• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
dimitarg - специалист
Благодаря за изчерпателните мнения.
Имам още един въпрос:
Панела с U тръбите, може ли да се постави завъртян на 90 градуса (хоризонтални тръби)?
syncho - майстор
Може под всякакъв градус да се постави.
dimitarg - специалист
Oще един въпрос: как се пълни система под налягане с незамръзваща течност от туби?
vladilen - специалист
dimitarg написа:
Oще един въпрос: как се пълни система под налягане с незамръзваща течност от туби?
с подръчни средства може с помоща на налягането на водопроводната система... :yawinkle:
naughty - специалист
това със замръзването на класическите вакуумни тръби е мит, моята система я оставих пълна цяла зима. под 10 градуса водата вътре така и не падна, имам замервания през 60 секунди за последната година и нещо. Януари падна до -13 за няколко дена при нас, но при слънце бойлера си се нагряваше чак до 70 градуса от воле. Бях изключил контура за да не ползвам водата а да си седи като акумулатор за по-студени дни, дебнех да не падне под 4-5 градуса и ако беше приближило такава температура щях да пусна нагревателя за час.

Изображение

синята линия е температурата на бойлера, жълтата е външната а червените бар-чета са добити кв/ч пресметнати по метода, който съм описал тук:http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=23&t=38412

Изображение
dimitarg - специалист
Кажете си мнението за полиетиленови тръби с медна вложка.
LazarGanev - "Велик майстор"
Какво значение има дали вложката е мед или алуминий? Важното е, че фитингите са калпави. Ако за тръбата с медна вложка завариш месингови преходи с твърд припой - става.
dimitarg - специалист
A медни тръби с фитинги запоени с мек припой?
LazarGanev - "Велик майстор"
Става и с мек, но температурата му на топене е близка до тази, която може да достигне качествен колектор
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14

Тема "Въпрос за вакумен слънчев колектор за балкон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: