• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ahmakov - специалист
Тани написа:
Значи ако правилно съм те разбрал, ако вчера е било 40°С, а днес е 30°С днес не е по-студено от вчера , така ли?
Ако ти монтирам климатик и той намали от 40С и поддържа 30С ще кажеш ли че е по студено и ще ми платиш ли? Или ще кажеш охлади, понижи температурата до 30С, но още е топло и няма да ти платя?
Тани написа:
Нищо не каза и за това:
Тани написа:
А, ако днес атмосферното налягане е високо , а утре е по-ниско , но все пак е по-високо от нормалното , то налягането повишило ли се е, или се е понижило :?
Ще кажа, атмосферното налягане ще се понижи, сравнено с днес но ще е по високо от нормалното, а не по ниско.
Тани написа:
Също така какъв ли ще е отговора на задачата:
Тани написа:
Иванчо е тръгнал от някъде и днес е в София ( 0°С) и утре е изминал два пъти повече километри , на колко километра ще се намира

Когато се каже относителна плътност, обем и т.н. на някакво вещесто се има предвид при определени условия /температура, налягане.../, без да е необходимо всеки път те да се цитират. Тях ги отчитаме по подразбиране.
Така, че като по подразбиране уточним от къде е Иванчо, в 99,9999% от тръгванията му от някъде ще са от там откъдето сме уточнили.

Температурата е малко по "особена величина" и трябва по внимателно да се съпоставя и да се прави аналогия с други величини.
abc - напреднал
В момента са 20 градуса. Ако утре ще е два пъти по-студено, значи ще са 10. Отправната точка са двайсетте градуса :)
Тани - модератор
Моля те отговори на въпросите ми като на тест, а не с нови въпроси като политик!
Тани написа:
1.Значи ако правилно съм те разбрал, ако вчера е било 40°С, а днес е 30°С днес не е по-студено от вчера , така ли?

а)днес е по-топло
б)днес е по-студено

2. И ако вчера е било 10°С , а днес е 20°С , то днес не е 10°С по-топло , а е 2°С по-студено , така ли?
а) 10°С по-топло е
б) 2°С по-студено е

3.
Тани написа:
А, ако днес атмосферното налягане е високо , а утре е по-ниско , но все пак е по-високо от нормалното , то налягането повишило ли се е, или се е понижило :?
а) повишило се е
б) понижило се е

Тани написа:
4.
Иванчо
е тръгнал от някъде и днес е в София ( 0°С) и утре е изминал два пъти повече километри , на колко километра ще се намира
Иванчо ще се намира на ... километра

Тани написа:
5.
Иванчо
е тръгнал от някъде и днес е минал през София ( 22°С) и се намира на 10км след София (10°С) утре ще измине два пъти повече километри , на колко километра ще се намира
Иванчо ще се намира на ... километра
!!
Тани - модератор
abc написа:
В момента са 20 градуса. Ако утре ще е два пъти по-студено, значи ще са 10. Отправната точка са двайсетте градуса :)
ОК , Да се върнем на аналогията с килограмите! Значи ако започнем да броим градусите от нулата на градусите, днес е било 293.15 ° . По твоята логика ако утре е два пъти по-студено трябва да е 146,575° или -126,575°С

ПП Всъщност гледам не си писал , че градусите са по целзий , та може да се каже . че написаното от тебе е правилно , ако се отнася за °К!
baretata_7_62 - специалист
Ще се намира на разтоянетието между София и (някъде) +10км умножено по две. НО това е спрямо началната точка (Някъде). Ако търсиш на колко км е от София трябва да извадиш разтоянието между софия и НЯКЪДЕ. Някъде около Елин Пелин мисля че е :) хахаха
Тани - модератор
С две думи дори и без цифри отговорите са поне два :lol: Хубава задачка, има много гледни точки и кой каквото и да каже , все ще е прав, защото може да си я интерпретира както си иска! Именно затова не е коректна , защото няма едно единствено решение!
filmatoplo - майстор
=D> Браво- по някаква теория на вероятността -аз ,Лазар и Тани сме познали че, ако днес е 0 гр , а утре е два пъти по студено е = на -40 гр :wink: . Навремето имаше едни подобни небивалици -ако 1 влак се движи със скорост 100 км срещу друг влак със скорост 80 км -на колко години е машиниста на първия влак . :? :lol:
radius - майстор
Не по теория на вероятностите, а защото се занимавате с отоплителни системи ( ти и Лазар). Опитите да се субективизира задачата с понятия като "комфортна" температура, "приета" температура водят до различни решения. Температурата във физичен смисъл е една, започва от 0К и както казва Стефанов, задачата е некоректна, защото не обяснява това "по-студено" дали е субективното усещане или нещо друго.
Ahmakov - специалист
Каква е относителната плътност на водата? А ако температурата на водата, е два пъти по висока, колко ще е? Приемам всякакви отговори технически, филосовски, научно-фантастични и т.н.
За да четеш Шекспир в оригинал, не е достатъчно да знаеш само азбуката...
8180 - майстор
abc написа:
И така, задачката е относително проста, но за мен отговора не е толкова прост. Ако днес е 0'С, а утре е два пъти по-студено, колко ще бъде утре?
От сто кладенци вода донесохте, изопачавайки за мен "коректното" условие.
Дадена е величината - температура, мерната скала - Целзий, изходната стойност - 0.
Днес, утре са подробности, нямащи отношение, макар в дискусията да им се търсят аналози.
Комфортна температура, абсолютна 0 (по Келвин) - също.
За мен всичко си е дефинирано, но некоректно МАТЕМАТИЧЕСКИ, за целта.
Ако чуем прогнозата, че утре ще бъде 20 градуса, колко от нас ще си помислят друго, освен 20оС? Ако чуем, че в други ден температурите ще паднат ДВА пъти, колко от нас ще се усъмнят, че няма да е 10оС? Практически същата задачка.

Почти същото е и с теглото - 1кг е 2х по-малко от 2кг., но колко килограма са 2х по-малко от 0кг?? Също както при скалата на Келвин, няма отрицателни температури в оК, така и няма в ежедневието отрицателно тегло (отрицателни разстояния и под.), но това са странични подробности.

За мен единственият правилен отговор на така поставената задача е 0оС. В условието ясно е написано 0/2.

Математиката и др. "точни" науки само се опитват да опишат действителността, НО със съответните ограничения в техните си инструменти. В условието на задачата, това не е отчетено.

Според Айнщайн, например, студ не съществува - обозначава единствено отсъствието на топлина и вероятно дълбокия философски смисъл на абсолютната нула. Друг подход, друга тема. :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Задачка за температура" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: