Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Отоплението с дърва е поне 2 пъти по-евтино от това на пелети...и толкова екологично.
Panzer - специалист
Точно беловодските въглища са много некачествени, за разлика от тези в рудник Тева. Супер доволен съм от тях, но тази година им вдигнаха цената на 216 лв.
Малкия - специалист
Икономически и в дългосрочен и краткосрочен план, не си заслужава да се преминава към котли изгарящи пелети. Инвестицията е по-висока, експлоатационните разходи също,а и най-важното, колко време мислите ще работят тези пелетни горелки без проблеми?
Все още не е напреднала толкова технологията, че да замени икономически обосновано дървата и въглищата, дори и термопомпите изостават, но все си мисля, че ако се трошат толкова пари е по-добре да бъде за термопомпа.
syncho - майстор
Икономически може би не си заслужава, но за който не му се мъкнат дърва и въглища разликата си заслужава. А и автоматизацията е нещо което не можеш да постигнеш с дърва и въглища. Въпрос на избор колко удобно искаме да ни е.
ivanovbg - майстор
Ако те мързи по добре климатици - парите ще са приблизително същите и за инсталация и за отопление. Остава ти значително свободна застроена площ, която иначе ще е заета с пелети и котел, а и разправиите по доставка и качеството им ще си спестиш.
LazarGanev - "Велик майстор"
Климатиците май не са по темата :wink:
torbalan - Дървен философ
Привет!

Може ли да питам нещо?

Един приятел ще купува къща тия дни... Ако я купи ще трябва да избира котел на пелети?

Дай акъл какво да гледаме - необходимата мощност ще е около 15 - 20 киловата.
ivanovbg - майстор
LazarGanev написа:
Климатиците май не са по темата :wink:
Темата е: Заслужава ли си да минаваме на пелети?

Така че и това е отговор :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Прочети първия пост поне :wink:
digitalpr - специалист
Заслужава ли си да минаваме от пелетен котел на електрически котел, от апартамент на къща, от Опел на Ферари... ми, зависи дали можем да си го позволим :) Ако питате мен, електрически котел е най-добре. Няма да ми дреме нито за автоматизация, нито за гориво, нито кога ще купя пелетите за да са по евтини. Но не мога да си го позволя. Та така...

Истината е, че пелетите дават удобство, което с дървата и въглищата е непостижимо.
Също така е вярно, и че с пелети е по-скъпо отколкото с дърва и въглища.
Дали си заслужава или не... зависи от това, колко е склонен да плати човек за това удобството.
Последна промяна от digitalpr на ср фев 06, 2013 11:58 pm, променено общо 1 път.

Тема "Заслужава ли си да минаваме на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: