Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
Трябва да се получи по-добре ,а как ще се справиш с прегряването,примерно в слънчев ден бойлерът е загрят на максимум и контролерът спира помпата.Водата се източва от захранващите тръби но в колектора остават пълни тръби с вода.Водата в тях би трябвало след определено време да заври и това може да продължи дотогава, докато не се включи отново помпата и ако този интервал е голям ,направо може да се стигне теоретично на извиране на голяма част от водата в тръбите,та дори и всичката и това може да се случава всеки ден ако се заредят жегави дни.Сигурно си мислил по този въпрос , какво е мнението ти?
Andri01 - майстор
Дай някаква схема на твоята инсталация, стана ми интересно такава необичайна комбинация.[/quote]

Единия бойлер-110л. е с две серпентини:едната към СК ,другата към камината. Димохода на камината е от гъвкава неръждавейка,като около нея на 10мм.разстояние има серпентина от гъвкава неръждаема тръба -25мм,12 витки със стъпка 30мм.Целта е да се използва топлината на димохода и за отопление на стаята. Има радиатор с буферен съд към тази система. За сега ,обаче не се е налагало да му отварям крановете ,защото топлината отива за загряване на бойлера. Паралелно на първата серпентина е вързана серпентината на 80-я бойлер. Съответно има отсичащи кранове-за сега ръчни,с тенденция за автоматизиране.В цялата система има 2 термоконтролера и 2 помпи.
Evgeniy - майстор
Да, може би ще има изпарение. Ще видим как ще се държи лятото. Теоретично при такъв висок ъгъл малко над 60 градуса ще има около 30% загуби при най високото слънце. Ще пълня по често ваната :)... Все пак ако много често прегрява ще сменя 15 годишния бойлер с по-голям.
По принцип не ме плаши завирането, защото се надявам да е само инцидентно и едва ли ще се изпари много вода.

Andri,
Успява ли серпентина без директен контакт до димоходната тръба да стопли 2 бойлера? Или аз не съм разбрал нещо?
Andri01 - майстор
Evgeniy написа:
Да, може би ще има изпарение. Ще видим как ще се държи лятото. Теоретично при такъв висок ъгъл малко над 60 градуса ще има около 30% загуби при най високото слънце. Ще пълня по често ваната :)... Все пак ако много често прегрява ще сменя 15 годишния бойлер с по-голям.
По принцип не ме плаши завирането, защото се надявам да е само инцидентно и едва ли ще се изпари много вода.

Andri,
Успява ли серпентина без директен контакт до димоходната тръба да стопли 2 бойлера? Или аз не съм разбрал нещо?
Серпентината съм я сложил на около 10мм. от димохода,за да избягна конденза. А тя е вързана само към големия-110л. бойлер/той е с две серпентини/
Здравейте! Имам слънчев колектор. От няколко дни ми направи впечатление, че показва някакви нереални минусови градуси вън. Дори при наличие на слънце помпата не иска да се включи. Възможно ли е, това да се дължи, на прекъсване в някой от кабелите, които са за отчитане на температурата. До сега не съм имал подобен проблем. Благодаря предварително.
Ето тук съм качил снимка на електрониката:
http://dox.bg/files/dw?a=117aaf17be
potrebitel12345 написа:
Здравейте! Имам слънчев колектор. От няколко дни ми направи впечатление, че показва някакви нереални минусови градуси вън. Дори при наличие на слънце помпата не иска да се включи. Възможно ли е, това да се дължи, на прекъсване в някой от кабелите, които са за отчитане на температурата. До сега не съм имал подобен проблем. Благодаря предварително.
Прекъсване на кабел ще отчете някаква супер минусова температура, но е възможно. По вероятно е датчика да е дефектирал. Звънкай в Поморие!
Сега тествах. При прекъсване не отчита температура, а изписва LO или HI.
Трифон П.Трифонов написа:
potrebitel12345 написа:
Прекъсване на кабел ще отчете някаква супер минусова температура, но е възможно. По вероятно е датчика да е дефектирал. Звънкай в Поморие!
Сега тествах. При прекъсване не отчита температура, а изписва LO или HI.
Малко след като качих предния пост и се появи слънце навън и ми изписа това Lo. Това означава ли прекъснат кабел? Благодаря!
Ето и снимка http://dox.bg/files/dw?a=b887e6d8c7
Така мисля. Имам същия контролер. Откачих му датчиците за момент и изписа те тия чужди думички.
Прегледай кабеляка или ако имаш мултицет, прозвъни до горе. Датчика не знам какво съпротивление трябва да има. Може да потърсиш в гуглето.
Трифон П.Трифонов написа:
Така мисля. Имам същия контролер. Откачих му датчиците за момент и изписа те тия чужди думички.
Прегледай кабеляка или ако имаш мултицет, прозвъни до горе. Датчика не знам какво съпротивление трябва да има. Може да потърсиш в гуглето.
Благодаря.

Тема "Интересен проблем със слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: