Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andon1980 - специалист
VLADO66 написа:
Шопе,моля моля нито продавам нито монтирам оборудване.Кореняк родопчанин съм/от Левочево/.При изолация 20см топлозагубите ще са около 15-20W/м3,дали си заслужава цялостна отоплителна система?Ами не-междуетажната плоча се явява топлоакумулатор и е достатъчно в механата да се направи една зидана от камък камина за метровици,а на горния етаж да се сложат ел.конвектори които евентуално да се включват понякога.
Само да поясня колега камината в механата няма да е зидана искам да я направя с горивна камера и отпред да е със стъкло или друго обезопасяване.Все пак ще има весели компании прекалили с алхохола и решили да сипват питиета в камината или да я засилят до максимум и ще има опасност да стане или пожар или някоя друга кофти ситуация.Затова искам да има горивна камера , а дали ще си я направя аз или ще си я закупя това е друг момент който не съм го помислил.Ако има и водна риза си мисля че така и така работещата камина ще е безпроблемно да затопля и радиаторите , да затопля и бойлер един вид да се използва до някаква степен това отопление.По стаите смятам да има и някакви електрически отоплители но с цел само да подпомагат.Примерно за едни хора комфортна е температурата 25 - 30 градуса и да могат да си пуснат и нещо на електричество.Грешка която аз направих за първата къща е че камината се явява на втория етаж и няма как да правя топло на първия от нея.Имах една идея да пробия дюшемето под въздушната риза на камината , да вкарам тръба с вентилатор , който да засмуква топъл въздух и да го вкарва на първия етаж.Обаче хора от форума ме разубедиха а и май са били доста прави.Преди няколко седмици видях такава камина с вентилатори за дърпане и за бутане на топлия въздух през въздуховодите , като работи камината всичко си е ок има си тяга има си всичко.Като пуснат и вентилаторите за отопление чрез въздуховодите явно комина не е отвсякъде уплътнен и вместо топъл въздух смуче и дим от някакви фуги по комина и вкарва дим в цялото помещение.Отвратителна работа
шоп - майстор
Владо, нищо лично към никого тук. Просто изказвам лично мнение, че за планината и гората горивото е ДЪРВА. За конкретната ситуация и предполагаемото спиране на тока в зимни бури, най-логичното решение е отоплителна система без електроника и на гравитация. На мен не ми звучи логично да се предлага пелети, атмуси, буфери, при положение, че една проста отворена система с голяма вместимост ще свърши същата работа в пъти по-евтино.

Колегата щом има цех за металообработване с лекота може да си направи всичко

На времето съм служил по границата и доста отряди и застави съм посетил. Схемата навсякъде е била една. Метровици и водотръбни котли. Изпитано.

andon1980, важното е да имаш голяма контактна площ между горещите димни газове и водата. 20-30 дебелостенни и безшевни тръби дълги по 1.5 до 2 метра според мен ще достатъчни. Щом имаш фреза и гилотина за 2 дни ще си завариш топлообменика.

принципа е като на котлите на парните локомотиви.
http://www.youtube.com/watch?v=RH6GA4MzWh8 водогреен котел за да имаш ориентир
andon1980 - специалист
шоп написа:
Владо, нищо лично към никого тук. Просто изказвам лично мнение, че за планината и гората горивото е ДЪРВА. За конкретната ситуация и предполагаемото спиране на тока в зимни бури, най-логичното решение е отоплителна система без електроника и на гравитация. На мен не ми звучи логично да се предлага пелети, атмуси, буфери, при положение, че една проста отворена система с голяма вместимост ще свърши същата работа в пъти по-евтино.

Колегата щом има цех за металообработване с лекота може да си направи всичко

На времето съм служил по границата и доста отряди и застави съм посетил. Схемата навсякъде е била една. Метровици и водотръбни котли. Изпитано.

andon1980, важното е да имаш голяма контактна площ между горещите димни газове и водата. 20-30 дебелостенни и безшевни тръби дълги по 1.5 до 2 метра според мен ще достатъчни. Щом имаш фреза и гилотина за 2 дни ще си завариш топлообменика.

принципа е като на котлите на парните локомотиви.
http://www.youtube.com/watch?v=RH6GA4MzWh8 водогреен котел за да имаш ориентир
Тази система е от едно време , мислих че вече има някакви по усувършенствани.Едно време баща ми правеше такива парни котли като този от клипа май това се казва кисъони или нещо от сорта само че ламарината е правоъгърлна и дупките са по големи.Тръбите са хоризонтални разположени шахматно една над друга и пушекът като минава нагоре отдава от температурата си на тях а от другата им страна е водата.Явно тази технология си е актуална и днес.Благодаря все пак колега , май това ще е начина.Само че парното вкъщи и отстрани има нещо като кожух в смисъл горивната камера не е от един пласт ламарина а е двойна с разстояние около 4 см една от друга.И тия 4 см са пълни с вода за да нагряват и те.
Колко вода по принцип би трябвало да има в системата приблизително?Горе на тавана нашата система има нещо като разширителен съд представлява нещо като бойлер пълен донякъде с вода .Не съм наясно хич с тия системи и затова може би питам абсурдни въпроси
torbalan - Дървен философ
Ако ще идват клиенти - за тока няма какво да се мисли. Агрегата е задължителен, и то с достатъчна мощност за да резервира и кухнята, освен осветлението... Помпата на котела изобщо няма да му е грижа на тоя агрегат :)

Проблемното при варианта, когато няма човек там е паленето на котела.
И аз най-много харесвам този вариант, но при минус десетина градуса, ако седмица - две няма никой в къщата - колкото и вода да има, пак ще замръзне...

А смъртни случай от палене на замръзнал котел има много...

http://btvnews.bg/152209-Maj_zagina_pri ... kotel.html

Камината и котела НЕ трябва да са комбинирани, защото пролет/есен, когато няма нужда от кой знае какво отопление някой може да реши да си запали камината....
PCL82 - майстор
Ето как реализирах гравитачна система с камина с водна риза на вилата. Системата е пълна с етилен гликол и се ползва от време навреме. Много съм доволен как работи. Изчисленията си направих сам. Обяснил съм как се правят.

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=37733

Не препоръчвам да се прави такава инсталация без изчисления, само по преценка на майстора. Може заради едно две колена в повече някой радиатор да не грее добре или някои тръби да са излишно широки и грозни. Всеки случай е индивидуален и няма универсални диаметри. Само в типови сгради, когато всичко е едно над друго и височините са големи може да се кара направо по преценка на майстора.

Моят случай не беше прост. Имам радиатори даже частично под нивото на камината. За да се върти водата в тях се свързват последователно с радиатори от горен етаж, и те създават циркулацията за целия кръг.
filmatoplo - майстор
PCL82 =D> Напомня ми за едно време какви ги върших .

Тема "Отопление за новоизграждаща се къща в планината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: