• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
trace74 - специалист
Ами....ясно. Значи драмата продължава в понеделник наново :) Благодаря на всички ви за мненията, ако не беше този полезен форум, никога не бих се усъмнил в думите им,че няма проблем. Ще ви държа в течение за това как ще приключи тази сага, дано да не е с някоя пробита тръба при къртенето :toimonster:
Успях да намеря контакт и в Бош термотехника, потвърждават на 100 % казаното тук, така че ще преправям всичко.
radius - майстор
Значи някой е направил селска постъпка, като е залял вертикалния път на сградата. Който е сгрешил да си поправи грешката, защото сега от 95cm^2 сечение на отдушника, ти си заел 39см^2 - почти половината. Тези под теб ще се чудят защо не дърпа.
trace74 - специалист
Днес оправиха тръбният път, извадиха ги от отдушника и пуснаха тръбите в шахтата , изолираха всичко. Като цяло се постараха и съм доволен. Остава да има и слънце тия дни за да видя какви ще са резултатите.
trace74 - специалист
filmatoplo написа:
Може и да греша , но аз като монтирам панели -има ли 20 метра тръбен път слагам по още 1 панел само да покрива загубите на тръбите дори изолирани , това го изпитвам на гърба си .Има формули , който може да смята -колко ще отдава гола тръба 2-3 метра фи-16 примерно при температура 60 градуса средно на час.В това положение -инсталацията от 8 сутринта до 12 наобед ще тръгва по 2 минути и ще спира от диференциалния термостат , тоест течността от тръбния път е повече от течността в панела , и за да се получи пълно завъртане на течността ще трябват 2-3 импулса на старт и стоп на помпата .Ако в панела имаш 2-3 литра течност -как ще преборят температурно сбора от тръбен път 20 м и серпентина = 15-20 литра . :wink:

Течноста излезна общо 12-14 литра със колектора, който е над 3 литра. Днес е и пърният работен ден на системата, като от сутринта до 2 часа температурата на бойлера достигна 55 градуса измерна малко над долната серпентина. Не знам това добър резултат ли е или среден, но аз съм доволен като се има предвид, че днес слънцето в София беше постоянно под слой мараня. Управлението е на Бош и е настроено на темп. разлика 10 градуса /така казаха специалистите, заради дългият тръбен път/. Включи помпата някаде към 10 защото боилера беше към 20 градуса, а не напълно студен. Направи ми впечатление ,че след включването на помпата , тя не е спирала до сега като температурата на колектора расте непрекъснато пропорционално и е с около 10-11 градуса над стойноста на бойлера. В момента 2 и 40 часа температурите са 68 на колектора и 57 в средата на бойлера. И помпата не спира, има постоянна циркулация. Налягането е 4 бара. Но не е имало такива импулси на тръгване и спиране за каквито споменамаш.
filmatoplo - майстор
:) Няма да споря , няма логика панел с 3 литра течност да успее за секунди да сгрее водата по трасето че , да не охлади панела при постъпване на нова вода в него .Не знам на колко градуса ти сработва помпата , да допуснем че сработва на 50 градуса , и по тръбите имаш 10 литра вода с температура 20 градуса -нали за секунди панела ще се охлади на 48 гр и помпата ще спре , освен ако дебита е доста малък .Поне за 2 импулса по 2 минути съм съгласен :) -допускам че при теста който са правели майсторите ти не си забелязал. :) Ако пък е вярно -панела е доста мощен , тоест върши си работата .Ами честита придобивка.
trace74 - специалист
filmatoplo написа:
:) Няма да споря , няма логика панел с 3 литра течност да успее за секунди да сгрее водата по трасето че , да не охлади панела при постъпване на нова вода в него .Не знам на колко градуса ти сработва помпата , да допуснем че сработва на 50 градуса , и по тръбите имаш 10 литра вода с температура 20 градуса -нали за секунди панела ще се охлади на 48 гр и помпата ще спре , освен ако дебита е доста малък .Поне за 2 импулса по 2 минути съм съгласен :) -допускам че при теста който са правели майсторите ти не си забелязал. :) Ако пък е вярно -панела е доста мощен , тоест върши си работата .Ами честита придобивка.
Не, днес не е имало тестове,защото момчетата още вчера след монтажа си тръгнаха, беше късно вечерта. Това, което споделям са моите лични наблюдения. Минималната температура на включване на колектора е настроена на 20 градуса, а делта Т е 10 градуса. Тоест помпата завъртя като панела достигна 30 градуса /с 10 повече от бойлера/. Прочетох книжката на управлението и разбрах защо ги няма тези импулси за които говориш. Управлението е Bosch b100sol. Оказа се че при него след като помпата се включи, изключването не става след като разликата падне под 1 или 2 градуса , а чак след като се достигне половината от избраната делта Т, тоест в случая 5 градуса. Явно обаче панела е достатъчно мощен и не му падаше Т , защото до като слънцето не се скри зад облаци до към 17 часа, температурата на колектора беше постоянно с между 9 и 11 градуса над Т на бойлера и помпата си работеше непрекъснато. Достигнах макс Т на бойлера 58 градуса. Споделям просто впечатленията си, не искам да споря. Просто наистина не очаквах много, това надминава очакванията ми.

Благодаря ти filmatoplo :)

Остава сега да сложа управление и на нагревателя на бойлера.
filmatoplo - майстор
Да - със 30 градуса няма да има импулси , предполагам че диференциалния термостат е много качествен , защото отдавна съм търсил такова устройство което може избирателно да търси в пространството делта те то. :)
trace74 - специалист
filmatoplo написа:
Да - със 30 градуса няма да има импулси , предполагам че диференциалния термостат е много качествен , защото отдавна съм търсил такова устройство което може избирателно да търси в пространството делта те то. :)
Беше прав, при по-висока темп. в бойлера, около 40-45 гр., системата тръгва да работи сутрин на 2-3 импулса, като нито колектора, нито регулатора може да компенсира. След което системата влиза в постоянен режим на работа.
Направи ми впечатление, че при изпразнен бойлер, в слънчев ден като днешният от сутринта до 16 часа загрява 150 л. бойлер на 65 градуса /целия/, бойлера е с 3 датчика /горе, средата и долу/. Но повече не може да вдигне. Управлението подържа разликата Тд за да работи помпата като и променя оборотите, но просто подържа температурата. Колектора достигна макс. Т 75 гр. Това достатъчно ли е или системата има недостиг на колекторна площ ?
Като цяло сега вече за себе си установих колко е важно бойлера да е по -голям :?
syncho - майстор
Мисля, че за сезона не е зле това, което си постигнал като температура. Все пак вече слънцето е по-ниско, а и деня е по-къс. Можеш да постигнеш повече с още един панел, но тогава лятото ще са ти в повече.

Както са ти казали вече и Лазар и филма топлоизолацията е много важен елемент и ние също слагаме такава с дебелина от 19мм.
trace74 - специалист
syncho написа:
Мисля, че за сезона не е зле това, което си постигнал като температура. Все пак вече слънцето е по-ниско, а и деня е по-къс. Можеш да постигнеш повече с още един панел, но тогава лятото ще са ти в повече.

Както са ти казали вече и Лазар и филма топлоизолацията е много важен елемент и ние също слагаме такава с дебелина от 19мм.

От монтажа на системата всеки ден до края на деня температурата е 60-65 градуса. Но това е за цял ден, от монтажа до днес е всеки ден слънчево. Но и аз започвам да се замислям за още 1 панел. За компенсиране на дългия тръбен път и по -интензивно затряване. Естествено не същият, а един 2 ри , но малък Bosch Solar 4000 TF, който не е така мощен. Имате ли идея дали е възможно комбинирането на 2 различни панела, пречи ли по някакъв начин на нормалната циркулация на флуида в панелите ?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Въпрос относто изолацията на тръбният път при сл. колектор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: