината - в съда ще останат 2 :)

Тема "Възвартен клапан за соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: