Най - вълнуващия въпрос зимно време.
валкиса - специалист
Колега може ли ,размерите на ТО.
bulhomes2 - майстор
Много благодаря на peturgp за идеята, темата и изпълнението. Благодаря и на участниците, които помагат в нея. Запален от нея се засилих да си подготвя какво би представлявал такъв за мен.

Моя ще е за водна отоплителна инсталация. Между тръбите ще е горещата вода от камината без налягане, а в тръбите - водата от системата с налягане до 3 бара. Тръгнах от дебелината на тръбите от проекта - медни - 28х1. Спрямо тях подбрах броя на малките тръби така, че светлото и сечение да е малко по-голямо от 28-ците. Можеше да събера тръбичките и в тръба ф64 мм, но предпочетох такава с ф76 мм. При първата сечението между тръбите е около 3 пъти по-голямо от 28-цата, а при втората - 5,5 пъти.
Прикачен файл:
Trabi.jpg
Trabi.jpg (22.57 KиБ) Видяна 5139 пъти
Идеята ми е да мога да го разглобявам и почиствам. Затова си мисля краищата на дебелата тръба към преходите да не я запоявам, а да я стягам с Т-скоби (или други планки). Ако прокапе - лесно ще я запоя, но първо ми се ще да пробвам така.
По груби сметки от първите срещнати сайтове материалите биха стрували към 280 лв без ДДС. Като сложиш ДДС-то и труда ще - дойде към 400 лв. Та ще съм благодарен на Ахмаков, ако сметне това нещо какви киловати би обменяло, за да видим струва ли си. В картинката съм сложил каквото съм си смятал, докато го мислих...
Прикачен файл:
TrabenToploobmennik.jpg
Ahmakov - специалист
Диаметърът на тръбите, голяма, малки и техния брой, се определят по съвсем различен начин. Разположението и отстоянието между тръбите, също има правила, не се прави на око. Каква е идеята, за какво ти трябва топлообменника? Каква мощност ти трябва? Какви са входящите и изходящите температури на двата флуида? Продават се готови редукции / преходи /, няма нужда да си ги правиш.
bulhomes2 - майстор
15 kW. Всъщност ми трябват 2. Единия свързва отворената система на камината със затворената система на инсталацията. Помпите, които ще въртят водите са с дебит 0,6 куб.м./час и напор 3,2 м.воден стълб. Входящата топла вода ще е с t>60°С. Разликата няма да мога да ти кажа. АнтонВМ ми е правил проекта - ако трябва да му обърна внимание на темата!?
Другия ще е за басейна. Едната страна ще е към затворената система на отоплителната инсталация, а другата - към отворената на басейна. Помпата и на топлата вода ще е с дебит 0,7 куб.м./час и напор 4,2 м.воден стълб. На басейновата помпа още не и знам характеристиките. Входящата топла пак ще е над 60°С
Сега гледам, че по КС ги е дал пластинчати (еднакви) 15 kW, с режим 90°/70°-60°/80°. Пластинчатите са по-евтини, но ми се ще да си ги направя тръбни, най-вече заради възможността да ги разглобявам и почиствам.

А редукциите са женски по размерите на точни тръби, а на мен ми трябват мъжки с малко по-различни размери.
peturgp - напреднал
моя го направих с дължина 90см.свързал съм го с инсталацията и съм направил една проба. резултата беше задоволителен но ми предстоят още опити и ще пиша за резултата.от цялата работа ТО ми беше най лесен за изработка.
Ahmakov - специалист
Много се чудих по какъв начин да ти отговоря. Разрушителната сила на такъв топлообменник е доста голяма. Дано ме разбереш. Не е това начина.
bulhomes2 - майстор
Предполагам, че го казваш на peturgp заради по-големите налягания при фреона.
Ahmakov - специалист
Не за теб е. Ако се запушат или пробият тръбите при фреонова не е толкова фатално. Но ако се пробият или запушат тръбите и камината или котела остане без вода, помпата "захапе" въздух, или водата от системата или басейна се "изсипят" в помещението с топлообменникаили камината...По добре неръждаемо. Скоростта на водата в твоя случай ще доведе до пробив на медните стени. Диаметъра на малките тръби е рисков за запушване.
bulhomes2 - майстор
Ще си карам с пластинчатите тогава.
STO-YAN - специалист
Кожухотръбния топлообменник е компромисен вариант. Наричат ги още фенкола. Пластинчатия ТО е по-прибран, по-малко място заема и мисля, че е с по-добри показатели при топлообмена.
Ако има съмнения относно прекъсване на водния поток, има джаджи за контрол на потока.

Тема "Кожухотръбен топлообменник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: