sreshtu написа:При мен системата ще е под налягане и ще е "Heat pipe" ако ще е вакумно тръбен.Е, това вече е друга бира. Има и дрейн бек под налягане - това не е проблем и много ги предлагат с Heat Pipe, но аз не можах да намеря тук продавач, който да ми гарантира издържане на температурата на стагнация, като изключим скъпите модели, предлагани със скъпи дрейнбек центали в добавка.
Evgeniy написа:Има и вариант при който можеш да използваш предимството на вакуумните тръби на нормална цена.За какъв "дрейнбек" говориш
Аз си сложих вакуумно тръбен колектор тип "Мокра тръба" без налягане. Един 30 тръбен който ще ти е с малко презапасяване (за около 240-250 литра го водят) монтиран на по голям наклон ще върши перфектна работа и е около 1100 лв.
Използва се вода като топлоносител и може да се направи или на дрейнбек или на отворена система.
Моята специално е на дрейнбек интегрирана е с парното - т. е използвам същата вода и през една сепентина топля бойлера с приоритет на солара. Засега спрямо плоския турски който свалих е много по добре в по студените дни и в такива с 50-70% облачност.